02.Květen 2010

Použité suroviny:

Buchtičky: 1/2 sklenice oleje, 1 vejce, 2 žloutky, 30 dkg hladké mouky, 30 g droždí, 1/8 litru mléka, 1 lžíce rumu, nastrouhaná citrónová kůra, 4 dkg cukru krupice, 1/2 sáčku vanilkového cukru, špetku soli, 10 dkg ztuženého tuku do pekáče

Vanilkový krém: 3 dcl mléka, 1/2 sáčku vanilkového pudinku, 1 vanilkový cukr, 2 žloutky, 2 lžíce cukru, trošku rumu

Postup:

Olej, žloutky, celé vejce, citrónovou kůru, cukr a vanilkový cukr utřeme, přidáme rum, vykynulý kvásek, mouku a sůl, vypracujeme těsto a necháme ho kynout. Potom z těsta vyválíme plát a malou formičkou vykrajujeme buchtičky, které vkládáme na pekáč s rozehřátým tukem, dbáme na to, aby se buchtičky obalily tukem ze všech stran. Pak je necháme znovu vykynout a nakonec je upečeme v troubě do růžova. Mezitím v trošce mléka rozmícháme pudink, zbytek mléka dáme vařit, do vařícího vlijeme mléko s pudinkem a za stálého míchání přidáme žloutky, vanilkový cukr a cukr. Krátce povaříme, stáhneme z ohně a dochutíme troškou rumu.

Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)

Použité suroviny:

Těsto: 15 dkg cukru, 15 dkg mletého máku, 15 dkg polohrubé mouky, 1/4 litru mléka, 1 vejce

Citrónová poleva: 1 bílek, 25 dkg cukru, citrónová šťáva

Postup:

V míse smícháme cukr, mák, mouku, mléko a vejce, vypracujeme těsto a vlijeme ho do vymazané a vysypané formy. Upečeme ve středně vyhřáté troubě. Po vychladnutí pomažeme citrónovou polevou. 

Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)

Použité suroviny:

4 porce filé, sůl, hladká mouka, 1 lžička oleje, 1 vejce, 1/2 dcl světlého piva, 1/2 lžičky koření bylinkové máslo, olej na smažení

Postup:

Filé mírně osolíme a obalíme ve středně hustém těstíčku, které si vytvoříme smícháním piva, mouky, vejce, oleje a špetky soli. Usmažíme po obou stranách na rozehřátém oleji.

Vhodná příloha: bramborová kaše, bramborový salát

Použité koření:

bylinkové máslo 

Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)

Použité suroviny:

6 stroužků česneku, 1 vejce, 1 kostka bujónu, špetka chilli, sůl a pepř, petrželka, olej, chléb

Postup:

Na troše rozehřátého oleje podusíme prolisovaný česnek, zalijeme přiměřeným množstvím vody, přidáme bujón a chilli a krátce povaříme, nakonec vmícháme rozšlehané vejce a petrželku. Mezitím na oleji osmahneme chléb nakrájený na kostky, které servírujeme spolu s horkou polévkou. 

Použité koření:

chilli mleté

Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)

Použité suroviny:

Těsto: 6 žloutků, 6 bílků, 6 lžic mletého cukru, 5 dkg kakaa, 1 lžíce oleje

Náplň: 1 šlehačka, kokos, kompotované ovoce (nemusí být)

Na zdobení: trochu šlehačky

Postup:

Žloutky utřeme s cukrem do pěny, vmícháme kakao a olej a nakonec ušlehaný sníh z bílků, promícháme a nalijeme na pečícím papírem vyložený plech (pečící papír pomažeme olejem, aby se lépe stáhl z těsta), upečeme ve středně vyhřátétroubě 10 minut (ne déle, aby těsto nebylo suché, pak by se špatně zavinovalo). Mezitím ušleháme šlehačku. Ještě teplé hotové těsto pomažeme ušlehanou šlehačkou, posypeme kokosem, poklademe okapaným ovocem (nemusí být, na obrázku s višněmi) a zavineme. Roládu necháme v ledničce odpočinout. Před podáváním můžeme nazdobit šlehačkou.

Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)

Použité suroviny:

30 dkg těstovin, 1 konzerva tuňáka v oleji, 2 lžíce kečupu, 10 dkg mražené zeleniny, sůl a pepř, olej

Postup:

Tuňáka nakrájeného na kostičky i se šťávou vyklopíme na rozehřátý olej, podlijeme troškou vody, přidáme kečup a zeleninu, osolíme, opepříme a prohřejeme. Mezitím uvaříme těstoviny, scedíme a na talíři přelijeme tuňákovou směsí.

