28.Prosinec 2007

Také každé ráno se zoufalým výrazem přemýšlíte, co si vzít na sebe, přestože váš šatník praská ve švech? Zjišťujete občas, že ta nová halenka, co jste si včera koupila, je sice úžasná, ale nic z vaší skříně se k ní nehodí?

To, co potřebujete, je inteligentní šatník

Pokud si čas od času stěžujete partnerovi, že zas nemáte co na sebe, zatímco on jen nevěřícně kroutí hlavou při pohledu do vaší skříně plné halenek, svetříků, šatiček různých barev a kalhot všech možných střihů, je možná čas se nad svým šatníkem zamyslet. Velmi často totiž oblečení kupujeme podle momentální nálady a až doma zjišťujeme, že se nám nový kousek vlastně k ničemu nehodí. Takové oblečení pak zkrátka končí v propadlišti naší skříně, dokud ho nevyřadíme. Proto je dobré se zamyslet nad oblečením, jaké chceme nosit již předem. Vytvořit si vlastní koncepci oblékání a styl, kterému své nákupy podřídíme.

 

Kde začít?

Ze všeho nejdříve si ujasněme, jaké oblečení vlastně sháníme. A co by měl tedy vyjadřovat náš styl. Jinak se asi bude oblékat žena na mateřské, jinak ředitelka firmy a jinak úřednice v bance. Přestože by šatník měl být, pokud možno, co nejvíce univerzální, jestliže na plesy nechodíme, není třeba kupovat si troje nákladné večerní šaty. Stejně tak chodíme-li do zaměstnání převážně v džínách, vystačíme s dvěma kostýmky a není jich potřeba hned kupovat více. Na každou ženu jsou kladeny jiné nároky co se týče oblékání do zaměstnání, každá z nás tráví jinak volný čas a v různé míře navštěvuje společenské akce. To vše by měl výběr šatů zohlednit. 

 

Kvalita, ne kvantita

I v módě je méně někdy více. Pokud kupujeme základní kusy oblečení jako jsou kostýmky, kalhoty, večerní šaty, kabáty i boty, zbavme se pocitu, že potřebujeme mít hadříků co nejvíce a raději volme šatník kvalitní a nadčasový. Naopak topy, blůzky, svetříky či letní šaty si můžeme bezstarostně kupovat častěji, a nemusíme se bát ani módních barev a střihů. Oživí příjemně vaše oblečení a neriskujete, že bude drahý super moderní kousek z nejlepšího butiku další sezónu jen viset ve skříni, protože už vyšel z módy. Do základních kusů oblečení se vyplatí investovat, bez módních hitů se sice neobejdeme, ale smiřme se rovnou s tím, že příští rok si svou žhavou hitovku třeba už nemusíme vzít na sebe ani jednou.

 

Šatník se mění s životním stylem

Oblečení, které jsme nosily před pěti lety, bychom dnes už na sebe nevzaly – přesto ho ale stále nostalgicky sušíme ve skříni. Proveďte si inventuru ve vlastní skříni a vyřaďte to, co jste na sobě už neměla více než dva roky, takové oblečení už totiž s největší pravděpodobností nosit nikdy nebudete. Poté se pokuste si vytvořit základ šatníku. Tvoří jej oblečení, které můžeme libovolně kombinovat s dalšími barevně odvážnými kousky. Proto je dobré si pro základní garderobu stanovit jednu barvu, aby jste kousky mohla libovolně kombinovat mezi sebou. Taková barva by měla být neutrální – černá, hnědá, šedá, béžová nebo tmavomodrá.

 

Fantazii se meze nekladou

S takovým základním šatníkem už můžeme vymýšlet usedlé i divoké kombinace – jinak přece vypadá černé sako a sukně s bílou halenkou, a jinak světlé super módní džíny a odvážný top s výstřihem, když si k němu vezmete to stejné černé sáčko.. Pokud si vytvoříte chytrý základ šatníku, už vám nehrozí, že otevřete skříň a budete opět bezradná. Základ v neutrální barvě se vám bude hodit ke všemu, nebojte se proto investovat do kvality. Stačí jen nenakupovat bezmyšlenkovitě a trochu si doma pohrát před zrcadlem…

 

Jaké módní kousky převládají ve vašem šatníku?

Vložil: lulukoco ¤