07.Březen 2010

Celerové placičky

Potřebujeme

  • 250 g celeru
  • 100 g šunky
  • 100 ml sladké smetany
  • 3 vejce  
  • lžíce jemně nasekané celerové nebo petrželové natě
  • sůl, pepř, koření podle vlastní chuti 
  • strouhanku podle potřeby
  • tuk na smažení
  • Jak na to

    Hrubě nastrouhaný celer zalijeme vodou, osolíme, povaříme doměkka, scedíme, dáme do misky.

    Vmícháme žloutky rozmíchané se smetanou, koření, jemně nakrájenou šunku a nať. Zahustíme strouhankou do kašovité konzistence, podle chuti osolíme a opepříme. Nakonec vmícháme ušlehaný sníh z bílků.

    Lžící děláme na pánvi hromádky, lehce je stlačíme na placičky a zvolna po obou stranách usmažíme.

    Podáváme samotné se salátem, s vařenými brambory nebo bramborovou kaší.

Klouzáky

Potřebujeme

  • 1 kg oloupaných syrových brambor
  • 1 vejce
  • 100 g hrubé mouky
  • 60 g strouhanky
  • 1 menší cibuli
  • 30 g másla
  • sůl

Jak na to

Oloupané syrové brambory nastrouháme, polovinu vyloučené tekutiny slijeme, do brambor přidáme vejce, strouhanku, mouku, směs osolíme a pečlivě ji promícháme.

Lžící, kterou vždy namočíme do vroucí vody, vykrajujeme noky, které vkládáme do hrnce s osolenou vařící vodou. Podle velikosti je vaříme 8 až 10 minut.

Podáváme je polité osmaženou cibulkou a případně se syrovým kysaným zelím.

 

 

Vložil: berdana ¤