03.Březen 2010
Potřebujeme:

Na těsto: 4 vejce, 125 g cukru, 1 vanilkový cukr, 125 g hladké mouky, 40 g kakaa, 1 KL prášku do pečiva
Na náplň: 3 plátky bílé želatiny, 1 hruškový kompot (850 ml), 50 g cukru, 3 PL hruškové marmelády, 400 ml smetany ke šlehání, 1 ztužovač šlehačky, 1 vanilkový cukr
Kromě toho: 50 g hořké čokolády, 75 g cukru, 4 PL vody, 2 žloutky, 130 g másla

Jak na to:

Vejce a 2 lžíce vody ušleháme do pěny. Přidáme cukr, vanilkový cukr, promíchanou mouku s kakaem a práškem do pečiva. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu 12-15 minut. Po upečení překlopíme na cukrem poprášenou utěrku a sejmeme papír. Pomocí utěrky po delší straně srolujeme a necháme vychladnout. Do vody namočíme plátkovou želatinu, dáme okapat hrušky. Polovinu jich nasekáme na kostičky, zbytek rozmačkáme na kaši a přidáme cukr. Hruškovou marmeládu zahřejeme, želatinu vymačkáme a přimícháme ji i s marmeládou do hruškové kaše. Uložíme do chladna. Smetanu se ztužovačem ušleháme dotuha. Jakmile začne kaše želírovat, smícháme ji se šlehačkou a kousky hrušek. Dáme asi na 30 minut do chladna. Potom korpus rozbalíme, natřeme krémem a znovu srolujeme. Uložíme na 3 hodiny do chladna. Nasekanou čokoládu necháme rozpustit ve vodní lázni. 4 minuty povaříme cukr se 4 lžícemi vody a necháme vychladnout. Vzniklý sirup přidáme ke žloutkům a šleháme, až je krém tuhý. Přidáme změklé máslo a čokoládu, promícháme. Hotovou roládu vydatně a hrbolatě natřeme. Není potřeba nijak zdobit

Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)
Potřebujeme:

230 g hladké mouky, 1/2 lžičky jedlé sody, 1 lžička prášku do pečiva, 30 g tuku, 175 g cukru, 1/2 lžičky dřeně z vanilky, 2 vejce, 100 g javorového sirupu, 4 lžíce mléka, 250 g přebraných malin, moučkový cukr

Jak na to:

Prosijeme mouku, sodu a prášek do pečiva. Tuk utře­me s cukrem a vanilkovou dře­ní. Vmícháme vejce a sirup. Troubu předehřejeme na 180°C. Do tukové hmoty mícháme mouku se sodou, práškem do pečiva společně s mlékem. Těstem naplníme papírové formičky a do každé vmáčkneme 1 - 2 maliny. Bochánky pečeme 25 - 30 min., pak do těsta zapíchne­me špejli nebo párátko a vy­táhneme je. Pokud na špejli ulpí kousky těsta, pečeme v troubě ještě 5 min. Vanilkové bochánky vyjme­me z trouby a ještě teplé ozdobíme zbývajícími malina­mi, příp. poprášíme moučko­vým cukrem

Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)

Grilovaná cherry rajčátka ve slanině se sýrovou omáčkou

 

Potřebujeme:

20 ks cherry rajčátek, 5 plátků pancetty (možno použít i anglickou slaninu), 200 g mozzarelly, olivový olej, 100 ml mléka, 100 ml smetany ke šlehání, 50 g hermelínu, 30 g eidamu, 1 lžička solamylu, bílý pepř, sůl a 4 špízové jehly

Jak na to:

Plátky pancetty (nebo slaniny) rozkrojíme podélně napůl a pevně s ní obalíme rajčátka. Mozzarellu nakrájíme na 12 stejných kousků. Vše rozdělíme na čtyři díly a střídavě napichujeme na špízové jehly - vždy po pěti kusech rajčat ve slanině a třech kusech sýra. Lehce potřeme olivovým olejem a vložíme do trouby pod gril. Grilujeme, dokud rajčata nezačnou praskat.
Mezitím v kastrůlku smícháme mléko a smetanu, zahřejeme a přidáme nastrouhaný eidam a jemně pokrájený hermelín. Za stálého míchání necháme sýry roztavit, osolíme, opepříme a vmícháme lžičku solamylu, rozmíchanou v pár lžících studené vody. Necháme přejít varem.
Špízy podáváme s jemnou sýrovou omáčkou.

Příloha:
bílé pečivo a olivy

Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)

Fotografie receptu: Losos na zelenině v alobalu

Ingredience

Postup přípravy receptu

Připravíme si 4 větší čtverce alobalu a potřeme je olejem.

Podkovy lososa omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme a pokapeme citronovou šťávou. Každou podkovu položíme na čtverec alobalu. Posypeme ji částí mražené zeleniny (hrášek, kukuřice, mrkev, fazolky, brokolice) a poklademe plátkem másla. Alobalové balíčky dobře uzavřeme.

Lososa na zelenině v alobalu pečeme v předehřátém grilu na spodní mřížce 12 - 15 minut.

