06.Březen 2010

Ingredience

800-900 g brambor uvařených ve slupce, 2 menší vejce, sůl, polohrubá mouka, klobásy, tvrdý sýr, 1 vejce na potření

Postup

Brambory oloupeme a nastrouháme na vál. Osolíme, přidáme k nim vejce a posypeme moukou. Nejdřív vidličkou promícháme vejce s ostatním a pak rukama zpracováváme těsto. Podle potřeby přidáváme mouku, až má těsto takovou konzistenci, že se nelepí a dá se rozválet. Kus papíru na pečení posypeme moukou a rozválíme na něm těsto na obdélník. Položíme klobásy a pomocí papíru zamotáme jako závin. Přeneseme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Po dvaceti minutách znovu potřeme vejcem, posypeme strouhaným sýrem a ještě asi 15 minut dopečeme. Necháme chvíli vychladnout a pak krájíme. Podáváme s jakkoliv upraveným zelím nebo se zeleninovým salátem.

Klobásy v bramborovém těstě

Ingredience

800-900 g brambor uvařených ve slupce, 2 menší vejce, sůl, polohrubá mouka, klobásy, tvrdý sýr, 1 vejce na potření

Postup

Brambory oloupeme a nastrouháme na vál. Osolíme, přidáme k nim vejce a posypeme moukou. Nejdřív vidličkou promícháme vejce s ostatním a pak rukama zpracováváme těsto. Podle potřeby přidáváme mouku, až má těsto takovou konzistenci, že se nelepí a dá se rozválet. Kus papíru na pečení posypeme moukou a rozválíme na něm těsto na obdélník. Položíme klobásy a pomocí papíru zamotáme jako závin. Přeneseme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Po dvaceti minutách znovu potřeme vejcem, posypeme strouhaným sýrem a ještě asi 15 minut dopečeme. Necháme chvíli vychladnout a pak krájíme. Podáváme s jakkoliv upraveným zelím nebo se zeleninovým salátem.

Klobásy v bramborovém těstěKlobásy v bramborovém těstěKlobásy v bramborovém těstěKlobásy v bramborovém těstě

Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)

Ingredience

750 g hovězí kližky, 500 g cibule, 1-2 nožičky pikantní klobásy, 1 feferonka, sůl, mletý pepř, mletá paprika, 5 stroužků česneku, 1 sklenice zeleninového leča (33O g), 250 ml smetany na vaření, 2 lžíce hladké mouky, olej nebo sádlo

Postup

Očištěné a osušené maso nakrájíme na kostky, cibuli nahrubo, klobásu na drobné kostičky. Na rozpáleném tuku v tlakovém hrnci osmažíme cibuli dorůžova. Přidáme maso, klobásu, feferonku, opepříme a za stálého míchání smažíme do zatáhnutí masa. Pak osolíme, opaprikujeme, promícháme a podlijeme horkou vodou. Hrnec zavřeme. Až je maso téměř měkké (asi za půl hodiny), přidáme lečo a dodusíme doměkka. Mezitím ve smetaně rozkvedláme mouku, vlijeme do guláše a ještě chvíli necháme provařit. Dochutíme rozmačkaným česnekem, případně dosolíme.
Podáváme s knedlíkem, rýží, těstovinami, čerstvým pečivem, ...

Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)

Ingredience

400 g těstovin, 2 mrkve, 250 g brokolice, 50 g másla, 300 ml mléka nebo smetany (případně namíchat, možno použít i vodu), 1 lžička koření na špagety, 100 g taveného sýra, 200 g nivy

Postup

Těstoviny uvaříme podle návodu na sáčku. Mrkev nahrubo nastrouháme, brokolici pokrájíme na kousíčky. Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme mrkev a osmažíme, dokud nezměkne a nepustí barvu. Pak přidáme brokolici, rozdrobené oba druhy sýra, promícháme a zalijeme mlékem (smetanou, vodou...záleží na stravovacích zvyklostech). Vmícháme koření na špagety a povaříme asi 5 minut. Solit není třeba, niva je slaná až až. Odstavíme z plotny a vmícháme uvařené scezené těstoviny.

