kuře a lá kachna | ..řekne se Kuře..

9. Kuře á la kachna
Očištěné kuře prosolíme a hodně napěchujeme kysaným zelím. Zašijeme a hodně okmínujeme. Podlijeme vodou a omastíme sádlem nebo olejem (ne máslem) a pečeme. Po upečení vybereme z vnitřku kuřete zelí a dáme je na mísu. Kuře naporcujeme a podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem.

10. Kuře nadívané zelím jako kachna
1 kuře, 250g kvašeného zelí, 1 střední cibule, 100g slaniny, 2,5 dl oleje, 2 stroužky česneku, kmín, sůl, sladká paprika, pepř, nové koření mleté, muškátový oříšek strouhaný, tlučený hřebíček.
Nejdříve připravíme nádivku. Ze zelí vymačkáme část šťávy a ještě drobněji je pokrájíme. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, nadrobno nakrájenou slaninu, kmín, trochu pepře, nové koření, rozmačkaný česnek a nakonec špetku muškátového oříšku a hřebíčku. Hřebíčku nesmí být mnoho, neboť jinak přehluší vůni ostatního koření. Můžeme jej i vynechat. Nádivku dobře promícháme a naplníme jí kuře. Naplněné kuře posolíme a opaprikujeme. Je možné použít i kořenící sůl na pečené kuře. Naplněné kuře položíme na pekáč, podlijeme olejem (pro fajnšmekry lze místo oleje použít odpovídající množství vepřového sádla) a vodou, vydatně posypeme kmínem a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme doměkka. V průběhu pečení kuře přeléváme šťávou a obracíme. Upečené kuře rozpůlíme a vyjmeme z něj zelí. Pak je rozporcujeme, porce vložíme zpět do pekáče a necháme spolu se šťávou ještě krátce péci. Podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem.
Poznámka: Zelí lze podávat nejenom zvlášť, ale můžeme je před závěrečným pečením vložit do pekáče společně s porcemi kuřete. Ty potom ještě více připomínají kachnu, šťáva je však nakyslá a zelí mastnější.

11. Kuře bez tuku
Kuře rozpůlit, osolit, dát na jenské sklo. 1 hodinu neotvírat troubu! Pak potřít máslem a paprikou a ještě chvíli péct.

12. Kuře pod peřinou
1 menší kuře, 3 rohlíky, majoránka, 2 stroužky česneku, mletá paprika, vegeta, olej, cibule, sůl pepř, 2 vajíčka, 500g bůčku, petrželová nať.
Kuře rozporcujeme a vykostíme. Do vymaštěného pekáče vložíme vykostěné porce kuřete (křídla a kosti použijeme na polévku), osolíme a posypeme sladkou mletou paprikou. Na mlýnku pomeleme střídavě bůček, rohlíky a česnek, cibuli. Do vzniklé mleté masy přidáme vegetu, koření, sůl, pepř, majoránku a vajíčko a vše důkladně rukou promícháme. Vzniklou směs poklademe na připravené jednotlivé kuřecí porce (přikrytí peřinou). Na vrch vložíme petrželku. Mírně polijeme olejem a dáme do trouby asi na hodinu péci. Podáváme s bramborovou kaší.

O autorovi

  • Jméno smolicek.v
  • Bydliště Ždár nad Sázavou
  • ..hledám děvče nejlépe ze Zdáru n. S. která by mě mohla mít ráda a pro kterou bych chtěl nejen grilovat maso u mě na terase...ICQ:460542149
Můj profil

Poslední návštěvy