08.Červen 2008,12:49
Veronice bylo teprve šestnáct... Říkala si 'Bublinková víla' a zničehonic se rozhodla ukončit svůj život. Prostě se vrhla do sedmdesátimetrové propasti. Co stojí za smrtí dívky z Jihlavska?

Mnohé dokazuje, že vliv modního stylu, kterému se říká EMO. Máme se bát o svoje děti? Vypadá to, že ano - hrozba 'módních sebevražd ' totiž evidentně dorazila už i do Česka.

Co je to EMO? Název EMO (emotion =emoce) vychází z tvorby hudebních skupin, jejichž hudba a texty jsou plné vnitřních emocí. A teď je hodně v módě. Má tisíce příznivců, kteří poslouchají stejnou hudbu a stejně se oblékají.

I když drtivá většina vyznavačů EMO tvrdí, že nepijí alkohol, nekouří a jsou vegetariáni, určitá část z nich je fascinovaná jiným, mnohem hrůznějším lákadlem. Tím je sebepoškozování!

V internetových diskusích se to jen hemží líčením, jak se mnozí pořezávají žiletkami nebo střepy. Dělá jim to dobře. Psychologové tvrdí, že nejčastěji uváděným motivem k sebepoškození bývá pocit vzteku na sebe samého, úleva od stresu a napětí a někdy také přání zemřít.

Mnozí z vyznavačů EMO na internetu navíc mluví právě o smrti! Stejně jako Veronika, která ve svém profilu 'Bublinková víla' na webových stránkách několikrát napsala, že skoncuje se životem. Mimo jiné i proto, že se neměla ráda. Nebyla spokojená s tím, co dělá a jaká je.

"Takový člověk se rozhodne, že právě taková cesta je pro něho ta nejlepší. Že tím něco dokáže, vykoná nějaký čin, ukáže někomu cestu," říká dětská psycholožka Lenka Čadová.

Výzva Blesku

Bojíte se, že vaše dítě skončí podobně? Jsou vaši kamarádi EMO? Ozvěte se Blesku, zkusíme vám pomoct. Pište na tip@blesk.cz nebo volejte horkou linku Blesku 724 249 000.

I za tohle může EMO?

Britští policisté si marně lámou hlavu, proč za poslední rok spáchalo ve městě Bridgend sebevraždu 17 mladých lidí. Nejmladšímu bylo sotva 15 roků. Britský tisk spekuluje o možnosti, že celá skupina byla ovlivněna hnutím EMO. Řetězec záhadných sebevražd mladých lidí z jedné lokality má vysvětlení - všichni byli členy jednoho internetového spolku. Obsah stránek naznačuje, že skupina o sebevraždách komunikovala.

Je vaše dítě také 'EMO'? Jak to můžete poznat...
EMOboys - chlapci: nestydí se za svoje emoce jen proto, že společnost si myslí, že kluci nebrečí a jsou vždy silní.

EMOgirls - dívky: bývají hodně smutné. Neusmívají se buď vůbec, nebo jen ve společnosti. Zásada ale je, že v soukromí smích neexistuje.

EMO obecně - Černé nehty, patka, tenisky, hranaté brýle, proužky, placky kapel, psaní deníčku, vlastní úpravy oblečení, smutný výraz ve tváři..

Oblékají si těsná trička a kalhoty.
Malují si černé linky kolem očí a vlasy jim zakrývají často celý obličej.
Převládá černá barva, ale nechybí ani doplňky v pastelových barvách. Oblečení doplňují motivy smrti - především lebky.
Mají sklon k řezání zápěstí, snaží se to schovat pod rukávy.
Poslouchají Seconhand Serenade, My Chemical Romance, Good Charlotte a další. Texty EMOskupin jsou plné smrti.

Co na to psycholog

Mezi vyznavače EMO patří především mladí lidé, mnohdy mladší 15 let. Blesk s dětskou psycholožkou Lenkou Čadovou hledal odpovědi na důvody celé hrozby.

Proč revoltují? Každá generace se chce odlišit od těch předchozích. Okolí jim nerozumí, mnoho nenabízí a oni pak nemají důvěru ani v rodiče, dokonce ani sami v sebe. Mládež v pubertě se vyžívá ve všem, co naštve a vyděsí rodiče. To mohou být právě i depresivní nálady a vydírání smrtí.

Jakouroli hraje internet? Doba je dravější a vliv internetových komunit na mladé, kteří nemohou mít vyhraněný názor na život, je obrovský. Možné i je, že silně emotivní nedospělý jedinec, který má sebevražedné sklony, právě takovou skupinu prostřednictvím internetu vyhledá. Souznění s dalšími podobně orientovanými lidmi mu dodá sílu svůj úmysl uskutečnit.

Existuje pomoc? Mladí nemají jasně danou úlohu v životě společnosti. Přírodní národy znají po staletí iniciační rituály, kdy si 'zkoušený' sáhne až na dno svých sil pod dozorem zkušených. My nic takového nemáme. Oni tápou a hra se smrtí je pak špatným výsledkem takového hledání. Možností může být citlivá pomoc rodičů, přátel.

 
kategorie: Myšlenky, slova a věty...
vložil: _Lizzie_
Permalink ¤


3 Komentáře:


  • 15.05.2009 19:46:36, _Miishkaa_

    Tak to je dost trapný =D=D.. bože, kdo to napsal??

  • 30.08.2008 12:08:06, Dazzy

    píčovina na entou !!! tak za 1)Ona nebyla emo
    2)Tady asi někdo neví co to je EMO
    3)Je to prostě celej článek totální vypatlanina!

  • 04.08.2008 10:43:12, h

    ona nebyla emo. a nebyla to módní sebevražda. kdo ji neznal, nemá právo soudit!