29.Duben 2010

Na 18 kousků

1 PL sušeného droždí,
335 ml vlažného mléka,
2 ČL pískového cukru,
1 1/2 ČL soli,
420 – 500 g hladké mouky,
225 g másla (chladného),
1 našlehané vejce s 2 ČL vody na pomazání


Ve velké míse smíchejte teplé mléko a droždí. Nechte 15 minut rozpustit. Vmíchejte cukr, sůl a 140 g mouky.

Pomalu prohněťte. Postupně přidávejte zbývající mouku. Míchejte do té doby, než se těsto přestane lepit na stěny mísy. Přikryjte a nechejte kynout na teplém místě asi 1 1/2 hodiny do dvojnásobného objemu.

Těsto přeneste na pomoučený vál. Hněťte těsto dlaní do té doby, než bude hladké. Zabalte je do pergamenového papíru a dejte na 15 minut do chladničky.

Rozdělte máslo na poloviny a každou dejte mezi pergamenový papír. Válečkem je rozválejte na obdélníky 15 x 10 cm. Odstavte.

 

Těsto přeneste na pomoučený vál a vyválejte ho na plát 30 x 20 cm. Vložte máslo do středu a zabalte jednou třetinou těsta. Jemně přitiskněte okraje. Další část másla položte na zabalené máslo a opět zabalte těstem. Přitlačte okraje.

 


Otočte těsto tak, že kratší stranu máte u sebe a dlouhou hřbetní stranu nalevo.

Opatrně vyválejte těsto na 30 x 20 cm; nevytlačte máslo. Složte je opět na třikrát a v jednom rohu prstem označte první přehnutí. Zabalte a vložte na 30 minut do chladničky.

Tento postup opakujte ještě dvakrát.. Po třetím složení chlaďte v lednici nejméně 2 hodiny (nejlépe však přes noc).

 
 Vyválejte těsto na 3 mm do pravoúhelníku (šíře 33cm), upravte strany.

Rozdělte těsto na polovinu po délce, nakrájejte trojúhelníky 15 cm vysoké. 10 cm základna.

 

Jemné trojúhelníky vyválejte od základny nahoru. Rolujte croissant od základny směrem ke špičce, zakulaťte v rohlíček a s plechem dejte na teplé místo ke kynutí asi na 1 – 1 1/2 hodiny.

 

Troubu předehřejeme na 240°C. Pomažte vejcem. Pečte asi 2 minuty. Snižte teplotu na 190°C a pečte dozlatova ještě asi 10 -12 minut. Podávejte teplé.
 

Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)

Ingredience:
4 sacky kakaoveho pudinku
1 sacek prasku do peciva
200g mleteho prirodniho cukru
50g tmave cokolady nastrouhane
4 vejce
1 lzice rumu nebo jineho likeru
2 lzice oleje
na krem:
200g masla
100g mouckoveho cukru/ nebo mene podle chuti/
500g mekkeho tvarohu
cerstve ovoce

Příprava:
Pudinkove prasky smichame s praskem do peciva,cukrem a cokoladou.Pridame liker,vejce,olej a vsechno dukladne promichame.
Testo vylejeme na plech o rozmeru asi 30x30cm /bud vymazany a vysypany nebo vylozeny pecicim papirem/.Peceme asi 25min pri horkovzduchu 180 stupnu. nechame vystydnout a zatim si pripravime krem. Utreme zmekle maslo s cukrem,pridame tvaroh a vse vyslehame na hladky krem. Ten rozetreme na vychladly korpus,ozdobime cerstvym ovocem/nejlepe rozmackane plody se stavou/ a muzeme polit zelatinou.

Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)

Ingredience:
70 g másla,
70 g cukru krupice,
70 g polohrubé mouky,
70 g tabulkové čokolády,
250 ml mléka,
3 vejce.

Příprava:
V kastrůlku na mírném ohni rozehřejeme máslo a čokoládu. Pak přidáme polohrubou mouku, zalijeme mlékem a mícháme na hladké těsto. Hmotu mícháme na ohni tak dlouho, až se lžička oddělí.

K vychladlému těstu přimícháme žloutky, cukr a pevný sníh ze 3 bílků. Nákyp pečeme ve vymazané tukem a vysypané formě jemnou strouhankou asi 30 minut.

Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)

Suroviny:
250ml vlažného mléka,60g změklého másla,2lžíce cukru,1/2 lžičky soli,400g hladké mouky,1 sáček sušeného droždí-7g. krém-320ml šlehačky-můžeme obměnit 250ml zakys.smetany,250g tvarohu,1 lžíce moučka cukru,1/2 hrnku malinového nebo jahodového džemu,2 lžíce moučka cukru na posypání.

