O autorovi


Jméno: JjSlunicko
Region: Znojmo
O mně:
Můj profil

Kategorie
Poslední příspěvky
Šablona vytvořena
Free Blogger templates

Sluníčko...

....další pokračování povídek, již brzy ;-)
26.Květen 2008
Meduňka – skvělá proti migréně i nachlazení

Meduňka – skvělá proti migréně i nachlazení

V těchto dnech je aktuální i její účinek proti nachlazení, snižuje dokonce teplotu. Vzhledem k tomu, že je naprosto neškodná, lze ji užívat dlouhodobě. Používá se jedna lžička sušených listů na šálek čaje, přičemž pijeme 3 šálky meduňkového čaje denně. Spolu s kozlíkem lékařským nebo třezalkou se používá na zklidnění při nervových poruchách, s heřmánkem a mátou zase při žaludečních potížích.

Čaj s meduňkou proti lehké nespavosti

Stejným dílem smícháme list meduňky, kořen kozlíku a chmelové šištičky. Na šálek čaje se dávají 2 čajové lžičky směsi.

Meduňkové kapky

(Proti nachlazení a migréně): potřebujeme 500 g sušené meduňky 20 g citrónové kůry (chemicky neošetřené), 10 g skořice a stejné množství mletého muškátového oříšku, litr vodky. Sušenou meduňku, kůru a koření přelijeme vodkou a necháme týden louhovat v uzavřené lahvi na světle. Pak procedíme do tmavé lahve a skladujeme v chladu a tmě. Meduňka je doporučována také ke koupelím při revmatických bolestech a jako kloktadlo.
V kuchyni se kromě do nápojů dává do salátů – těstovinových, zeleninových i ovocných, do rýže, želé, ale využívá se i při přípravě mas a ryb, bylinkových másel, přidává se do jogurtů a tvarohových pomazánek. Používá se rovněž k aromatizování octa a ozdobování různých pokrmů a nápojů.

Kuřecí maso s meduňkou

Recept:

Potřebujeme 400 g kuřecího masa, cibuli, 2 stroužky česneku, 2 lžíce meduňky, 2 lžičky pokrájených arašídů, lžičku kari koření, sůl a olej.
Maso nakrájíme na malé kousky (hranolky), smícháme s nadrobno nakrájenou cibulí a česnekem, osolíme, okořeníme a přidáme 2 lžíce oleje. Necháme chvíli proležet v chladu. Pak přidáme arašídy a směs opečeme na oleji. Nakonec ozdobíme drobně nasekanou meduňkou, včetně rýže, s níž pokrm podáváme.

posted by JjSlunicko @ 10:37  
Komentáře (0):
Přidej komentář
« Domů