02.Květen 2010
30 minut (y)
Náročnost
Uvařená kolínka smíchaná s kousky kuřete, podušenými s červenou paprikou a ostatním kořením.
Recept na 4 porce:
400 gkuřecích stehenních řízků
400 gtěstovin (kolínek)
2 lžícečervené papriky
1 lžícevývaru v prášku
1 lžícevegety
3 kskuliček nového koření
1 ksbobkového listu
2 dclsmetany
2 dclvody
hladká mouka na zahuštění
sůl
1. Těstoviny uvaříme v mírně osolené vodě, změklé propláchneme studenou vodou
2. Stehenní řízky nakrájíme na menší kousky a zprudka je orestujeme na rozehřátém oleji
3. Podlijeme vodou, okořeníme červenou paprikou, vegetou, pepřem
4. Přidáme bobkový list a kuličky nového koření a vše podusíme do změknutí masa
5. Nakonec přilijeme smetanu a zahustíme moukou rozmíchanou v malém množství studené vody
6. Ještě chvíli směs povaříme, případně dochutíme kořením, přisolíme a podáváme s horkými těstovinami.
Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)
50 minut (y)
Náročnost
Obalované kousky kuřecích prsou servírované s podušenou zeleninou a houbami.
Rozpis pro 4 osoby:
600 gkuřecích prsou
250 gzakysané smetany
200 gžampionů (nebo jiných hub)
150 gpolohrubé mouky
100 gcherry rajčátek
2 kskarotky
2 ksvajec
1 ksčervené papriky
1 ksmalé cukety
3 lžícehladké mouky
1 lžícevegety
šťáva z 1/2 citrónu
mletý bílý pepř
sůl
olej na smažení
zelená petrželka na ozdobení
1. Maso očistíme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kousky, posypeme vegetou, pokapeme citronovou šťávou a necháme v chladničce uležet.
2. Houby očistíme, krátce propláchneme vodou a nakrájíme na kousky
3. Všechnu zeleninu očistíme a omyjeme, papriku, cuketu a karotky nakrájíme na dlouhé proužky, rajčátka necháme vcelku
4. V pánvi rozehřejeme lžíci oleje a houby orestujeme, pak přidáme karotku s paprikou i rajčátky a krátce osmahneme
5. Nakonec vložíme nakrájenou cuketu, osolíme, opepříme a vše podusíme
6. Smetanu, vejce, polohrubou mouku a špetku soli vyšleháme vidličkou na hladké těstíčko, o něco hustší než palačinkové
7. Kousky kuřete obalíme v hladké mouce, v těstíčku a v pánvi na rozpáleném oleji osmažíme ze všech stran dozlatova
8. Vyndáme je, necháme okapat na ubrousku a rozdělíme na talíře
9. Přidáme orestovanou zeleninu s houbami a dozdobíme petrželkou.

Doporučení:
Pro lepší chuť můžeme přidat do těstíčka vegetu.
Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)
70 minut (y)+ doba chladnutí korpusu
Náročnost
Rychlý čokoládový dort z předem namíchané směsi „Vídeňský dort.“
Na korpus:
1 ksbalení směsi „Vídeňský dort“
1 ksvejce
8 lžicoleje
2 dclvlažné vody
sekané vlašské ořechy
tuk na vymazání plechu
mouka na vysypání plechu
Náplň:
210 mlpařížské šlehačky
3 ksbanánů
1 ksbalení čokoládové polevy
marmeláda
1. Směs vysypeme do mísy, přidáme vejce, tuk a vlažnou vodu, vše dobře metličkou promícháme
2. Přidáme hrst sekaných vlašských ořechů, promícháme
3. Připravenou směs nalijeme do tukem vymazané a moukou vysypané dortové formy
4. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 °C, cca 40 minut
5. Prochladlý a vyklopený korpus prořízneme na půl, vnitřek potřeme marmeládou, přiklopíme druhou polovinou
6. Pařížskou šlehačku ušleháme, polovinou potřeme vršek korpusu, pak poklademe nakrájené banány a nakonec překryjeme zbytkem šlehačky
7. Necháme v lednici 30 minut ztuhnout
8. Dort zdobíme čokoládovou polevou rozehřátou v horké lázni.
Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)
60 minut (y)+ doba kynutí
Náročnost
Kulaté vdolečky z lehkého kynutého těsta, potřené povidly, posypané tvarohem a zdobené šlehačkou.
500 gpolohrubé mouky
250 gtuku
200 gšvestkových povidel
125 gtuhého tvarohu
70 gcukru krupice
60 gmásla
18 gdroždí
10 gcitrónové kůry
0,2 lmléka
1 ksvejce
1 gsoli
šlehačka
mouka na vyválení a podsypání
1. Droždí promícháme s trochou cukru, rozředíme malým množstvím vlažného mléka, přidáme trochu prosáté polohrubé mouky a vypracujeme řídké těstíčko – kvásek, který necháme v teple vykynout
2. Do zbylé dávky prosáté mouky přidáme vejce, zbylý cukr, jemně nastrouhanou kůru z pečlivě umytého citrónu, sůl, rozpuštěné vlažné máslo, zbylou dávku vlažného mléka a vykynutý kvásek a směs pečlivě promícháme, vypracujeme těsto, které pak necháme vykynout
3. Dostatečně vykynuté těsto rozválíme na tlustší plát (cca 15 mm) a kulatým vypichovačem vypícháme vdolečky
4. Vdolečky vyskládáme na pomoučený vál a necháme je opět vykynout
5. Do jednotlivých vdolečků uděláme držadlem silnější vařečky důlek a touto stranou je pak vkládáme do horkého tuku, po osmažení spodní strany je obrátíme, dosmažíme a vyjmeme
6. Usmažené vdolečky potřeme rozmíchanými povidly, posypeme jemně nastrouhaným tvarohem a na tvaroh nastříkáme dávku šlehačky.
Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)

