07.Březen 2010

Celerové placičky

Potřebujeme

  • 250 g celeru
  • 100 g šunky
  • 100 ml sladké smetany
  • 3 vejce  
  • lžíce jemně nasekané celerové nebo petrželové natě
  • sůl, pepř, koření podle vlastní chuti 
  • strouhanku podle potřeby
  • tuk na smažení
  • Jak na to

    Hrubě nastrouhaný celer zalijeme vodou, osolíme, povaříme doměkka, scedíme, dáme do misky.

    Vmícháme žloutky rozmíchané se smetanou, koření, jemně nakrájenou šunku a nať. Zahustíme strouhankou do kašovité konzistence, podle chuti osolíme a opepříme. Nakonec vmícháme ušlehaný sníh z bílků.

    Lžící děláme na pánvi hromádky, lehce je stlačíme na placičky a zvolna po obou stranách usmažíme.

    Podáváme samotné se salátem, s vařenými brambory nebo bramborovou kaší.

Klouzáky

Potřebujeme

  • 1 kg oloupaných syrových brambor
  • 1 vejce
  • 100 g hrubé mouky
  • 60 g strouhanky
  • 1 menší cibuli
  • 30 g másla
  • sůl

Jak na to

Oloupané syrové brambory nastrouháme, polovinu vyloučené tekutiny slijeme, do brambor přidáme vejce, strouhanku, mouku, směs osolíme a pečlivě ji promícháme.

Lžící, kterou vždy namočíme do vroucí vody, vykrajujeme noky, které vkládáme do hrnce s osolenou vařící vodou. Podle velikosti je vaříme 8 až 10 minut.

Podáváme je polité osmaženou cibulkou a případně se syrovým kysaným zelím.

 

 

Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)

Ingredience

těsto: 5 vajec, 150 g cukru krupice, 100 g polohrubé mouky, 1 lžíce oleje
krém: 250 g másla, 5 lžic tekutého medu, 2 lžíce rumu, 100 g strouhaného kokosu
dále: kokos na obalení

Postup

Celá vejce s cukrem ušleháme do husté světlé pěny. Vařečkou vmícháme mouku a olej. Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme 8 minut při 200°C. Horký plát těsta vyklopíme na kus papíru na pečení, papír na kterém se pekl sloupneme, položíme zpátky a plát těsta s oběma papíry srolujeme. Necháme vychladnout. Studenou roládu rozmotáme, natřeme krémem a znovu srolujeme. Zbytkem krému potřeme i zvenku a obalíme kokosem. Dáme ztuhnout do ledničky.

Kokosová roláda s medem

Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)

Ingredience

těsto: 5OO g polohrubé mouky, špetka soli, 250 ml mléka, 1 kostka kvasnic (42 g), 8 lžiček krystalového cukru, 1 celé vejce, 2 žloutky, 6 lžic oleje, 5 lžic rumu
pěna: 2 bílky, špetka soli, 100 g krystalového cukru, 100 g moučkového cukru, asi 5 lžic marmelády
olej na smažení

Postup

100 g krystalového cukru zalijeme troškou vody a svaříme na hustý sirup. Necháme vychladnout, občas zamícháme. Zatím uděláme těsto: do vlažného mléka dáme cukr a rozdrobíme kvasnice. Do mísy nasypeme mouku, osolíme, přidáme vejce a žloutky, olej, rum a vzejitý kvásek. Vařečkou vypracujeme těsto a necháme přikryté utěrkou vykynout (30 - 45 minut). Než vykyne, uděláme pěnu: Bílky se špetkou soli šleháme elektrickým šlehačem. Až se utvoří bílá pěna, přisypeme moučkový cukru a ušleháme lesklý sníh. Potom tenkým pramínkem přiléváme za stálého šlehání rozvařený cukr a pořádně zašleháme. Nakonec postupně po lžících vešleháme libovolnou (nejlépe pěkně červenou) marmeládu. Při zašlehávání marmelády pěna hodně nabude.
Z vykynutého těsta odkrajujeme lžící kousky a klademe na pomoučený vál. Každý kousek zformujeme do kulatého bochánku. V hrnci (nebo ve friťáku) rozehřejeme olej. Každý kousek těsta uprostřed zmáčkneme a trochu roztáhneme do stran, vložíme do rozpáleného oleje a z obou stran usmažíme dozlatova. Vytahujeme je na papírový ubrousek a nakonec potřeme pěnou (nebo můžeme pěnu ozdobně nastříkat z pytlíku).

