Při přípravě dortů často narazíte na problém, který vám rádi pomůžeme vyřešit.
Co s vybouleným dortem: Pokud nemá upečený dort pěkný rovný povrch, překlopíme jej ještě ve formě, když je teplý, na vál. Dort se vyrovná a po 15 minutách můžeme začít se zdobením.
Dorty pečeme velice opatrně. Trouba nesmí být příliš rozpálená, ale správně vyhřátá. Jemné pečivo odlepíme od plechu, když je po jedné straně nadzvedneme nožem, podsuneme tenkou režnou nit, z každé strany je uchopíme rukama a jedním koncem nití pohybujeme tak, jako když řežeme. Tímto způsobem oddělíme pečivo od plechu, aniž bychom ho poškodili.
Chceme-li udělat nějaký vzor na dortu, postupujeme tak, že na dort položíme papírovou dečku, do které jsme si předem vystřihli vzor a potom ho posypeme moučkovým cukrem nebo kakaem. Dečku opatrně sejmeme a máme pěkně ozdobený dort.
Dorty pěkně nakrájíme, když nůž namáčíme do horké nebo studené vody.
Čokoláda obsahuje také tuky. Ty časem žluknou a čokoláda má nepříjemnou chuť. Tomu zabráníme, když čokoládu zabalíme od staniolu a uložíme v plechové krabici na suché místo.
Skvrny od čokolády odstraníme z vlněných tkanin studenou vodou a benzinem. Z bílého prádla ji odstraníme tak, že postižené místo namočíme, přetřeme mýdlem a vypereme.
Čokoláda je více než dobře známa všem, a proto se omezíme jen na návod, jak čistit skvrny, které se touto sladkou pochoutkou dají velmi snadno způsobit.
Čerstvé skvrny od čokolády (a také kakaa) proplachujeme čistou vodou bez přídavku pracího prostředku. Starší skvrny změkčíme nejprve glycerínem, potom přepereme v saponátové lázni a dobře vymácháme. Pro ženy milující změnu přinášíme několik dalších způsobů:
skvrnu potřeme 90% lihem, do něhož jsme přidali pár kapek čpavku, a po chvíli vypereme;
na skvrnu přiložíme savý papír a třeme studenou vodou. Savý papír podle potřeby vyměňujeme;
syntetické látky nejlépe vyčistí voda s citrónovou šťávou;
čerstvé skvrny na látkách vytřeme mokrým hadříkem se solí;
na bílých látkách odstraní skvrny nejlépe čistá voda s trochou čpavku;
na velmi staré a zatvrzelé skvrny použijeme směs žloutku a glycerínu.
Že k určitému pokrmu lze pít více druhů nápojů, to ví každý z nás. Které jsou však nejvhodnější?
K salátům s octem a olejem: plzeňské pivo, vodka, minerální voda.
K uzenému lososu: suché bordeauxské nebo moselské víno.
K tučným rybám: suchý sekt nebo trpké bílé víno.
K ostatním rybám: suchý sekt, trpké bílé víno, světlé pivo.
K huse a kachně: bílé burgundské nebo bordeauxské víno, rýnský ryzlink, sylvánské zelené, plzeňské pivo, slivovice, prostějovská starorežná.
K libové drůbeži: burgundské nebo bordeauxské víno, bílé falcké nebo rýnské víno, světlé nebo černé pivo.
K biftekům: červené beaujolais, suché rosé, světlé pivo.
Ke zvěřině: všechny druhy červeného vína, rýnské nebo falcké bílé víno, kořeněný tramín, světlé pivo.
K vepřovému: lehká burgundská nebo bordeauxská vína, sylvánské zelené víno, pivo nebo čiré destiláty.
K telecímu: bílá falcká vína, světlé pivo.
K jemným sýrům: lehké červené víno, světlé pivo.
K ostrým sýrům: bordeauxské nebo burgundské víno, portské, plzeňské pivo, hruškovice.
K moučníkům: polosladký sekt nebo šampaňské, rosé tokajské, madeira, sladké bílé bordeauxské víno.
Při zadělávání kynutého těsta, zejména máme-li vejce s bledými žloutky, přidáváme na 1 kg mouky jeden pudinkový prášek s vanilinovou příchutí. Pečivo bude krásně žluté a bude příjemně vonět vanilkou ...
Sladké řezy s ořechy zalité medem, plněné pudinkovým krémem.
Na těsto: | |
500 g | hladké mouky |
200 g | cukru |
200 g | tuku |
2 ks | vejce |
2 lžíce | medu |
2 lžíce | vlažného mléka |
2 lžíčky | sody |
1 bal. | vanilkového cukru |
špetka soli | |
Ořechová směs: | |
300 g | ořechů |
120 g | másla |
80 g | cukru krupice |
3 lžíce | medu |
1 bal. | vanilkového cukru |
Na krém: | |
500 g | másla |
100 g | cukru |
0,5 l | mléka |
rum | |
kaše ze dvou pudinků |
Moučník z listového těsta plněný ztuženou šlehačkou.
500 g | listového těsta |
400 ml | smetany ke šlehání |
1 ks | balíček ztužovače šlehačky |
2-3 lžíce | moučkového cukru |
moučkový cukr na posypání | |
formičky na kremrole |
Moučník z polohrubé mouky, vajec, cukru, másla a kakaa s krémem a jahodami.
Na těsto: | |
6 ks | vajec |
180 g | polohrubé mouky |
180 g | cukru |
50 g | másla |
20 g | kakaa |
ztužený tuk a hrubá mouka na plech | |
Na krém: | |
250 g | másla |
200 g | moučkového cukru |
120 g | měkkého tvarohu |
několik lžic mléka | |
jahody | |
strouhaná čokoláda |
Kousky dušeného vepřového plecka se zeleninou upravenou na sladkokyselo.
Rozpis na 4 porce: | |
700 g | vepřové plece |
1 ks | cibule |
1 ks | kostky vývaru (bujónu) |
1 lžička | drceného kmínu |
2 lžíce | hladké mouky |
mletý pepř | |
olej | |
voda na podlití | |
sůl | |
Na zeleninu: | |
350 g | mražené zeleninové směsi (hrách, mrkev, kukuřice, brokolice) |
1 ks | cibule |
1 lžíce | hladké mouky |
1 lžíce | másla |
cukr | |
citrónová šťáva nebo ocet | |
voda | |
olej | |
sůl |
Porce kuřecího masa pečené společně s brambory, sýrem a šlehačkou.
Rozpis na 4 porce: | |
1 ks | kuřete |
1000 g | brambor |
200 g | tvrdého sýru |
250 ml | šlehačky |
2 ks | cibule |
máslo na vymazání pekáče | |
sůl |