12.Listopad 2015,23:27

Klimaktérium – buďte dokonale připravená

Klimaktérium neboli menopauza (případně také klimax) je přechodné období, kterým si v životě projde prakticky každá žena. Pokud na toto období teprve čekáte, měla byste vědět celou řadu informací, které vám průběh klimaktéria přiblíží. Některé z následujících informací však mohou uklidnit i ženy, které si obdobím právě nyní prochází.

menopauza

Klimaktérium je přirozený fyziologický jev, který je charakterizován úplnou zástavou menstruačního cyklu. U většiny žen nastává v rozmezí 40. až 60. roku života, průměr v České republice je 51. rok života. Pokud tomuto průměru neodpovídáte, nemusíte mít žádné obavy. Některé ženy přestávají menstruovat až po 60. roku života, ostatně nejstarší matka na světě porodila v 70 letech! Pravdou však zůstává, že především ve starším věku je menstruace čím dál víc nepravidelná a svým způsobem otravná.

Zástava menstruačního cyklu trvá obvykle 6 až 12 měsíců, nicméně samotné přechodné období trvá od 2 do 5 let. Během tohoto období odeznívá funkce vaječníků a žena vstupuje do neplodného věku.

Probíhající hormonální změny mají vliv na celý organismus a je zcela jasné, že změny v hladinách ženských hormonů nemohou probíhat skokově. Právě z tohoto důvodu trvá přechodné období několik let. Organismus postupně snižuje produkci ženských pohlavních hormonů – estrogenu a progesteronu. Ty v těle ovlivňují celou řadu funkcí, které se musí se změnou vyrovnat. Někdy je zapotřebí ubývající hormony nahrazovat léčbou, nicméně nejlepším a nejzdravějším způsobem, jak klimaktérium a jeho příznaky zvládnout, je dodržování zdravé životosprávy.

Je zcela pochopitelné, že klimakterium je velká změna, pro ženu psychicky i fyzicky velmi náročná. Zdravý přístup k životu je však cestou, jak zmírnit nejčastější příznaky menopauzy. Mezi ty patří především návaly horka, noční pocení, nespavost, bolesti hlavy a kloubů, deprese, nevolnost a nesoustředěnost.

Začínáte se klimaktéria obávat? Nemusíte!

Během přechodu doplňujte potřebné živiny. Mezi ty patří minerály a vitamíny (zejména vápník, vitamín E a železo). Vápník je nejvíce zastoupen v zelenině se zelenými listy, vitamín E se nachází v sóje, mléce a másle. Tolik potřebné železo se nachází nejvíce v meruňkách, fazolích a čočce. Varovat musíme před kouřením, konzumací alkoholu, příliš pikantními pokrmy a nadměrným solením. Nezapomínejte ani na pohyb a kvůli menopauze se neuzavírejte před světem. Důležité je totiž také duševní zdraví a okolí zcela jistě bude chápat, když se vám čas od času udělá horko. Je to zcela běžná věc a období, kterým si projde každá zdravá žena.

S klimaktériem se zcela nejlépe vyrovnává odkyselený organismus, který mnohem lépe zvládá hormonální změny a tím potlačuje všechny nežádoucí příznaky. Odhalte principy odkyselení organismu a buďte na těžké období dokonale připravena!

http://vprechodu.cz/klimakterium/

 
vložil: powershark951
Permalink ¤


0 Komentáře: