...Poslední srpenec.. | Články

             A je tady poslední..

  Poslední srpnový den,poslední den prázdnin ten je u nás v našem kraji kde bydlím už podle tradice zasvěcen velkému svátku.

Letos se to celkem podařilo,letos se to rozmělnilo a nepřekrylo se to Bartolomějskou poutí co bývá pravidelně v Rozsochách.Vždy v poslední srpnovou neděli už ani nevím po kolikáté je u nás v Janovičkách veliká sláva.

  Je to zvláštní den provoněný potem velkou nervozitou a napětím co může vzniknout jen při závodu.Závodu o tom vzácnějším v tak přetechnizovaném světě jako je ten náš.

Mísí se v něm vůně podupané trávy ,slavnostní nálady a neopakovatelnou vůní co vydávají jenom koně.

  Kůň obyčejný ale přitom tak nádherný a důležitý pomocník,přítelem člověka je hlavní pozorností dnešního slunného dne .Je to o to větší zážitek když se vydaří počasí tak jakoje dneska.Sejde se na tom malém plácku hodně závodníků,majitelů a příznivců  tohoto nádherného a užitečného sportu jako jsou parkurové skoky přes překážky.

 Každoročně se zde potkávají nejenom příznivci těchto nádherných a chytrých zvířat.Vždycky je to příležitost pro nejen místní utéci,z ulity běžného života,snad si připomenout něco z dob svého mládí a to platí přesně pro ty dříve narozené.Nemá to ale vyhraněný věkový mantinel protože tak veliký počet koní přiláká i mladé.

 

 

 

      Spojení člověka a koně

         je přece tak přirozené a důležité nejen pro práci ale i pro potěšení a nutnost udělat něco pro tak nádherné zvíře jako je obyčejný kůň.

  Ta nálada je umocněna právě krásným posledním letním dnem co se určitě dá proměnit i v nádhernou noc strávenou v náladě. Dotvořit vše co patří už neodmyslitelně k tomu místu,k tomuto dni.

  Živá muzika co hrajenejen country písničky,skvělá atmosféra,stánky z nejrůznějším občerstvením.Tohle je onen největší den kdy do Janoviček přijedou všichni co mají ukázat. Pochlubit se  svojí největší pýchou,nejmilejším stvořením a nejdražším majetkem pro které vyhradily větší část svého spletitého života.

  Běh ,cval a klus koní co nervózně přešlapují v místech kde se připravují na okamžiky aby dali svoji největší sílu, předvést spolu se svými majiteli to nejlepší. Zároveň sjezdci ve svátečním úboru ,postroji  a co se za poslední rok naučily. Přenáší nejen z koní na závodníky ale i na ty obyčejné lidičky co tady žijí a přišli se jen podívat.Zpříjemnit si tak ten poslední prázdninový den.

    Stejně jako každá pořádná soutěž má svoje pravidla,svůj řád co platí nejen pro koně a všechny cos nimi žijí.Tak i ta nádhera spojená z obyčejným skákáním přes břevna precizně upraveného parkuru.

  Precizní zde nejsou jenom jen ty kusy naskládaných klád do stojanů.Precizní se mi zdá vše všechno i když pořadatelé svoje chyby vidí a snaží se vyvarovat všech nedostatků co by poškodily tuhle obrovskou slávu.

  Právě těmhle lidem co mají tuhle moc,tenhle vzácný dar a udělat z obyčejné jízdy na koni den co je pro nás laiky velkou slávou a pro kterou znova zase rádi zajdeme na tenkousek louky.Právě tihle lidé,koně a všechno okolo si zaslouží smeknout a jen s němým úžasem sledovat tu nádheru a ladnost koňské přirozenosti.

 

 

      Je na násobyčejných lidech

     nenechat tuhle tradici a koně uvrhnout v zapomnění a dopustit tak světu aby se znetvořil proč a k čemu je předurčen.

  Neznám všechny ty lidi a oni neznají mne jsem pod smyšleným jménem,ale cítím v tomhle tu jejich odpovědnost zapálení a radost z obyčejného spojení člověka s koněm.

  Jistě misí se zde také pocity nejen štěstí z výhry a slavnostního dekorování vítězů.Jsou zde i pocity prohry,pocity kdy se hledá chyba v koni,v jeho jezdci a vedení při skocích.Pocity zklamání,možná i několik slziček uvidí pozorný divák.Ale tohle všechno platí a je součástí takových závodu a lidé kterých se to týká sem přijeli proto aby předvedli všechnu svoji pýchu.Přijeli sem i s vědomím že se možná neumístí a nevyhrají žádnou z cen co pro ně dnes pořadatelé připravili.Ti lidé i koně sem dnes přijeli pro svoje potěšení,pro radost všechco živé zvíře může člověku dát do obyčejného života a dne.

 

 

  Člověk a kůň

   je tak přirozené jako spojení muže i ženy.Je stejně přirozené jako zrození nového života.Protože láska ke zvířatům a to nejen u koní se nedá získat.Ten vztah ,ten zvláštní dar je v člověku už předurčen ještě před jeho narozením.Právě koně a vlastně nejen koně tohle to moc dobře cítí a poznají člověka který tímhle darem je opásán, dán do rozměru co ještě dnešní vědci nedokáží pojmenovat.Ty zvířata,zvlášť ladní koně vycítí pro koho jsou schopni napnout síly a udělat pro člověka maximum a připravit mu ty nejkrásnější chvilky. Pohledy na svět právě ze svého mohutného hřbetu jsou tou nejlepší odměnou všem těm co koně milují a umí s nimi mluvit.

   Mrzí mě ten dnešek. Pro svoje povinnosti jsem tam nemohl být.Mrzí mě,že i Ty jsi byla jinde a zaměstnána svými zájmy a potřebami jsi trávila poslední hezký prázdninový den jinde a jinak. Vím,ale jistojistě osudu pokud by byl v tento den k nám oběma příznivější měli by jsme oba určitě radost z příjemného prožitku. Odpoledne,kde si každý může najít to svoje potěšení a lásku.

  Moc dobře vím,ze svojí zkušenosti že láska ke zvířatům je ta jedna z nejcennějších.Moc dobře vím,že tahle láska je nakažlivá a dá se přenést i na jiného člověka který ji potřebuje.Moc dobře vím,že láska existuje a jsem za ni vděčný pro pocit co nás provádí celým životem…

Podskalák.

O autorovi

  • Jméno smolicek.v
  • Bydliště Ždár nad Sázavou
  • ..hledám děvče nejlépe ze Zdáru n. S. která by mě mohla mít ráda a pro kterou bych chtěl nejen grilovat maso u mě na terase...ICQ:460542149
Můj profil

Poslední návštěvy