Vdolky s pěnou

Ingredience

těsto: 5OO g polohrubé mouky, špetka soli, 250 ml mléka, 1 kostka kvasnic (42 g), 8 lžiček krystalového cukru, 1 celé vejce, 2 žloutky, 6 lžic oleje, 5 lžic rumu
pěna: 2 bílky, špetka soli, 100 g krystalového cukru, 100 g moučkového cukru, asi 5 lžic marmelády
olej na smažení

Postup

100 g krystalového cukru zalijeme troškou vody a svaříme na hustý sirup. Necháme vychladnout, občas zamícháme. Zatím uděláme těsto: do vlažného mléka dáme cukr a rozdrobíme kvasnice. Do mísy nasypeme mouku, osolíme, přidáme vejce a žloutky, olej, rum a vzejitý kvásek. Vařečkou vypracujeme těsto a necháme přikryté utěrkou vykynout (30 - 45 minut). Než vykyne, uděláme pěnu: Bílky se špetkou soli šleháme elektrickým šlehačem. Až se utvoří bílá pěna, přisypeme moučkový cukru a ušleháme lesklý sníh. Potom tenkým pramínkem přiléváme za stálého šlehání rozvařený cukr a pořádně zašleháme. Nakonec postupně po lžících vešleháme libovolnou (nejlépe pěkně červenou) marmeládu. Při zašlehávání marmelády pěna hodně nabude.
Z vykynutého těsta odkrajujeme lžící kousky a klademe na pomoučený vál. Každý kousek zformujeme do kulatého bochánku. V hrnci (nebo ve friťáku) rozehřejeme olej. Každý kousek těsta uprostřed zmáčkneme a trochu roztáhneme do stran, vložíme do rozpáleného oleje a z obou stran usmažíme dozlatova. Vytahujeme je na papírový ubrousek a nakonec potřeme pěnou (nebo můžeme pěnu ozdobně nastříkat z pytlíku).

Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)

Kotlety v medové lázni

Ingredience

4 plátky vepřové kotlety, sůl, 2 lžíce oleje, 3 lžíce medu, 30 g posekaných ořechů, 40 g másla, 1 cibule, chilli, 1 lžíce posekané zelené petrželky, 1 lžička solamylu, citronová šťáva

Postup

Kotlety lehce naklepeme a osolíme. Na rozpáleném oleji opečeme z obou stran doměkka a vyjmeme z pánve. Do výpeku přidáme máslo. Do rozpuštěného nasypeme jemně pokrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Pak přidáme med, nahrubo posekané ořechy, špetku chilli a promícháme. V hrnku rozmícháme v trošce vody solamyl a přilijeme do pánve. Zamícháme a podle potřeby zředíme horkou vodou. Přisypeme petrželku a necháme chvíli povařit. Nakonec dochutíme solí, chilli a citronovou šťávou. Kotlety vložíme do omáčky a necháme prohřát.
Podáváme s rýží.

Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)
06.Březen 2010

Sýrové rohlíčky s česnekem

Ingredience

Těsto: 500 g polohrubé mouky, 200 g Hery, 100 g strouhaného sýra, 1 kostička droždí (42 g), lžička soli, 1 vejce, 1 dcl mléka
Náplň: 1 palička česneku, špetka soli

Postup

Na vále promícháme mouku se solí a strouhaným sýrem. Uprostřed uděláme důlek, do kterého rozklepneme vejce, nalijeme mléko a rozdrobíme droždí. Kolem dokola nakrájíme tuk. Ihned (nečekáme až droždí vzejde) zpracujeme v hladké těsto. Necháme 1/2 hodiny odpočinout. Rozdělíme na 6 dílů, každý díl rozválíme na kolečko a uděláme z něj 16 výsečí. Na každou dáme trochu utřeného česneku se solí a svineme do rohlíčku. Nenecháváme kynout, potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme solí, mákem, sezamem, sýrem, atd. a hned pečeme.
96 rohlíčků = 2 plechy. Česneku padne nejméně 1 hlavička - čím více, tím lépe.

Rohlíčky jsem dělala dvojnásobně velké, tzn. každý kruh jsem rozkrájela na osm výsečí. I tak jsou rohlíčky docela malé, a hlavně dobré

Vložil: berdana ¤ Komentářů (1)

Ingredience

4 větší vejce, 200 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 250 ml oleje, 250 ml vaječného likéru, 300 g polohrubé mouky, 100 g solamylu, 1 prášek do pečiva

Postup

Celá vejce ušleháme s oběma cukry do husté pěny. Za stálého šlehání tenkým praménkem přiléváme olej a pak likér. Nakonec vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a solamylem. Nalijeme na plech vyložený papírem na pečení a vložíme do vyhřáté trouby. Upečme dorůžova (200°C asi 10 minut).
Po vychladnutí můžeme polít čokoládovou polevou nebo jen pocukrovat.