Pochoutkové těstovinyPochoutkové těstoviny 

Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)

Ingredience

500 g polohrubé mouky, 200 ml mléka, 200 g moučkového cukru, 200 g másla, 1 celé vejce, 2 žloutky, 2 lžíce rumu, citronová kůra, 1 kostka (42 g) droždí, 2 lžíce rozinek, 2 lžíce posekaných mandlí, špetka soli
krém: 500 ml mléka, 3-4 lžíce cukru, 1 sáček mandlového pudinku

Postup

Do vlažného mléka zamícháme lžíci mouky, lžíci cukru a rozdrobíme droždí. Na teplém místě necháme přikryté vzejít.
Máslo utřeme s cukrem, postupně přidáme rum, citronovou kůru, celé vejce a žloutky. Důkladně vyšleháme. Pak vmícháme mouku, sůl, kvásek, rozinky a mandle. Vypracujeme hladké těsto, které necháme nakynout.
Formu vymažeme, můžeme do ní vhodit hrstku mandlových plátků a vložíme nakynuté těsto. Ve formě necháme ještě chvíli kynout. Upečeme pomalu ve vyhřáté troubě (170°C, cca 50-60 minut).
Řez vychladlé bábovky můžeme přelít teplým uvařeným pudinkem.

 

Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)
05.Březen 2010

Ingredience:
1 šálek mouky, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 1/4 lžičky sody, 1/4 lžičky soli, 1/2 šálku rozpuštěného a vychladlého másla, 1 šálek hnědého cukru, 1 vejce, 1 lžička vanilky, 1 šálek opražených vlasšských ořechů, cca 90 g nasekané hořké čokolády

Postup přípravy: Troubu vyhřejeme a vymažeme si menší čtvercový plech. Všechny suroviny kromě čokolády a ořechú dokonale smícháme, až pak přidáme zbylé suroviny. Těsto dáme na připravený plech, zarovnáme lžící a pečeme asi 20-25 minut. Je to obdoba amerických brownies, ale mají jinou specifickou chuť díky hnědému cukru

Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)
03.Březen 2010

Ingredience:
2 brambory, nůž, bavlněná niť, sůl, olej na smažení

Postup přípravy: Oškrábané brambory rozpůlíme nožem a vykrajujeme jím opatrně tenké lupínky. Vložíme je do teplé hodně slané vody na pár minut, aby byly tvárnější. Poté srolujeme středovou ruličku a kolem ní přikládáme jednotlivé lístečky a vytvarujeme je do tvaru růže. Bavlněnou nití vespod několikerým obtočením spojíme lístečky, aby se nám při smažení nerozpadly. Nožem seřízneme pod nití rovnou spodní plochu růžičky.
V malém plechovém hrníčku rozehřejeme na plynu opatrně větší množství oleje (vyzkoušíme na jednom lupínku, zda není olej příliš horký a lupínek se nepálí) Poté ztlumíme plamen na minimum a pomocí lžičky vložíme do oleje růžičku a pomalu smažíme. Po usmažení jestě na pánvi s olejem osmažíme spodek růžičky, aby se vespod spekly jednotlivé lupínky a bylo možné odstranit niť. Na lístečky můžeme použít papriku nebo např. kůru z cukety nebo okurky.

Doba přípravy: 40 min.  

Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)

Ingredience:
kuřecí maso, sůl, solamyl, olej, koření dle chuti, mražená zelenina nejlépe typu Asia nebo Čína, instantní nudle

Postup přípravy: Maso nakrájíme na malé kousky, smícháme s olejem, solamylem, kořením dle chuti, dosolíme a necháme marinovat. Potom opečeme na trošce oleje, přidáme zeleninu a chvilku smažíme. Podlijeme, dusíme a když je zelenina skoro měkká znovu podlijeme a přímo do směsi přidáme suché instantní nudle.Chvíli dusíme, hlídáme poměr tekutiny, podle potřeby podlijeme, dochutíme a po vypnutí necháme chvilku stát. Nudle nasáknou tekutinu a jsou moc dobré.

