04.Leden 2009

Jóga stravy

 

Aivanhov, Omraam Mikhael: Jóga stravy (v orig. Омраам Μикаэль Айванхов: Йога питания), Moskva, Prosveta: 1992, 136s.

(Výňatek).

Milí bratři a sestry,

to, co vám řeknu o výživě, je mimořádně závažné a známo nemnohým lidem dokonce i mezi těmi nejvzdělanějšími a duchovně nejrozvinutějšími. Zpočátku se vám to ovšem nebude zdát tak zajímavé, ale když mi budete naslouchat a obzvláště když budete tyto skutečnosti používat v praxi, uznáte, že mohou obohatit a přetvořit vaši existenci a dodat mu na kráse.

Představte si, že v důsledku nějakých okolností jste na několik dní připraveni o jídlo: jste tak oslabeni, že nemůžete ani chodit, ani se hýbat. Dokonce, pokud jste obzvláště vzdělaní nebo bohatí, tak všechny vaše znalosti a bohatství nemají žádnou cenu vedle toho, kdyby vám někdo přinesl kousek chleba nebo ovoce. Již s prvním soustem se cítíte jako by navráceni k životu. Není to zázrak? Toto jediné sousto uvedlo do činnosti tolik mechanismů a sil, že nestačí celý život, abychom je vypočítali.

Zamysleli jste se někdy nad tím, jakou moc mají prvky obsažené v jídle, a nad tím, že pro obnovu sil jídlo bude vždy více efektivní, než vaše myšlenky, vaše city, vaše vůle?….. Tato strava, které přikládáte význam pouze na instinktivní, a ne na intelektuální, vědomé úrovni, vám může vrátit energii a zdraví. Díky ní můžete dále existovat, mluvit, cítit a přemýšlet.

Ve svých pracích Zasvěcení přikládali ohromný význam zkoumání v oblasti výživy. Zjistili, že potrava, připravená v božských laboratořích s nevyslovitelnou moudrostí, obsahuje zázračné prvky, které jsou schopné udržovat nebo obnovovat nejenom fyzické, ale i psychické zdraví, a přinášet ta největší zjevení a poznání. Abychom však mohli využívat tyto prvky, je třeba znát některé podmínky.

Nemůžeme ovšem neuznat, že pro celý svět má otázka výživy prvořadý význam. Všichni se snaží vyřešit tento problém ze všeho nejdříve, každý den na tom pracují a dokonce o to bojují – kolik válek a revolucí nemělo jinou příčinu! Jenže takovýto vztah k potravě je jenom instinktem, který mají jak lidé, tak zvířata; lidé ještě nepoznali duchovní význam přijímání potravy a neumějí jíst. Pozorujte je během jídla: polykají jídlo mechanicky, nevědomky, polykají aniž by žvýkali, v jejich hlavách a srdcích se honí chaotické myšlenky a pocity, a často se dokonce hádají během jídla. Takovým způsobem narušují fungování svého organizmu: ani jeden proces neprobíhá správně – ani zažívání, ani sekrece, ani vylučování toxinů.

Tisíce lidí jsou nemocny, aniž by věděly, že jejich neduhy pocházejí ze způsobu výživy. Stačí se jen podívat, co se děje v rodinách: než nastane čas jídla, lidé se nemají co říci, každý se věnuje svým věcem – někdo si čte, jiný poslouchá rádio nebo něco kutí….ale jakmile si lidé sednou za stůl, všichni hned objeví témata k rozhovoru a dokonce k vysvětlování vztahů – mluví, dohadují se, hádají se. Po takovémto stolování je třeba si jít odpočinout, nebo se dokonce na chvíli oddat spánku, protože je pociťována ospalost a tíže, a ti, kdo musí pracovat, to dělají bez požitku a entuziasmu. Současně ti, kdo jedli správně, se cítí lehce a pohodlně.



Komentáře (1):

V 26.04.2010 16:58:04 lancelot říká...

to je hezké..ale co dál..povídej??

Přidej komentář

14:43 | komentáře (1)

o autorovi

Autor blogu
Autor: mahabharata
Region: Zbytek světa
O mně:
Můj profil

poslední články


archiv


přátelé



Vytvořil