09.Listopad 2015,22:20

Měření tlaku: Jak jsem si začala tlak měřit doma

Minulý rok jsem oslavila 60. narozeniny a asi vám nemusím vyprávět, že v tomto věku už člověka trápí nejeden zdravotní problém. Jedním z největších u mě byl vysoký krevní tlak. Jak se mi podařilo dostat ho pod kontrolu?

Omdlela jsem a praštila jsem se o linku

S vysokým krevním tlakem bojuji tak nějak celý život. Hodně dlouho jsem neměla žádné příznaky, pouze jsem se na každé kontrole u doktora dozvěděla, že mám vysoký krevní tlak a byly mi nabídnuty prášky. Já a prášky? Vždyť jsem si v životě snad nikdy nevzala ani paralen, natož abych do sebe cpala nějaké chemické siláky. Problémy s tlakem jsem přehlížela a nepociťovala jsem, že by mě nějak omezoval.

S rostoucím věkem se mi však občas rozbušilo srdce a cítila jsem se mnohem víc unavená. Doktor opět upozornil na můj vysoký tlak a říkal, že bych léky doopravdy neměla přehlížet. Začala jsem být zoufalá a rozhodla jsem se, že sama zjistím, jestli za moje komplikace může vysoký krevní tlak. Jak? Pořídila jsem si domů digitální tlakoměr (tonometr) a vždy, když mi nebylo úplně hej, jsem si tlak změřila. Normální krevní tlak u mladých zdravých dospělých je okolo 110 na 75. První hodnota je systolický tlak, druhá hodnota je diastolický tlak. Já jsem většinou měla kolem 140 na 90. To je docela vysoké číslo, ale slabost jsem cítila jen občas.

heart-799138_1920

Až jednou, když jsem jednou poklízela v kuchyni, přepadla mě obrovská závrať. Jako další si pamatuji studený obklad na hlavě a manželův vystrašený obličej. Údajně jsem omdlela a praštila se částí hlavy o linku. Manžel se se začal bát! A já také.

 

Naordinovala jsem si změnu

Tento zážitek jsem nebrala na lehkou váhu a rozhodla jsem si tlak doopravdy pravidelně a pečlivě kontrolovat. Výhodou pažního tlakoměru je, že měření je opravdu hodně jednoduché a pohodlné. Vše zvládne i takový technický antitalent jako já. Jenomže pouhým měřením člověku tlak pochopitelně neklesne, a proto jsem si naordinovala změnu životního stylu.

Začala jsem se zbavovat stresu, zbavila se alkoholu a klasickou cigaretu jsem nahradila elektronickou. Pak jsem se dočetla, že na vysoký krevní tlak mají vliv také potraviny a že úprava jídelníčku by mělo být vlastně to úplně první, co by měl člověk s vysokým krevním tlakem udělat. Je zapotřebí méně solit, vyhýbat se tučným jídlům a dokonce i kávě, bez které jsem dříve nebyla schopná vstát z postele.

Jak jsem začala měnit jídelníček? Můj doktor mi poradil vyhledat si něco o odkyselení organismu a já začala jíst jinak. Řekla bych zdravěji, ale rozhodně ne méně. Odborníci z poradny mi jídelníček přizpůsobili a já si dál měřila tlak pravidelně každý den. Již týden po startu odkyselení organismujsem na tlakoměru viděla hodnoty, které jsem dříve neviděla. Tlak mi začal postupně klesat a momentálně se u mě pohybuje kolem 115 na 80, což je již jen mírně zvýšený tlak. Opět se cítím plná síly a jsem ráda, že se mi podařilo vysoký tlak vyléčit i bez prášků, pouze díky odkyselení organismu.  http://spravny-krevni-tlak.cz/mereni-tlaku/

 
vložil: powershark951
Permalink ¤


0 Komentáře: