21.Červenec 2008,16:14
Jako by tomu čert nechtěl, tak se v poslední době na mnoha webových stránkách a blogách mých přátel roztrhl pytel s nálepkou Konspirační teorie. Vypadá to jako nějaké epidemie, které postihuje dané objekty nezávisle na sobě. Nikdy se neviděli, nikdy si nepsali, nikdy nic od sebe nečetli, ale přesto se v poslední době zajímají stejných tématem. Konspirační teorie. Tohle se na mě hrne snad ze všech stran a začíná mi z toho brnět hlava. Kdyby tam aspoň bolela..

Snad by nebylo na škodu, pro laiky, trošku vysvětlit, co to jsou vlastně Konspirační teorie, protože i já, kdybych si to nevyhledala, stále nevím, oč tu vlastně kráčí. Začneme už v podstatě těch dvou slov.
Dle Slovníku spisovné češtiny pro školu a veřejnost jsem zjistila, že 'konspirační' je má základem slovo 'konspirace', jenž má význam jako 'spiknutí či komplot'. (Bože, že ti spiklenci se pletou do všeho, co?)
'Teorie' jsou zase (cituji) 'systém věděckých principů zobecňujících empirické poznání nějakého úseku zkušeností' či 'systém zobecněných (a verifikovaných) poznatků nějaké vědecké oblasti' nebo 'soubor pravidel nějaké oblasti umění nebo nějaké dovednosti'. (Ajajaj, už se v tom ztrácím.)
Takže tu potom vyplyne, že se věda a pravidla nějak spikly za účelem nějakého poznání. To už je teda pořádný chaos v mé budce mozkové, ale stále to vlastně plně neudává, co tím básník chtěl vlastně říci. Postrádá to hlavu a patu. Zkusme se podívat, jak se dají použít obě slova dohromady.


Stáhnuto z webových stránek wikipedie.cz:

Konspirační teorie (či spiklenecké teorie, teorie spiknutí) je názor na libovolné téma, který předpokládá, že jistá skupina lidí vědomě a tajně působí (připravuje spiknutí) v neprospěch zbytku společnosti.

Vyznavači konspiračních teorií si obvykle myslí, že touto skupinou je vláda, představitelé tajných organizací (i těch imaginárních), jedné či více společně působících korporací nebo představitelé určitých národů či náboženství, občas i mimozemské civilizace.

Existuje celá řada konspiračních teorií, od celosvětových sil ovládající státy přes celostátní či profesionální. Obvykle chybí přesvědčivé potvrzující nebo vyvracející důkazy, často je však možné hovořit o různých stopách, podezřeních či možnostech.

Některé konspirační teorie:
HIV vytvořen záměrně v laboratořích USA
Američtí astronaute nepřistáli na Měsíci
Vedení války USA s Japonskem byla od začátku jen záminka pro americkou vládu ke svržení jaderných hlavic na Hiroshimu a Nagasaki a otestování tak jejich účinnosti
Sametová revoluce byla předem domluvena a nařízena KGH a StB
Nehoda a smrt princezny Diany
Vládnoucí elity v (domněle) demokratických zřízeních záměrně manipulují voliče k znechucení a apatii
Útoky z 11. září zosnovala americká vláda
Židobalševismus

Už jen USA figuruje ve čtyřech nejznámějších teorií probíraných na českých stránkách. U 11. září je uveden i odkaz na daný výpis o tomhle tématu. Zajímavé.


Tak teď je v tom větší guláš, co? Už to není jen věda a umění, ale i vláda, co se proti nám spiklo. Není, jak je to u vás, ale stále pořád nedokážu pochopit hlubší podstatu Konspiračních teorií a zdá se, že chci ponechat svůj mozek v jisté nevědomosti ohledně tohoto tématu. Díky těmto teoriím se neustále dohaduje mezi sebou masa lidí, kteří mají svůj názor a ostatní to dle nich prostě nechápou.
V jistém smyslu je vždy malá pravda v základu každé teorie, ale zbytek jsou jen chabé dohady a 'iluze' lidského mozku. Můžeme tvrdit, že některé jsou vědecky podložené a byly na to vypracovány dané studie, ale dle mého názoru věty jako 'jistí velmi významní vědci určili' nebo 'nejmenovaná světoznámá organizace' moc lidi nepřesvědčí, že tomu tak je.
Pokud je některá teorie pravdivá, tak by to ti vědci, organizace i vláda měla dát vědět celému světu a ne se s tím někde piplat v rohu, kde to nikomu nepomůže. Tohle 'tutlání v zájmu lidstva' je prostě blbost, akorát to způsobuje horlivé debaty politiků a slovní válčení mezi zeměmi. Myslím si, že by se 'ti nahoře' měli probrat z mocenského opojení a trošku pohlédnout pod sebe na ztrápené obyvatelstvo. My máme právě vědět, co se děje, a ne se nechat zmást tisíci Konspiračních teorií, ze kterých obyčejný člověk má jen pocit, že je využíván a ničem. Na tím by se měl každý zamyslet..

Tento článek nenaráží na žádné další články na jakýchkoliv webových stránkách či myšlenky jiných lidí, ale jen pouze obsahuje slova, která přesně popisují, co si autorka článku o daném tématu myslí, a v zásadě nebyla napsána k rozpoutání další z mnoha autorských válek, jenž se u tohoto tématu hojně objevují. Pokud máte nějaké připomínky nebo doplňující informace, podělte se o ně a napište do komentářů. Decentní diskuze (lehká výměna názorů) vítána.
 
kategorie: Myšlenky, slova a věty...
vložil: _Lizzie_
Permalink ¤


0 Komentáře: