20.Září 2007

Slovenská výtvarnice a módní návrhářka, která září i na českém módním nebi. Nenavrhuje »jen« oblečení, svými šaty chce říct světu něco nového.

 

Bratislava, Vídeň, Praha

Své výtvarné vidění světa poprvé předvedla v roce 1988 na Slovensku a protože to je do Vídně co by kamenem dohodil, jednu z jejích prvních módních přehlídek mohli spatřit i tam. Je spoluzakladatelkou pravidelných módních přehlídek Móda Bratislava. V roce 1996 se představila českému publiku na veletrhu STYL v Brně a pokračovala přehlídkou na pražském Žofíně. Rok poté se stala držitelkou výroční ceny české mutace časopisu ELLE a otevřela vlastní galerii v Bratislavě. Několik sezón také spolupracovala se soutěží Elite Model Look.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Film jí nevadí

Lea Fekete ale netvoří pouze pro své módní přehlídky, je také filmovou a divadelní kostýmní návrhářkou. Spolupracovala na filmech režisérky Evy Borušovičové  Modré z nebe (1997) a Vadí nevadí (2001). Divadelní kostýmy navrhovala pro Slovenské národní divadlo i pro Státní operu v Banské Bystrici. Dále vytváří i kostýmy pro reklamní spoty. Také je členkou Akademie módy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Umí oblečením vyjádřit svůj názor

Na oblečení navrženém Leou Fekete je vidět, že autorka je hlavně výtvarnicí. Neláme si příliš hlavu s nositelností, je jednou ze skupiny návrhářů, které víc než praktičnost zajímá nějaký postoj. A postoj Lea Fekete určitě má. Hodně se soustředí na střih a materiál se kterým pracuje. Asi nejvíc ji na začátku 90. let proslavily barokní krinolíny, které pojala po svém – konstrukce byla klasická, ale látka sukně byla průhledná.

Vložil: lulukoco ¤