04.Prosinec 2015,23:09

Otok mozku zabíjí, ale můžete se mu vyhnout

otek-golovnogo-mozgaOtok mozku je závažná zdravotní komplikace, o které jsme si tentokrát popovídali s panem doktorem Stránským, který má v oblasti neurochirurgie více než třicetileté zkušenosti.

Pane doktore, co je to vlastně otok mozku?

Otok mozku neboli mozkový edém je otokem řídícího orgánu centrální nervové soustavy. Ostatní oteklé tkáně či orgány se mohou jakkoliv volně zvětšit, ale mozek je však uzavřen v lebce, proto je jeho otok spojen s nebezpečným zvýšením nitrolebečního tlaku.

Jak jako člověk poznám, že mám otok mozku?

Věrte mi, že doopravdy velmi snadno. Mezi nejčastější projevy patří bolest hlavy, nevolnost, zvracení, únava a motání hlavy. U některých pacientů jsem zaznamenal i náhlé vady řeči.

Proč je otok mozku tak nebezpečný?

Nejhorší je riziko, které spočívá v tom, že se mozek a prodloužená mícha pod vzniklým tlakem natlačí do otvoru v lebce, kde do lebky vstupuje mícha. Tlak tohoto otvoru přeruší životně důležitá mozková centra, člověk ztratí vědomí a dochází k úmrtí. Otok mozku by se měl začít řešit ihned, jakmile pacient zaznamená první projevy.

Jak se tedy otok mozku léčí?

Dříve se vyvrtala do lebky díra, aby se nitrolebeční tlak snížil. K takovému zákroku může v krajním případě dojít i dnes, třebaže se dnes již do lebky nevrtá, ale během chirurgického zákroku je velmi opatrně odstraněna část lebky. Ve většině případů stačí pacienta hospitalizovat a podávat mu léky na snížení tlaku v lebce. Po opadnutí otoku a kontrole pacient odchází domů.

Existuje nějaké prevence?

Jednoznačně je to životní styl. Za zásadní považuji odkyselení organismu a kuřákům doporučuji jejich závislost alespoň výrazně omezit. Otoky mozku se mohou objevit i u velmi mladých lidí, nicméně všechny pacienty v drtivé většině případů spojuje velmi špatná péče o jejich organismus.

Odkyselením organismus pročistíte a zamezíte tomu, aby vás trápily otoky a záněty. Principy jsou jednoduché a jako neurochirurg nechápu, že je někteří lidé stále přehlíží.

http://otoky-reseni.cz/otok-mozku/

 
vložil: powershark951
Permalink ¤


0 Komentáře: