Na 18 kousků
1 PL sušeného droždí,
335 ml vlažného mléka,
2 ČL pískového cukru,
1 1/2 ČL soli,
420 – 500 g hladké mouky,
225 g másla (chladného),
1 našlehané vejce s 2 ČL vody na pomazání
Ve velké míse smíchejte teplé mléko a droždí. Nechte 15 minut rozpustit. Vmíchejte cukr, sůl a 140 g mouky.
Pomalu prohněťte. Postupně přidávejte zbývající mouku. Míchejte do té doby, než se těsto přestane lepit na stěny mísy. Přikryjte a nechejte kynout na teplém místě asi 1 1/2 hodiny do dvojnásobného objemu.
Těsto přeneste na pomoučený vál. Hněťte těsto dlaní do té doby, než bude hladké. Zabalte je do pergamenového papíru a dejte na 15 minut do chladničky.
Rozdělte máslo na poloviny a každou dejte mezi pergamenový papír. Válečkem je rozválejte na obdélníky 15 x 10 cm. Odstavte. | ![]() |
Těsto přeneste na pomoučený vál a vyválejte ho na plát 30 x 20 cm. Vložte máslo do středu a zabalte jednou třetinou těsta. Jemně přitiskněte okraje. Další část másla položte na zabalené máslo a opět zabalte těstem. Přitlačte okraje. | ![]() |
Opatrně vyválejte těsto na 30 x 20 cm; nevytlačte máslo. Složte je opět na třikrát a v jednom rohu prstem označte první přehnutí. Zabalte a vložte na 30 minut do chladničky. Tento postup opakujte ještě dvakrát.. Po třetím složení chlaďte v lednici nejméně 2 hodiny (nejlépe však přes noc). | ![]() |
Vyválejte těsto na 3 mm do pravoúhelníku (šíře 33cm), upravte strany. Rozdělte těsto na polovinu po délce, nakrájejte trojúhelníky 15 cm vysoké. 10 cm základna. | ![]() |
Jemné trojúhelníky vyválejte od základny nahoru. Rolujte croissant od základny směrem ke špičce, zakulaťte v rohlíček a s plechem dejte na teplé místo ke kynutí asi na 1 – 1 1/2 hodiny. | ![]() |
Troubu předehřejeme na 240°C. Pomažte vejcem. Pečte asi 2 minuty. Snižte teplotu na 190°C a pečte dozlatova ještě asi 10 -12 minut. Podávejte teplé. | ![]() |