13.Duben 2010

Éterické oleje mohou mít blahodárný vliv na výkon či soustředění, nebo pro změnu napomáhat k uklidnění těla i duše, záleží na zvolené variantě. Některé typy esencí i výborně pohlcují nežádoucí pachy.

Dnes se proto dokonce rozvíjí specializovaný čichový či "vůňový" marketing, který usiluje o ovlivnění chování zákazníků právě prostřednictvím vůní.

Bytové parfémy

Bytové parfémy jsou vlastně čistě přírodní éterické oleje, jejichž uvolňování do ovzduší je zajištěno buď difuzorem, nebo katalytickou aroma-lampou.

  • Difuzor je v podstatě uzavřená nádobka naplněná vonnou esencí, do které jsou ponořeny bambusové tyčinky či jiný savý materiál, po němž esence vzlíná a uvolňuje se do ovzduší.
  • Katalytická aromatická lampa je designově zajímavá nádoba s vonnou esencí, jejíž uvolňování zajišťuje katalytická reakce. Ta je odstartována krátkým zapálením knotu lampy a jeho následným uhašením; pak již pokračuje sama bez hoření, a tedy bez vypouštění škodlivin.

Výhody bytových parfémů

Tou největší předností bytových parfémů z čistě přírodních éterických olejů je jejich zdravotní nezávadnost. Jsou tak vhodnou alternativou k běžným osvěžovačům vzduchu, na jejichž negativní dopady na lidské zdraví upozorňují mnohé studie.
Další výhodou je design. Jak difuséry, tak katalytické lampy jsou vyráběny jako zajímavé doplňky pro interiér a běžné osvěžovače jim po estetické stránce nemohou čelit.

Pořízení difuzoru či katalytické lampy je sice na počátku finančně náročnější než nákup běžného osvěžovače, ale jejich náplň, která je již cenově srovnatelná s jinými vonnými prostředky, vydrží údajně asi 10 měsíců.


Difuzor či lampu pořídíte za stovky, ale i tisíce korun, záleží na materiálu a provedení. Ceny začínají na částce 300 Kč a mohou dosáhnout téměř 4000 Kč. Náplně o objemu 250 ml stojí asi 500 Kč

Závěrem je třeba dodat krátký tip, jak správně postupovat při "aromatizaci" bytu, aby byl výsledek opravdu skvělý. Nestačí jen překrýt všechny stávající pachy novou vonnou esencí. Ovzduší v bytě by mělo být předně čisté, ideálně zbavené prachu a aerosolů. Poté je třeba odstranit všechny nežádoucí zápachy a eliminovat jejich zdroje, jak jen je to možné. Až pak je půda pro bytový parfém správně připravená.


 

Vložil: berdana ¤