Postup: Suroviny dáme do pečící nádoby,nastavíme na program těsto.Po ukončení programu těsto vyklopíme na pomoučenou prac.plochu,rozdělíme na 12 stejných dílů.Z dílů vytvarujeme koule,přendáme na plechy a necháme ještě chvíli kynout.Pomašlujeme vajíčkem.Pečeme ve vyhřáte troubě při 210 stupních-20 minut.Hotové bochánky necháme vychladnout.Vychladlé bochánky uprostřed podélně nařízneme do hloubky 5 cm a naplníme vždy lžičkou džemu a ušlehanou smetanou nebo tvarohem a zakysankou.Povrch pocukrujeme.

Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)

Suroviny:
těsto:
5 vajec
5 lžic polohrubé mouky
5 lžic cukru
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli

na náplň:
2 mandarinkové kompoty
1 vanilkový puding bez vaření (CrémeOlé)
50 g vanilmixu, jestli nemáme, přidáme ještě polovinu pudingu
pikantní zavařenina na potření piškotového těsta

na ozdobu:
100 g čokolády na vaření
strouhaný kokos

Postup:Oddělíme žloutky od bílků. Bílky dáme do šlehače se špetkou soli a na nejvyšší obrátky vyšleháme hustý sníh, přidáme po částech žloutky a šleháme, postupně přidáváme cukr a vyšleháme v hustý krém. Šlehač dáme na nejnižší rychlost a pomalu vmícháme mouku promísenou s práškem do pečiva. Těsto vlijeme na velký plech vyložený pečícím papírem, nebo fólií, rozetřeme a upečeme v předehřáté troubě na 180°C cca 8-10 minut. Mezi tím si mandarinky z kompotu nakrájíme na kousíčky, dáme do nádoby přilijeme všechnu šťávu, přidáme ostatní přísady, uzavřeme víkem a řádně protřepeme, dokud se neutvoří hustý krém.
Upečenou roládu svineme i s fólií a necháme prochladnout, potom rozvineme potřeme zavařeninou, rozetřeme náplň a pevně smotáme. Roládu potřeme rozpuštěnou čokoládou a posypeme kokosem.

Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)
  • 500 g polohrubé mouky
  • půl balíčku kypřícího prášku
  • sůl
  • 250 g Hery
  • 150 g cukru krupice
  • 150 g hnědého cukru
  • 350 g hořké čokolády
  • 1 lžička vanilkového aroma
  • 30 g vlašských ořechů
  • 2 vejce
  • Čokoládu a ořechy nasekáme na kousky, Heru utřeme s cukrem, hnědým cukrem a vejci do pěny. Pak přidáme prosátou mouku s kypřicím práškem, vanilkové aroma, sůl a nakonec asi 2/3 nasekaných ořechů a čokolády. Z hmoty tvoříme kuličky, které klademe na plech vyložený pečicím papírem. Na povrch nasypeme zbývající čokoládu a ořechy a pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut při 200 °C. Upečené koláčky necháme vychladnout.

    Americké cookies
    45 minut
    Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)

    Suroviny

    • 500 g vepřové panenky
    • 250 g žampionů
    • 2 lžíce rajského protlaku
    • 2 lžíce oleje
    • 130 ml smetany
    • sůl
    • pepř
    • máslo na vymazání pekáčku
    Sýrová omáčka:
    • 3 žloutky
    • 80 g másla
    • 100 g strouhaného eidamu
    • 2 lžíce mouky
    • šťáva z poloviny citronu
    • 1 lžička worcesterské omáčky
    • 250 ml mléka
    • sůl
    • pepř

    Omyté a osušená maso nakrájíme na medailonky, osolíme, opepříme a na rozpáleném oleji z obou stran opečeme. Pekáček vymažeme silnou vrstvou másla a medailonky do něj naskládáme. Ve výpeku po medailoncích podusíme sloupnuté a na plátky nakrájené žampiony, přidáme rajský protlak a smetanu a necháme přejít varem. Vzniklou houbovou směs nalijeme na medailonky v pekáčku.

    Na sýrovou omáčku ušleháme mléko se žloutky, přidáme worcesterskou omáčku, nastrouhaný sýr, mouku, máslo a ve vodní lázni mícháme do zhoustnutí. Nakonec sýrovou omáčku ochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem a zalijeme jí připravené medailonky.

    Zapékáme v troubě vyhřáté na 180 °C dorůžova. Podáváme s vařenými bramborami sypanými nasekanou petrželkou.

    60 minut
    Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)
  • 2 žloutky
  • 150 g rostlinného tuku
  • tři čtvrtě šálku moučkového cukru
  • 3 a půl šálku polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • půl lžičky soli
  • 1 a půl šálku mléka
  • trochu nastrouhané kůry z citrónu
  • borůvky
  • půl šálku moučkového cukru na drobenku
  • 100 g másla
  • 1 vanilkový cukr
  • půl lžičky mleté skořice
  • 1 šálek hrubé mouky
  • Tuk smícháme s cukrem a žloutky a po lžících přidáme mléko s moukou a citrónovou kůrou. Nakonec si necháme trochu mouky, kterou smícháme s práškem clo pečiva. Vzniklé těsto rozetřeme na tukem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech, nasypeme na něj omyté borůvky, posypeme drobenkou a upečeme v troubě při 180 °C dorůžova. Drobenku připravíme tak, že hrubou mouku rozdrobíme s máslem, cukrem a mletou skořicí.

    60 minut
     
  • 1 kakao (sáček 100 g)
  • 1/4 litru mléka
  • 1 celé máslo (stačí levnější a může být i jakákoliv kostka tuku na pečení)
  • 15 dkg moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 velké balíčky piškotů (to jsou ty větší piškoty á 240 g)
  • rum nebo vaječný koňak dle chuti
  • Ve 1/4 litru mléka rozpustíme na plotně celý balíček obyčejného kakaa a necháme mírně vychladnout.Do mísy si dáme moučkový cukr, změklé celé máslo, žloutek a vanilkový cukr. Přidáme mírně vychladnuté kakao v mléce a šlehačem vyšleháme v krém. Přidáme ořechy. Do druhé vyšší a větší mísy vysypeme 2 balíčky piškotů a pocákáme rumem nebo vaječným koňakem. Poté do piškotů vylijeme krém a dobře vše promícháme. Směs pak navrstvíme buďto do dortové formy nebo do nějaké mísy, já dávám do nerez rozšířené mísy, aby po vyklopení to mělo pěkný a zajímavý tvar. Necháme odležet cca 1/2 dne, nejlépe je ale přes noc, druhý den vyklopíme a zdobíme dle fantazie.

    Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)

    Ingredience

    Těsto: 1 hrnek polohrubé mouky, 2 vrchovaté lžíce moučkového cukru, 125 g hery, 1 vejce, 1/2 prášku do pečiva, meruňkový nebo rybízový džem na pomazání těsta
    Náplň: 500 g měkkého tvarohu, 1 a půl hrnku mléka, 1/4 hrnku oleje, 1 vejce, 1 vanilkový pudink, 1/2 hrnku moučkového cukru

    Postup

    Všechny suroviny na těsto zpracujeme na vále. Rozválíme a přeneseme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech tak, aby bylo částečně i po stranách asi do výšky 1,5 cm. Potřeme zavařeninou a na to rozetřeme umixovanou tvarohovou náplň. Upečeme dorůžova ve vyhřáté troubě asi při 160°C. Krájíme až úplně vychladne!

    Lehký tvarohový koláč

    Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)

    Ingredience

    ořechové korpusy: 3 vejce, 120 g cukru krupice, 1 lžíce oleje, 90 g mletých ořechů, 60 g hladké mouky - to všechno dvakrát
    světlý korpus: 4 vejce, 160 g cukru krupice, 4 lžíce oleje, 160 g hladké mouky
    krém: 500 g másla, 400 ml mléka, 1 zlatý klas (nebo vanilkový pudinkový prášek), 2 lžíce krystalového cukru, cca 4 vrchovaté lžíce moučkového cukru, 4 vrchovaté lžíce smetanového kapučína (prášek), 2 lžíce rumu
    poleva: 140 g ztuženého tuku (omega), 280 g moučkového cukru, 4 lžíce mléka
    dále: rum, marcipánové ozdoby, mleté ořechy

    Postup

    Upečeme dva ořechové korpusy a jeden světlý, postupujeme podle receptu na dortový korpus. Necháme je vychladnout.
    Z mléka, prášku a krystalového cukru uvaříme hustý pudink, za občasného promíchání necháme vychladnout.
    Máslo s moučkovým cukrem vyšleháme do běla a po lžících zašleháváme pomalu vychladlý pudink. Pak po lžících vešleháme kapučíno, podle chuti dosladíme a nakonec vešleháme rum.
    Jeden ořechový korpus pokropíme rumem a potřeme menší polovinou krému. Přiložíme světlý korpus, opět vydatně pokropíme rumem a potřeme krémem, trochu krému si necháme. Druhý ořechový korpus pokropíme rumem a touto stranou přiložíme na krém. Celý dort pomažeme z boku krémem, obalíme mletými ořechy a dáme ztuhnout do ledničky.
    Pořádně ztuhlý dort překlopíme "vzůru nohama", tím docílíme absolutně vodorovného povrchu.
    Připravíme cukrovou polevu, podle potřeby obarvíme a polijeme jí dort. Po zatuhnutí dozdobíme zbylým krémem a ozdobami.
    Průměr 30 cm, výška 10 cm, 3 kg

    Ořechový dort
    Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)