Lososa na zelenině v alobalu podáváme s pečenými brambory nebo bagetou.

Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)

Fotografie receptu: Křehké listové se sýrem

Ingredience

Postup přípravy receptu

Listové těsto rozválíme na tenký plát a rozkrájíme na větší obdélníčky. Aby se nám těsto nelepilo, podsypáváme jej hladkou moukou. Sýr rozkrájíme na menší trojúhelníčky. Vejce rozšleháme. Plech vyložíme pečícím papírem.

Na každý kus listového těsta dáme kousek sýru a zabalíme do obdélníčku (při pečení se nám vytvoří "lodička").

Listové přeneseme na plech a potřeme vajíčkem, posypeme sezamovým semínkem. Listové se sýrem dáme péct do silně vyhřáté trouby. Pečeme dozlatova.

Křehké listové se sýrem podáváme jako slanou chuťovku.

Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)
02.Březen 2010

Sikulské kotlety

Ingredience

4 vepřové kotlety, 500 g kysaného zelí, 1 větší cibule, sůl, mletý pepř, 1-2 lžičky mleté papriky, 0,5 lžičky mleté pálivé papriky, kmín, 3 stroužky česneku, 250 ml smetany na vaření, 2 lžíce hladké mouky, sádlo nebo olej

Postup

Plátky masa na obvodu nařízneme a z obou stran naklepeme. Osolíme a opepříme.
Na rozpáleném oleji maso z obou stran prudce opečeme a vyndáme ven. Do výpeku přidáme posekanou cibuli a orestujeme do zesklovatění. Přisypeme papriku, poměr sladké a pálivé upravíme podle své chuti. Přidáme rozmačkaný česnek, kmín (pokud ho není dost v zelí), zelí překrájené na menší kousky a osolíme. Kdo nerad příliš kyselou chuť, může zelí propláchnout vodou. Podlijeme vývarem nebo vodou, vložíme opečené kotlety a pod pokličkou dusíme do měkka.
Ve smetaně rozmícháme mouku a toto vlijeme k poloměkkému masu. Promícháme a dodusíme doměkka.
Podáváme s knedlíkem.

Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)
01.Březen 2010
  • 0,5 l slazeného mléka
  • litr mléka
  • karamelový puding
  • 0,5 l rumu
  • Slazené mléko vaříme dvě hodiny neotevřené v hrnci s vodou. Mezitím si z půl litru mléka uvaříme karamelový pudink a zbylé mléko jen svaříme. Zchladlý pudink a zchladlé mléko spolu ušleháme. Do této pudinkové směsi zašleháme půl litru rumu a nakonec přidáme zchladlé kondenzované mléko a ušleháme vše dohromady.

    Baileys
    60 minut
    Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)

    Postup přípravy

    Na dno keramické nádoby dáme mraženou zeleninu a osolíme. Na zeleninu naskládáme osolená a grilovacím kořením posypaná kuřecí prsa a poklademe kousky másla. Nádobu vložíme do pomalého hrnce a vaříme 3 hodiny na rychlejší stupeň. Pak vytáhneme maso, přidáme dobře rozmíchanou mouku s vodou. Promícháme a vaříme ještě asi 40 minut. Pak vmícháme smetanu, prohřejeme, přidáme citrónovou šťávu, vložíme maso a podáváme s vařenými bramborami.

    5 hodin

    Suroviny

    • 500 g kuřecích prsíček
    • mražená zelenina dle chuti
    • grilovací koření
    • 50 g másla
    • 200 ml vody
    • 2 lžíce hladké mouky
    • 200 ml smetany
    • citrónová šťáva
    • sůl
    Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)

    Postup přípravy

    Rýži propláchneme, dáme do pánve, přidáme lžíci olivového oleje, sůl a trochu šafránu, zalijeme vodou a dusíme doměkka. Maso nakrájíme na menší kousky, rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme a vše přidáme k vychladlé rýži. Podle chuti dosolíme, okořeníme oregánem a nasekanou petrželovou natí. Nakonec můžeme zakápnout trochou olivového oleje, posypat strouhaným sýrem a podáváme.

    35 minut

    Suroviny

    • 250 g vařeného nebo pečeného drůbežího masa
    • 150 g rýže
    • 2 rajčata
    • olivový olej
    • šafrán
    • sůl
    • oregáno
    • petrželová nať
    • 100 g tvrdého sýra
    Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)

    Postup přípravy

    V míse utřeme máslo s cukrem do hladké hmoty, přidáme vejce, vmícháme mouku, sůl, esenci a sodu. Potom přisypeme čokoládu a vše důkladně promícháme. Do košíčků dáváme vrchovatou lžičku, naskládáme je na plech a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 15 - 20 minut, dokud nezačnou zlátnout.

    45 minut

    Suroviny

    • 1 vejce
    • 100 g měkkého másla
    • 150 g hladké mouky
    • 75 g hnědého cukru
    • 50 g cukru moučky
    • půl lžičky soli
    • půl lžičky jedlé sody
    • půl lžičky vanilkové esence
    • 150 g nasekané čokolády
    Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)