11.Srpen 2007

Jakmile se trochu oteplí, vycházejí ze všech zahrad nádherné vůně, a to nejen grilovaného masíčka, ale zavonět může i grilovaná zelenina, houby nebo ovoce.

Aby bylo ale grilování zdravé, musíme nejen grilovat nepříliš tučné maso, ale musíme také dbát dalších zásad – používat kvalitní dřevěné uhlí, maso grilujeme v dostatečné vzdálenosti od uhlíků a je lepší používat speciální rošty se žlábky na odtékání tuku. Maso se během grilování nesmí napichovat. Šťáva by vytékala na uhlí a způsobovala by nežádoucí kouř a plameny, které maso mohou spálit. A navíc při tomto přepalování vznikají látky, které škodí našemu organismu.

Maso může při grilování vyschnout, proto aby bylo šťavnaté a aromatické, potíráme je během grilování kořeněným olejem nebo pivem. Důležité jsou marinády na naložení masa, do nichž můžeme použít různé druhy koření, nasekanou cibuli, česnek i sojovou nebo worchestrovou omáčku, kečup či med. Základem marinády je vždy olej a něco kyselého (víno, hořčice, pivo). Chutné jsou s čerstvými (i sušenými) bylinkami – s bazalkou, oregánem nebo rozmarýnem. Marinády můžeme vytvořit podle vlastní fantazie a chuti. Maso by mělo být naložené alespoň 12 hodin.

Grilované ovoce – například banány, jablka, hrušky – pokapeme šťávou z citronu a pomeranče, posypeme skořicovým a vanilkovým cukrem a necháme půl hodiny odležet. Během grilování (na alobalu) potíráme zbylou ovocnou šťávou a máslem.

Žampiony (oloupané) a mladé hříbky můžeme grilovat společně s anglickou slaninou, napíchnuté na kovové jehle nebo na špejli (ta nepálí při sundávání) a potíráme je olejem ochuceným česnekem a citrónovou šťávou.

Brambory (baklažán, cuketu nebo papriku) grilujeme také na jehle, nejlépe se slaninou, olej nebo máslo ochutíme česnekem a můžeme přidat i kmín. Zeleninu potíráme aromatizovaným olejem nejméně hodinu před grilováním.

Uzenina nepatří k ideálním potravinám, ale kdo vzpomíná na táboráky s buřtem, může si zahřešit. Na špízu s uzeninou by neměla chybět cibule, můžeme přidat i slaninu nebo sýr, potíráme olejem a pivem, případně kečupem. Grilovat lze i bílou klobásu – jako klobásové šnečky.

Uzené maso není rovněž příliš zdravé, ale na grilu chutná výborně a nemusíme jej tolik ochucovat jako jiné maso – hovězí, vepřové, drůbež nebo ryby.

Čínská marináda na maso – potřebujeme asi lžíci oleje, 4 lžíce sojové omáčky, čtvrt lžičky mletého zázvoru a čtvrt lžičky koriandru, sůl a 2 lžíce vína – zbytek vína ponecháme k pití.

Havajská marináda na maso – do tří lžic oleje přimícháme 2 lžíce citrónové šťávy, lžičku kari koření, lžičku mletého zázvoru a trochu soli a cukru.

Vložil: lulukoco ¤