 

Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)

Použité suroviny:

50 dkg zadního hovězího, mrkev, petržel a celer, cibule, 1 smetana, 1 lžička hořčice, 2 lžíce hladké mouky, trošku cukru, 3 kuličky nového koření, 1 bobkový list, 1 lžička polévkového koření, sůl a pepř, citrón, olej

Postup:

Na rozehřátém oleji zpěníme cibuli, přidáme naklepané osolené plátky masa a orestujeme je z obou stran. Pak přidáme mrkev, petržel a celer nakrájené na kostičky, vše společně osmahneme, podlijeme trochou vody, přidáme nové koření a bobkový list, trošku cukru a pepře a podusíme, až je maso měkké. Po celou dobu podle potřeby podléváme vodou. Měkké maso vyndáme, vyjmeme i bobkový list a nové koření, pak  vzniklou zeleninovou šťávu rozmixujeme,  znovu ji přivedeme k varu, přidáme smetanu s rozkvedlanou moukou, polévkové koření  a povaříme. Dochutíme hořčicí a citrónovou šťávou. Zdobíme kolečky citrónu a brusinkovým kompotem (nebo rybízovou marmeládou).

Vhodná příloha: houskový knedlík

Použité koření:

bobkový list

nové koření 

polévkové koření 

Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)

Ingredience:
10 plátků šunky, 10 plátků sýra eidam, 250 g másla, 4 lžíce mléka, lžíce sardelové pasty, citron, sladké mandle, petrželka

Postup přípravy: Máslo ochutíme sardelovou pastou a citronovou šťávou, potom dohladka vyšleháme s horkým mlékem. Sýr a šunku nakrájíme na obdélníkové plátky a střídavě natíráme pastou a vršíme na sebe asi 4 vrstvy (ukončíme šunkou). Dobře vychladíme a druhý den zdobíme kopečkem ochuceného másla, mandlí a petrželkou.

Počet porcí: 4  

Doba přípravy: 15 min.  

 

Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)

Ingredience:
440 ml polohrubé mouky, 220 ml cukru, 110 ml oleje, 220 ml vlažného mléka, 2-3 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva, 3 celá vejce
Krém: 2 šlehačky na šlehání - min. 33%, 2 čokolády ledových kaštanů
Na posypání: 1 čokoláda Margot

Postup přípravy: Krém si udělejte den předem! Na plotně svaříme šlehačku (musí vařit!!!!) s nalámanými kaštany a dáme vychladnout do lednice do druhého dne! Elektrickým šlehačem vypracujeme těsto a dáme péct do vymazaného a vysypaného plechu (36x26). Po vychladnutí korpusu natřeme krém, který jsme vyšlehali do tuha a posypeme hustě nastrouhanou margotkou.

Poznámka: nepoužívat ztužovač a šlehačku, ihned šleháme na nejvyšším stupni, tak dosáhnete krásného, hustého krému!

Poznámka: pokud máte k dispozici pouze šlehačku o nižší tučnosti než 33%, přihoďte do horké svařené šlehačky s kaštany plátek másla, tak asi 10-20 g (20 g při tučnosti šlehačky 25%), nechte rozpustit a vychladit.

 

Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)

Ingredience:
Těsto:2 hrnky polohrubé mouky,1 hrnek cukru písek,1 hrnek napůl olej+mléko(možno přiředit mlékem),3 vejce,3 lžíce kakaa,1 prášek do pečiva.Smíchat a péct na vysypaném plechu.Krém:1 máslo,2 tučné tvarohy,15Dg kokosu,20Dg prášk.cukruPoleva:čokoláda Ledové kaštany či jiná

Postup přípravy: Na částečně vychladlý upečený korpus namažeme rybízovou zavařeninu(nemusíme)a necháme vychladnout.
Mezitím si připravíme krém:do tvarohů si vmícháme kokos aby zvláčněl.Vyšleháme máslo s cukrem a postupně vešleháme tvarohy.Natřeme na korpus a celé pocákáme úhlopříčně čokoládovou polevou.
V lednici necháme 1-2 dny proležet a pokrájíme na řezy.
Je to dost jednoduché a velmi,velmi jedlé!!!

Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)