02.Květen 2010
Jako 1 bych chtela rict ze dekuju vsem,co se sem chodi divat na clanky,a taky hledaji nakou tu inspiraci ;) doufam ze se Vam tady libi ;) a dystak pisnete co byste chteli sem dat;)
Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)
Při přípravě dortů často narazíte na problém, který vám rádi pomůžeme vyřešit.
  • Co s vybouleným dortem: Pokud nemá upečený dort pěkný rovný povrch, překlopíme jej ještě ve formě, když je teplý, na vál. Dort se vyrovná a po 15 minutách můžeme začít se zdobením.

  • Dorty pečeme velice opatrně. Trouba nesmí být příliš rozpálená, ale správně vyhřátá. Jemné pečivo odlepíme od plechu, když je po jedné straně nadzvedneme nožem, podsuneme tenkou režnou nit, z každé strany je uchopíme rukama a jedním koncem nití pohybujeme tak, jako když řežeme. Tímto způsobem oddělíme pečivo od plechu, aniž bychom ho poškodili.

  • Chceme-li udělat nějaký vzor na dortu, postupujeme tak, že na dort položíme papírovou dečku, do které jsme si předem vystřihli vzor a potom ho posypeme moučkovým cukrem nebo kakaem. Dečku opatrně sejmeme a máme pěkně ozdobený dort.

  • Dorty pěkně nakrájíme, když nůž namáčíme do horké nebo studené vody.

Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)

Čokoláda obsahuje také tuky. Ty časem žluknou a čokoláda má nepříjemnou chuť. Tomu zabráníme, když čokoládu zabalíme od staniolu a uložíme v plechové krabici na suché místo.

  • Skvrny od čokolády odstraníme z vlněných tkanin studenou vodou a benzinem. Z bílého prádla ji odstraníme tak, že postižené místo namočíme, přetřeme mýdlem a vypereme.

  • Čokoláda je více než dobře známa všem, a proto se omezíme jen na návod, jak čistit skvrny, které se touto sladkou pochoutkou dají velmi snadno způsobit.

  • Čerstvé skvrny od čokolády (a také kakaa) proplachujeme čistou vodou bez přídavku pracího prostředku. Starší skvrny změkčíme nejprve glycerínem, potom přepereme v saponátové lázni a dobře vymácháme. Pro ženy milující změnu přinášíme několik dalších způsobů:

  • skvrnu potřeme 90% lihem, do něhož jsme přidali pár kapek čpavku, a po chvíli vypereme;

  • na skvrnu přiložíme savý papír a třeme studenou vodou. Savý papír podle potřeby vyměňujeme;

  • syntetické látky nejlépe vyčistí voda s citrónovou šťávou;

  • čerstvé skvrny na látkách vytřeme mokrým hadříkem se solí;

  • na bílých látkách odstraní skvrny nejlépe čistá voda s trochou čpavku;

  • na velmi staré a zatvrzelé skvrny použijeme směs žloutku a glycerínu.

Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)

Že k určitému pokrmu lze pít více druhů nápojů, to ví každý z nás. Které jsou však nejvhodnější?

  • K předkrmům: lehká červená nebo bílá vína, plzeňské pivo, vodka.
  • K salátům s octem a olejem: plzeňské pivo, vodka, minerální voda.

  • K uzenému lososu: suché bordeauxské nebo moselské víno.

  • K tučným rybám: suchý sekt nebo trpké bílé víno.

  • K ostatním rybám: suchý sekt, trpké bílé víno, světlé pivo.

  • K huse a kachně: bílé burgundské nebo bordeauxské víno, rýnský ryzlink, sylvánské zelené, plzeňské pivo, slivovice, prostějovská starorežná.

  • K libové drůbeži: burgundské nebo bordeauxské víno, bílé falcké nebo rýnské víno, světlé nebo černé pivo.

  • K biftekům: červené beaujolais, suché rosé, světlé pivo.

  • Ke zvěřině: všechny druhy červeného vína, rýnské nebo falcké bílé víno, kořeněný tramín, světlé pivo.

  • K vepřovému: lehká burgundská nebo bordeauxská vína, sylvánské zelené víno, pivo nebo čiré destiláty.

  • K telecímu: bílá falcká vína, světlé pivo.

  • K jemným sýrům: lehké červené víno, světlé pivo.

  • K ostrým sýrům: bordeauxské nebo burgundské víno, portské, plzeňské pivo, hruškovice.

  • K moučníkům: polosladký sekt nebo šampaňské, rosé tokajské, madeira, sladké bílé bordeauxské víno.

Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)
Při zadělávání kynutého těsta, zejména máme-li vejce s bledými žloutky, přidáváme na 1 kg mouky jeden pudinkový prášek s vanilinovou příchutí. Pečivo bude krásně žluté a bude příjemně vonět vanilkou ...
  • Nemáme-li při zadělávání kynutého těsta dostatečně velký kousek droždí, prosejeme do mouky trochu prášku do pečiva.
  • Také do některých tužších kynutých těst, jako je třeba na vánočku, můžeme vedle kvásku přidat i trochu prášku do pečiva.
  • Chceme-li kynuté těsto smažit, dáváme na zkoušku do rozehřátého tuku malý kousek těstíčka. Vyplave-li na povrch a ihned se smaží, je teplota tuku správná.
  • Těsta piškotová jsou velmi oblíbena a známe jich několik druhů. Základem jsou čerstvá vejce, jakostní pšeničná polohrubá mouka a jemný pískový cukr. Dělíme je na: lehké piškotové těsto (omelety, balenky, rolády), na těžší piškotové těsto třené (dorty, řezy), na těsta šlehaná za tepla (dorty, pláty, bábovky), úsporné piškotové těsto (nastavené trochou vody s více bílky). Na piškotová těsta si mouku musíme přesně odměřit, je-li váha mouky větší než je váha poloviny vajec, je piškot suchý a tvrdý. Nejlepší je poměr: kolik váží vejce, tolik cukru. nadměrné množství cukru dělá piškot suchý a tvrdý. Vejce opatrně oddělíme na bílky a žloutky. Z bílků ušleháme tuhý sníh, žloutky třeme s cukrem do pěny. Do žloutkové směsi pak přidáváme mouku. Můžeme přidat i trochu prášku do pečiva. Zda je moučník upečen, poznáme podle barvy na povrchu. Pod tlakem prstu na střed moučníku poznáme, je-li hmota pružná a neboří se. Vyšší moučníky propíchneme párátkem nebo špejlí, na které nesmí po vytažení zůstat přichycené těsto.
  • Do piškotových těst můžeme použít hrubou mouku, polohrubá se hodí prakticky na všechno a hladká mouka na lité a drobné cukroví.
  • Těsto s droždím kyne tím pomaleji, čím je nižší okolní teplota. Proto si můžeme připravit čerstvé pečivo je snídani. Těsto si zaděláme večer a dáme ho přes noc kynout do chladničky.
  • Při zpracování těsta nejprve utřeme máslo s cukrem, až je s úplně bílá. Teprve potom přidáváme žloutek a ostatní ingredience.
  • Při vypracovávání těsta (na cukroví atd.) pro lepší zapracování máslo nebo tuk rozstrouháme na hrubém struhadle.
  • Křehkého pečiva dosáhneme, jestliže dodržíme poměr mouky a tuku 1:2 (jeden díl tuku a dva díly mouky).
  • K přípravě tzv. francouzského těsta používáme tvrdé máslo a hotové těsto necháme odpočinout alespoň půl hodiny v ledničce.
  • Stává se že se těsto lepí k válu a nelze ho zpracovat. Soustavné přidávání mouky by vedlo ke změně receptury těsta. Doporučujeme položit na vál pergamenový papír, na který se těsto nepřilepí.
  • Těsto na tažený závin se nebude trhat, přidáme-li do něj trochu octa.
  • Křehké a jemné těsto se nejlépe upeče v hodně horké troubě. Pečeme-li ho příliš pomalu, suší se.
  • Listové těsto před pečením vždy potřeme vejcem. Vidličkou mírně rozšleháme 1 celé vejce a 1 žloutek nebo ve vodě rozmícháme 1 žloutek s 1 lžící smetany. Těsto potíráme pouze po povrchu, nikoli po stranách, protože pak by nevzešlo.
  • Do piškotového těsta zatřeme za každý žloutek 1 lžíci teplé vody, pokaždé zvlášť, postupně. Těsto bude lehčí a nabude.
  • Tření těsta s cukrem a vejci do těsta je snadnější, když nádobu k tomu určenou nejdříve vypaříme a dobře vysušíme.
  • Každé pečivo s výjimkou sněhových pusinek můžeme uchovat v mrazničce. Po vyjmutí je necháme zvolna rozmrazit nebo je rozpečeme v troubě.
  • Jestliže jsme zapomněli osolit těsto, např. na knedlíky nebo i buchty, použijeme trochu mléka nebo vody, osolíme ji a do těsta ji vpracujeme.
Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)
105 minut (y)
Náročnost
Sladké řezy s ořechy zalité medem, plněné pudinkovým krémem.
Na těsto:
500 ghladké mouky
200 gcukru
200 gtuku
2 ksvejce
2 lžícemedu
2 lžícevlažného mléka
2 lžíčkysody
1 bal.vanilkového cukru
špetka soli
Ořechová směs:
300 gořechů
120 gmásla
80 gcukru krupice
3 lžícemedu
1 bal.vanilkového cukru
Na krém:
500 gmásla
100 gcukru
0,5 lmléka
rum
kaše ze dvou pudinků
1. Do mísy vlože mouku promíchanou se sodou, solí, cukrem
2. Dále přidáme změklý tuk, med, vlažné mléko a vejce a vypracujeme řidší těsto
3. Těsto rozdělíme na dvě poloviny, jednu polovinu dáme na vymazaný a moukou vysypaný plech a povrch srovnáme
4. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 15-20 minut
5. Druhou polovinu těsta rozválíme na druhém, tukem vymazaném, moukou vysypaném plechu a poklademe teplou ořechovou směsí a dáme péci na 150 °C asi 20 minut
6. Obě vychladlé, upečené části řezů spojíme krémem a necháme v chladu odležet (ořechová část patří nahoru!)

Příprava ořechové směsi:
Ořechy nasekáme nahrubo, vložíme do hrnce spolu s cukrem, máslem, medem a opékáme dozlatova.

Příprava krému:
Z 0,5 l mléka a dvou vanilkových pudinků uvaříme hustou kaši, dáme ji vychladnout, změklé máslo vyšleháme s cukrem a rumem a postupně přidáváme studenou kaši z pudinku
Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)
40 minut (y)
Náročnost
Moučník z listového těsta plněný ztuženou šlehačkou.
500 glistového těsta
400 mlsmetany ke šlehání
1 ksbalíček ztužovače šlehačky
2-3 lžícemoučkového cukru
moučkový cukr na posypání
formičky na kremrole
1. Vychlazené listové těsto vyválíme na plát asi 3 mm silný
2. Rádýlkem nebo ostrým nožem ho nakrájíme na pruhy široké asi 3 cm
3. Pruhy těsta pak postupně navineme na jednotlivé trubičky tak, aby se lehce překrývaly
4. Kremrole dáme na plech, vložíme do hodně vyhřáté trouby cca na 200 °C, po chvíli teplotu snížíme a zvolna dopečeme
5. Necháme na plechu trochu vychladnout a potom těsto sundáme z formiček
6. Ve smetaně rozmícháme ztužovač a ušleháme ji
7. Do šlehačky vmícháme cukr a došleháme dohusta
8. Nakonec kremrole naplníme šlehačkou (nejlépe pomocí zdobícího sáčku) a pocukrujeme.

Doporučení:
Šlehačku můžeme na obou koncích ozdobit nasekanými mandlemi nebo pistáciemi.

Kremrole lze plnit i slanými náplněmi. Můžeme použít například šunkový krém, sýrový krém, tvarohový krém, uherský krém ...
Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)
50 minut (y)
Náročnost
Moučník z polohrubé mouky, vajec, cukru, másla a kakaa s krémem a jahodami.
Na těsto:
6 ksvajec
180 gpolohrubé mouky
180 gcukru
50 gmásla
20 gkakaa
ztužený tuk a hrubá mouka na plech
Na krém:
250 gmásla
200 gmoučkového cukru
120 gměkkého tvarohu
několik lžic mléka
jahody
strouhaná čokoláda
1. Žloutky utřeme s půlkou cukru
2. Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého postupně zašleháme zbylý cukr
3. Sníh promícháme se žloutky, opatrně vmícháme prosátou mouku a nakonec přikapáme rozpuštěné prochladlé máslo
4. Prosáté kakao promícháme s malým množstvím horké vody na kašičku a vmícháme do těsta
5. Těsto nalijeme na plech a upečeme ve středně vyhřáté troubě (170 °C)
6. Na krém ušleháme změklé máslo s cukrem, prolisovaným tvarohem a potřebným množstvím mléka
7. Hotovým krém natřeme na studený koláč, poklademe omytými a dobře osušenými jahodami a povrch posypeme strouhanou čokoládou
8. Necháme mírně vychladit a podáváme.
Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)
70 minut (y)
Náročnost
Kousky dušeného vepřového plecka se zeleninou upravenou na sladkokyselo.
Rozpis na 4 porce:
700 gvepřové plece
1 kscibule
1 kskostky vývaru (bujónu)
1 lžičkadrceného kmínu
2 lžícehladké mouky
mletý pepř
olej
voda na podlití
sůl
Na zeleninu:
350 gmražené zeleninové směsi (hrách, mrkev, kukuřice, brokolice)
1 kscibule
1 lžícehladké mouky
1 lžícemásla
cukr
citrónová šťáva nebo ocet
voda
olej
sůl
1. Na rozpáleném oleji orestujeme na kostky nakrájenou cibuli dorůžova
2. Maso umyjeme, odblaníme a nakrájíme na kostky, pak ho osolíme a opepříme, přidáme k cibuli, a ze všech stran orestujeme
3. Po chvíli maso podlijeme cca 0,5 l teplé vody, přidáme kostku masoxu a dusíme za občasného míchání doměkka
4. Rozmícháme mouku v troše studené vody, tou pak zahustíme omáčku a ještě chvíli provaříme
5. Maso s omáčkou dochutíme pepřem a solí a uchováme v teple

Příprava zeleniny:
1. Na rozpáleném oleji orestujeme na kostky nakrájenou cibuli až nám zesklovatí
2. Přidáme zeleninu, zalijeme vodou (do výše zeleniny), osolíme a vaříme doměkka
3. V průběhu vaření zeleniny si připravíme světlou jíšku, kterou zahustíme měkkou zeleninu, chvíli provaříme a zjemníme máslem
4. Dochutíme solí, citrónovou šťávou nebo octem popřípadě cukrem, zelenina by měla chutnat jemně do sladkokysela.

Doporučení:
Vepřové maso se zeleninou podáváme s vařeným bramborem.
Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)
100 minut (y)
Náročnost
Porce kuřecího masa pečené společně s brambory, sýrem a šlehačkou.
Rozpis na 4 porce:
1 kskuřete
1000 gbrambor
200 gtvrdého sýru
250 mlšlehačky
2 kscibule
máslo na vymazání pekáče
sůl
1. Kuře opláchneme, naporcujeme a nasolíme
2. Brambory oloupeme a nakrájíme na 1 cm široké plátky, z obou stran osolíme
3. Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka
4. Pekáč vymažeme máslem a poklademe jednu polovinu porce cibule, vyskládáme plátky brambor, ty pak posypeme zbytkem cibule
5. Nakonec vyskládáme porce kuřete, zaklopíme a dáme péci, při teplotě kolem 180 °C, cca 30 minut, pak odklopíme, vše polijeme šlehačkou a dáme na dalších 30 minut péct
6. Pekáč vytáhneme z trouby, vyjmeme jednotlivé porce kuřete, brambory posypeme strouhaným sýrem a kuřecí maso vrátíme zpět na brambory posypané sýrem
7. Odklopené zapékáme v troubě dorůžova.
Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)