...Symbol kříže | Články

Dlouhý podzimní večer…      

            dlouhá noc se kterou jsem jen ve své samotě teď sedím a snažím se pohledět pravdě do očí.Kde je ale ta pravda kde jsou hranice,ty mantinely nikdo nemůže přejít pravda.Spoustů pohledů na život,spoustu pohledů a úhlů kterými si svoji pravdu můžeme vyložit.

           Právě takový pohled je pohled kříže.Ne ,nechci se vysmívat a nebo rouhat víře co je jejím symbolem.Jen jsemměl možnost pohlédnout té relativní pravdě do očí a ten úhel pohledu přenést jiným směrem.Mohu se teď dívat na symbol kříže nejen z křesťanské víry ase kterou je spojeno všechno ve středu tohoto kříže.

Jako každá věc ,jako každá mince má rub i líc na které je něco napsáno.Je to stejné jako když je jasný den i noc.

          Nevím jestli jsem povolaný se k tomuhle nějakým výrazem vůbec přiblížit.Vím,že to na co myslím,nebudu chválen.Jistě se najde spousta lidí co mě za tohle odsoudí a moje popularita nebude nijak příznivá.

         Možná že mě odsoudíš i Ty ,právě Ty co se vírou v boha okolo sebe opírá.Jen nevím a nemám právo něco soudit,myslím že patřím také mezi věřící lidi i když si víru v křesťanství jejíž symbolem je právě ten kříž,oháním.

 Kříž na krku…….

                 vždycky něco symbolizoval,vyjadřoval.Měl jsem možnost poznat lidi kteří nejsou věřícími a přesto žijí v duchu  symbolu víry a právě toho kříže.

 V tom symbolu nacházím obraz života,potřeb a všeho života co křesťanství uznává a podporuje.

Symbol kruhu je v tomhle znám už od doby kdy se začal psát kalendář a letopočet každý rok přihazuje další křížek,tedy rok.

            Velikost kříže symbolizuje tíhu toho břemene co si sebou neseme životem.Někdo ho nosí veliký a podle toho je poznat jak se chce moc trestat za svého života.Velikost kříže také zobrazuje trest.Velikost je totožná s uznáním viny a všechno se váže v sebeodpuštění za tu krátkou pouť co je naším životem.Ryzost a vydáním peněz si se podle toho dá poznat čeho se člověk dopustil,jak smýšlí a jak se snaží pochopit křivdu co mu snad dala nový,jiný život.Docela mě to hodně děsí.Někdy mám pocit že když potkám takového člověka že  hodně poznám z jeho minulosti,z jeho života který vede nebo vedl do doby než se symbol života tedy kruhu,snubní prstýnek změnil v kříž.

       Přece snubní prstýnek je symbolem nekonečna.Je  to symbol nekonečného kolotoče života kde něco hezkého musí skončit aby zase přišlo něco jiného,někdy horšího a někdy úplně obyčejného.

       Docela mě tohle poznání děsí,docela mám z takového prohlédnutí panickou hrůzu a ta hraničí z rouháním.Myšlenky které při takových chvílích do sebe zapadají  jako ozubené kola do sebe.Jsou tak přesné a přesvědčivé že nevrzají a ani neskřípou.

  Vlastně člověk je pořád stejný i když se po nějaké době začne chovat jinak.Ale je tomu opravdu tak? Je to pravda co vidí naše oči při pohledu na kruh,nebo symbol kříže.

      Ve jménu křížese vedly války,ve jménu kříže lidi dělají hodně vážná rozhodnutí a mění tak nečekaně svůj život zvyky a všechno ve jménu něčeho se stejně nepřeměnění v relativní ráj,Eden.

 

 

        Drahý kov…..

    ještě přidává těmto symbolům váhu a právě pro vynaložené prostředky si těchto věcí,obyčejných věcí víc nebo míň vážíme.Zlato je ve skutečnosti těžké a tím i hodně  chladné.Jeho cena je hodně vysoká.To stříbroje relativně levnější,lehčí a taky tolik nestudí pro svoji hustotu jako zlato.

        V ryzosti,velikosti a prostoru je vepsáno všechno do těchto maličkostí,do těchto obyčejných věcí co nám dávají najevo smysl života  všechno co k němu patří.

Všechno mě tolik děsí,to poznání a moje pocity nejsem schopen vyjádřit těmihle několika větami co se vejdou jen na tuhle malinkou stránečku.

      Připadá mě to všechno strašně rychlé a překotné.Vím že to je strašně složité,ale taky vím že mě už od začátku chápeš a jsi se mnou nejen v těchto chvílích kdy se ty tořádky dostaly k Tobě na druhou stranu tiskařského stroje….....

Podskalák

O autorovi

  • Jméno smolicek.v
  • Bydliště Ždár nad Sázavou
  • ..hledám děvče nejlépe ze Zdáru n. S. která by mě mohla mít ráda a pro kterou bych chtěl nejen grilovat maso u mě na terase...ICQ:460542149
Můj profil

Poslední návštěvy