15.Červenec 2008,12:09

Dan, Anna, Alice a Larry jsou čtyři obyvatelé Londýna, jejichž osudy se protnou. Jejich milostné životy se vzájemným sbližováním a následnou zradou jednou provždy změní. Neustálé rozchody, nevěry a schopnost ubližovat těm, které ještě nedávno milovali - tak vypadá život mnoha lidí nejen na britských ostrovech. Vzájemné vztahy procházejí intenzivními obdobími zklamání, zrady, ale i neovladatelné vášně, která jejich životy ovlivňuje, ať už se jim to líbí, nebo ne.

Psychologické drama Na dotek vzniklo podle hry Patricka Marbera, jenž se sám ujal také napsání filmového scénáře. Jeho hrdiny jsou spisovatel Dan (Jude Law), který se na první pohled zamiluje do mladičké Američanky Alice (Natalie Portman), již krátce poté, co ji porazí auto, odveze do nemocnice. Zrodí se vztah a Dan napíše knihu, při jejíž tvorbě mu je Alice inspirací. Během focení na přebal knihy se setkává s fotografkou Annou (Julia Roberts), jež se stává jeho posedlostí. Dan, který si rád zahrává, si jedné noci na erotickém chatu píše pod dívčí přezdívkou s lékařem Larrym (Clive Owen) a domluví si s ním schůzku. Larry na ni dorazí a náhodně se seznámí s Annou a vznikne vztah. Přitažlivost mezi Annou a Danem však neustupuje...
 
Marber společně s Mikem Nicholsem rozehrávají komorní psychologické drama, jež přibližuje až nepříjemným způsobem současné trendy v milostných vztazích. Ukazují, jak křehké a pomíjivé jsou vztahy, které na začátku byly krásnou idylkou. Vykreslují lidskou nedokonalost a nejistotu, díky níž lidé stále dokola opakují stejné chyby a jsou schopni milované osobě ubližovat více, než by to dokázal úhlavní nepřítel. Všichni čtyři hlavní aktéři se stále točí v kruhu, rozcházejí se a zase scházejí, ale štěstí nikdy netrvá věčně. A díky zklamání se z nich postupem času stávají stále větší cynici, kteří jsou sice schopni citů, ale stejně snadno, jako se zamilují, blízkou osobu zase odkopnou. Své místo tu má samozřejmě i pomsta zhrzených milenců.

Skvěle vystavěný příběh ještě podporují brilantní dialogy a zejména skvostné herecké výkony. Clive Owen a Natalie Portman získali za vedlejší role Zlaté glóby a byli nominováni také na Oscara.




 
kategorie: Filmová kartotéka
vložil: _Lizzie_
Permalink ¤


0 Komentáře: