Kuře na víně | ..řekne se Kuře..

99. Kuře na pomerančích č. 2
1 kuře, 2 pomeranče, 1/4 l bílého vína, 1/4 l vývaru z kuřecího bujónu, Rama, hladká mouka na jíšku, sůl.
Kuře nakrájíme na čtvrtky, osolíme, podlijeme vývarem a s kouskem másla dusíme do měkka. Porce kuřete vyndáme na talíř a do omáčky přilijeme víno, zbytek vývaru, přidáme trochu nastrouhané pomerančové kůry a omáčku zahustíme jemnou bílou jíškou. Porce kuřete podlijeme omáčkou, obložíme dílky pomeranče a podáváme s nočky.
Krupicové nočky I.: Z 1/2l mléka, 70g másla a 200g krupice uvaříme hustou kaši a necháme vychladnout. Pak do ní zamícháme 4 žloutky, sůl, trochu muškátového květu a sníh z bílků. Lžíci namočenou v rozpuštěném másle vykrajujeme nočky, které klademe do vymaštěné ohnivzdorné mísy, pokapeme máslem a upečeme v troubě dorůžova.
Krupicové nočky II.: 70g másla utřeme se 3 žloutky, přidáme 140g jemné krupičky, osolíme a necháme chvíli odpočinout. Do osolené vroucí vody vykrajujeme lžičkou nočky a občas zamícháme. Uvařené dáme na mísu, pokapeme rozehřátým máslem a ještě horké podáváme k porcím kuřete.
100. Kuře na vermutu se smetanou
1 kuře, 3-4 rajčata, 0,5 l suššího vermutu (nejprve 2/3, potom zbytek), 200g smetany, 3-4 lžíce oleje, 1 strouček česneku, trocha tymiánu, 1 lžička sladké papriky, špetka cayenského pepře, sůl, pepř.
Kuře naporcujeme, každou porci zaprášíme směsí soli, pepře a papriky. Kastrol vytřeme po dně a po stěnách česnekem. V kastrolu rozehřejeme olej a na něm do zlatova opečeme porce kuřete. Přilijeme vermut a pod pokličkou dusíme na středním ohni asi půl hodiny. Pak přidáme spařena, oloupaná, rozčtvrcená rajská jablka zbavená jader a přilijeme polovinu smetany, zbytek vermutu, přidáme tymián a cayenský pepř. Promícháme a necháme na středním ohni čtvrt hodiny bublat. Úplně nakonec kuřata polijeme zbytkem smetany.

101. Kuře na víně
Kuře, 3 červené papriky, 500g žampiónů, 2 pórky, 2 polévkové lžíce sádla, sůl, bílý pepř, sladká paprika (koření), špetka cukru, 3/8 l kuřecího vývaru, 1/8 l bílého vína, 2 lžičky solamylu, 3 polévkové lžíce šlehačky, trochu citrónové šťávy, plátky citronu na ozdobení.
Kuře omyjeme a osušíme. Rozdělíme je na 8 kousků. Papriky očistíme a nakrájíme na čtverečky. Žampiony omyjeme a nakrájíme. Pórky nakrájet na kolečka. Ve velké pánvi nebo kastrole zahřejeme máslo, kousky kuřete na něm opečeme do zlatohněda. Maso po celou dobu stále obracíme, aby bylo opečené ze všech stran. Osolíme, opepříme a okořeníme sladkou paprikou. Pokrm podlijeme kuřecím vývarem a vínem. Přiklopíme poklicí a dusíme zhruba 30 minut. Přidáme nakrájenou zeleninu a vaříme ještě 10 minut. Ve smetaně rozkvedláme solamyl. Touto směsí zahustíme omáčku a přibližně 3 minuty za občasného míchání a při mírném ohni ještě povaříme. Na závěr omáčku dochutíme solí, pepřem, cukrem a citrónovou šťávou. Kuře podáváme v omáčce ozdobené plátky citronu. Příloha: brambory,hranolky

O autorovi

  • Jméno smolicek.v
  • Bydliště Ždár nad Sázavou
  • ..hledám děvče nejlépe ze Zdáru n. S. která by mě mohla mít ráda a pro kterou bych chtěl nejen grilovat maso u mě na terase...ICQ:460542149
Můj profil

Poslední návštěvy