Použité suroviny:

Těsto: 60 dkg hladké mouky, 1 hera, 2 vejce, 15 dkg mletého cukru, 4 lžíce medu, 1 lžíce jedlé sody

Krém: 0,75 litru mléka, 2 karamelové pudinky, 12 dkg cukru, 20 dkg másla

Na zdobení:  vlašské ořechy

Postup:

Heru, med a cukr rozpustíme v hrnci, mouku smícháme se sodou a vmícháme obě vejce. Pak přidáme k mouce vychladlou směs medu a hery, vše smícháme v těsto, které rozdělíme na tři díly a necháme je chvíli odležet v ledničce. Každý díl pak rozválímedo tvaru čtverce  na pečící papír, vložíme do trouby a upečeme do růžova, vychladlé natřeme krémem a posypeme nadrobenými ořechy. (Krém připravíme tak, že oba pudinkové prášky uvaříme podle návodu s mlékem v pudink, vmícháme cukr a nakonec do vychladlého vmícháme máslo.)

Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)

Použité suroviny:

1/2 litru mléka, 1 kelímek  zakysané smetany, 1 kelímek šlehačky, 1 vanilkový pudink, 1 balíček dětských piškotů, vanilkový cukr, trochu moučkového cukru, 1 plechovka kompotovaných broskví (nebo jiného kompotu, na obrázku višně), trochu rumu, kousek čokolády na ozdobu .

Postup:

V 1/2 litru mléka uvaříme pudink podle návodu a osladíme 1/2 sáčkem vanilkového cukru a asi 2 lžícemi moučkového cukru, necháme vychladnout. Mezitím ušleháme šlehačku a smícháme se zakysanou smetanou, 1/2 sáčkem vanilkového cukru a asi 2 lžícemi moučkového cukru. Do mísy nebo dortové formy vyložené alobalem naskládáme na dno piškoty, které zalijeme polovinou pudinkového krému, na to naskládáme na plátky nakrájené broskve, zalijeme půlkou smetanového krému, opět naskládáme piškoty, zalijeme zbytkem pudinku, na to rozložíme zbytek broskví a končíme druhou polovinou smetanového krému. Povrch zdobíme nastrouhanou čokoládou nebo čokoládovou polevou. Moučník necháme zatuhnout v ledničce nejlépe do druhého dne. 

Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)

Použité suroviny:

40 dkg uvařené rýže, kousek pórku, 2 vejce, 1 lžíce sójové omáčky, 1 konzerva sterilovaného hrášku, 1 malá konzerva sterilované kukuřce, olej, sůl a pepř

Postup:

Na rozehřátý olej vložíme rýži, zalijeme rozšlehanými vejci a sójovou omáčku a mícháme tak dlouho, až se vejce srazí. Pak přidáme hrášek , kukuřici a na kolečka nakrájený pórek, osolíme, opepříme  a za stálého míchání společně prohřejeme.

Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)

Použité suroviny:

50 dkg libového vepřového masa, 3 cibule, 4 brambory, 4 stroužky česneku, 1 mrkev , kousek celeru, kousek másla, sůl a pepř, 10 dkg tvrdého sýra, alobal

Postup:

Připravíme si alobal o rozměru asi 40 x 40 cm, pomažeme ho máslem a poklademe nejprve na plátky nakrájenými bramborami, na to rozložíme na kolečka nakrájenou cibuli, pak naklepané osolené a opepřené plátky masa, na to nakrájenou mrkev, celer a česnek, vše zasypeme strouhaným sýrem, alobal uzavřeme, vložíme do trouby a pečeme asi hodinu.

Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)

Použité suroviny:

4 vepřové kotlety, 20 dkg  fazolí, 1 velká cibule, pórek, 6 lžíc kečupu, 1 lžička sladké papriky, 1 lžíce bazalky, špetka chilli, sůl a pepř, olej

Postup:

Fazole namočíme den předem, druhý den k nim přidáme bazalku a uvaříme je do měkka.  Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a osmahneme na rozehřátém oleji po obou stranách. Pak přidáme cibuli a pórek nakrájené na kolečka, chvilku orestujeme, přidáme scezené měkké fazole, zaprášíme sladkou paprikou, přidáme chilli, kečup, podlijeme kapkou vody a vše společně podusíme. Podle potřeby osolíme.

Vhodná příloha: brambory

Použité koření:

bazalka

chilli mleté

paprika sladká 

Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)

Použité suroviny:

50 dkg vepřového plecka, 50 dkg kysaného zelí, 2 menší cibule, kelímek zakysané smetany, 2 lžíce kečupu, 2 lžičky sladké papriky, 1 lžička koření maďarský guláš, stroužek česneku, špetka majoránky, kmín, sůl, 2 lžíce hladké mouky, olej

Postup:

Na oleji zpěníme na drobno nakrájenou cibuli, vmícháme mletou papriku a maso nakrájené na kostičky, za stálého míchání osmahneme, až maso vypustí šťávu. Přidáme sůl, kmín a trochu vody a dusíme, až je maso téměř měkké. Pak přisypeme zelí, prolisovaný česnek, gulášové koření, majoránku a dále dusíme do úplného změknutí, podle potřeby podléváme horkou vodou. Guláš zahustíme moukou rozkvedlanou v trošce vody, povaříme a nakonec vmícháme zakysanou smetanu.

Vhodná příloha: houskový knedlík, čerstvé pečivo

Použité koření:

paprika sladká 

maďarský guláš

majoránka  

kmín drcený 

Další vhodné koření:

gulášové koření 

česnek mletý 

česnek plátky 

paprika lahůdková 

kmín mletý 

Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)