Dělám i bez masa se sušenými houbami

Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)

Ingredience:
Těsto: 2 sklenky (200 ml) polohrubé mouky, 1 sklenka cukru, 1/2 sklenky oleje, 1 sklenka vlažného mléka, 2-3 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva, 3 vejce
Krém: 1 vařené Salko, 1 tuk (Hera nebo Zlatá Haná)
Ostatní: džem, 1 dětské piškoty, rum nebo čaj

Postup přípravy: Den předem si svaříme Salko (slazené kondenzované mléko) v plechovce potopené ve vodě asi 1,5-2 hodiny. Na těsto ušleháme vejce s cukrem, postupně přidáme ostatní, prášek promícháme s moukou. Těsto vylejeme na pečícím papírem vyložený velký plech a pečeme v mírně předehřáté troubě asi 10 min na 150 °C (horkovzduch) - sáhneme prstem zda se povrch nelepí. Po vychladnutí potřeme pikantním džemem (můžeme využít nějaký tekoucí) - nemusíme šetřit. Na něj pokládáme hezky v řadách těsně vedle sebe dětské piškoty, které jsme namočily do rumu s vodou nebo šťávy nebo čaje. Nejlépe to jde, když si na dvouzubou vidličku napíchnete piškot a potopíte na moment do tekutiny. Na navlhčené piškoty namažeme krém (vyšleháme dohromady Salko s tukem), uhladíme a pak ozdobně vidličkou na něm děláme vlnovky. Případně můžeme lehce přizdobit čárkami z čokoládové polevy.

Rada: je výhodné těch plechovek Salka vařit víc, pak si je označit datumem, kdy se vařily a tak do 3 měsíců spotřebovat. Nekazí se, ale začínají karamelizovat (jsou v nich drobné krystalky). Vařené Salko využijete i na jiné recepty - je jich tu spousta.

Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)

Malinová roláda

Suroviny:

4 vajíčka, 100g pískového cukru, 100g polohrubé mouky, 2 lžíce oleje, 1 lžíce citronové šťávy.
Krém:
200g másla, 200g moučkového cukru, 1 žloutek, mražené maliny (popřípadě kompotové, odkapané), ale i jakékoliv jiné ovoce, asi půl čajového hrnku.
Kokos na obalení rolády

Postup:

Vajíčka, cukr, olej a citronovou šťávu ušleháme do husté pěny, pak přidáme mouku a opatrně promícháme. Pečící papír si mírně potřeme olejem a směs na něj vylejeme a roztáhneme do stran. Pečeme v předehřáté troubě na 220 stupňů asi 10 minut. Pak roládu ještě horkou stočíme i s papírem a vychladíme. Po vychladnutí sejmeme papír a natřeme krémem:
Máslo, utřeme s cukrem a žloutkem do pěny a pak přidáme rozmixované maliny. Půlkou krému natřeme roládu, a svineme ji. Zbytkem krému potřeme roládu i zvrchu a posypeme hustě kokosem ze všech stran.

Poznámka:

Recept na roládu mám ve svých receptech a krém jsem si úplně vymyslela, když jsem dělala pořádek v mrazáku a našla dózu s malinami.

Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)
Kotlety New York
Suroviny:

cca 1 kg vepřové pečeně s kostí vcelku
1 sáček grilovacího koření
1 kořen zázvoru
3 stroužky česneku
1 lžička provensálského koření
2 lžíce protlaku
2 lžíce oleje
1 velká cibule
1 smetana 12 %
jíška Knorr světlá
podravka, sůl, pep

Postup:

Maso nařežeme k spodní kosti, nedořezáváme až dolů, aby maso drželo pohromadě podél kosti a jednu mezi kostí, vzniknou tak dvě kotlety jedna s kostí a jedna bez. Do každé z kotlet dáme půl kolečka cibule a pomažeme celé marinádou z koření, česneku, nastrouhaného zázvoru, oleje a protlaku- aj v mezerách. Dáme do pekáčku marinovat do druhého dne. Dáme péct na 200°C cca hodinku přiklopené, pak jen chvilku na barvičku. Můžeme podávat bez omáčky, ale já ji dělám, je to šmakovnější. Maso vyndáme z pekáčku a výpek dáme na plotnu a vyvaříme, posypeme podravkou když je třeba a podlejeme vodou cca 200 ml. Zahustíme jíškou Knorr a provaříme. Přilijeme smetanu a promícháme a je hotovo.

Poznámka:

Podáváme s čím jen chcete. Když máte omáčku, jsou k tomu dobré aj knedle. Bez omáčky tak s chlebem, nebo se zelím a knedlíkem a nebo brambor,....

 
Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)