Likérové řezy

Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)

Ingredience

4 různé pudinkové prášky, 4 x 350 ml mléka, 4 x 2 - 3 lžíce cukru, piškoty

Postup

Pudinky vaříme po jednom, na jeden sáček použijeme 350 ml mléka a 2 - 3 lžíce cukru (podle chuti). Pudink nalijeme do bábovkové formy vypláchnuté studenou vodou, poklademe piškoty a uvaříme další pudink. Takto můžeme pudinky libovolně vrstvit a prokládat piškoty. Poslední vrstvu tvoří piškoty. Až je bábovka plná, necháme vychladnout a ještě dáme pořádně vychladit do ledničky. Pak teprve vyklopíme (pokud to nejde, zkusíme opatrně uvolnit okraje od formy a bábovkou prudce zatřepeme do stran). Pak přiklopíme talířem a společně otočíme, případně prudce třepneme.

Bábovka z pudinkuBábovka z pudinku
Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)

Paví okoc.1

Ingredience

roláda: 3 vejce, 60 g cukru krupice, 50 g polohrubé mouky
ořechová hmota: 3 vejce, 90 g cukru krupice, 60 g mletých ořechů, 40 g strouhanky, 1/2 prášku do pečiva, 1 vrchovatá lžička kakaového prášku, 1 lžíce rumu
dále: marmeláda, čokoládová poleva

Postup

Nejdřív připravíme roládu. Celá vejce s cukrem ušleháme do husté světlé pěny. Zlehka vmícháme mouku a těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení. Rychle upečeme (200°C cca 6-7 minut). Horký plát těsta vyklopíme na vál, sloupneme papír, potřeme marmeládou a pevně srolujeme.
Na ořechovou hmotu opět ušleháme vejce s cukrem do husté světlé pěny. Zlehka vmícháme ořechy smíchané se strouhankou, kakaem a práškem do pečiva. Nakonec vmícháme rum.
Formu na srnčí hřbet vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do ní asi polovinu ořechové hmoty, na ni položíme roládu a zalijeme zbytkem. Povrch uhladíme a celé vložíme do trouby vyhřáté na 180-190°C. Pečeme cca 20 minut.
Upečený moučník opatrně vyklopíme z formy a po vychladnutí polijeme polevou, případně ještě posypeme mletými ořechy.
V původním receptu se v obou případech šlehají žloutky s cukrem a bílky zvlášť. Dělala jsem dvakrát, poprvé přesně podle receptu, podruhé takto a nevidím rozdíl.

Paví okoPaví okoPaví okoc.2

c.3 , c.4 -konecna faze ;)

Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)

Ingredience

těsto: 5 vajec, 200 g hladké mouky, 180 g cukru krupice, 1 lžička prášku do pečiva, 5 lžic oleje
pudink: 1 l mléka, 2 sáčky vanilkového pudinkového prášku, 5 lžic cukru
želé: 2 sáčky Dort - želé červené, 5 lžic cukru
jahody

Postup

Celá vejce s cukrem ušleháme do husté pěny, zašleháme olej a vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nalijeme na plech vyložený papírem na pečení a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Pečeme dorůžova asi 15 minut. Necháme vychladnout. Z mléka, cukru a pudinkových prášků uvaříme pudink a ještě horký nalijeme na vychladlý piškot. Na pudink naskládáme oprané jahody. Želé připravíme podle návodu na sáčku, po odstavení z plotny chvíli mícháme a až přestane být vařící, rovnoměrně rozlijeme na jahody. Necháme ztuhnout a dáme vychladit do ledničky.

Jahodové pudinkové řezy
Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)

Ingredience

5 - 6 kuřecích prsou, 1 velký kelímek bílého jogurtu (400 ml), 1 vejce, 4 lžičky ochucovadla Harmonie chuti, špetka soli, špetka mletého pepře, 5 stroužků česneku, strouhanka, tuk na smažení

Postup

Jogurt rozmícháme s vejcem, solí, pepřem, rozmačkaným česnekem a Harmonií chuti. Kuřecí prsa naplocho rozpůlíme a lehce naklepeme. Maso protáhneme marinádou, uložíme do misky, a zalijeme zbytkem marinády. Přikryjeme a uložíme do druhého dne do ledničky. Pak postupně maso z marinády vytahujeme, obalíme ve strouhance a na rozpáleném oleji osmažíme z obou stran dozlatova. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

Harmonické kuřecí řízkyHarmonické kuřecí řízky
Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)