11.Srpen 2007

Cuba libre je koktejlem číslo jedna. Znají ho všichni na světě a je to pití, které ztělesňuje svobodnou Kubu. Je osvěžující, zajímavě chutná, je prostě jedinečný a podle Ernesta Hemingwaye je nejlepší s Bacardi rumem.

Nejpopulárnější koktejl Cuba libre neboli Bacardi&Coke se zrodil během španělsko-americké války na přelomu 19. a 20. století. Skupina amerických vojáků se tehdy během vycházky sešla v jejich oblíbeném baru ve staré Havaně, bylo to v roce 1900. Mladý kurýr Fausto Rodriguez si všiml, že do baru vstoupil jejich velitel a objednal Bacardi s colou a ledem, s kouskem limetky. Kapitán objednaný koktejl vypil s takovým potěšením, že celé shromáždění okamžitě objednalo stejný drink. Jeden z vojáků se zeptal, jak se drink jmenuje, odvětili mu, že žádné jméno nemá. Při další rundě jeden z vojáků pozvedl sklenku a zvolal: „Por Cuba libre!“ A celé shromáždění odpovědělo sborovým: „ Cuba libre!“ Od té doby se Bacardi s colou okamžitě stalo hitem, symbolem přátelství a štěstí, volnosti a konečně dostalo své jméno, které znají snad všichni na světě.

Ve Spojených státech si udělali svou vlastní variaci na Cuba libre a pijí ho bez limetkové šťávy. Říkají mu tak pouze Rum a cola. Nebývá to ale samozřejmě pravidlem. Zajímavé je, že se dva největší výrobci rumu neustále hádají, komu vlastně patří originální vlastnictví nápoje. Pravdou ale zůstává, že značka Bacardi vznikla dříve, tudíž je pravděpodobnější, že se Cuba libre nejdříve připravovala z Bacardi rumu. Ovšem je škoda, že Bacardi rum na ostrově svobody už nenajdete, všude vám nabídnou jen Havana club.

Existuje spousta variací na tradiční Cuba libre. Mezi nimi například Mexicola, do které se místo rumu přidává mexická tequila. V Nicaraguy ho připravují z místního rumu a Pepsi, tam se jmenuje Nica libre. Další drinky jsou Daiquiri, Pomola, Bacardi Cocktail, Border Crossing, Gimlet, Kamikaze, Mickey Mouse, Havana Beach, Mai Tai, Mai Tai light .

Všechny jsou určitou a menší obměnou, Cuba libre je ale Cuba libre. To, že je Cuba libre a jeho chuť oblíbená, dokazuje i třeba dort Cuba libre, který mezi ingrediencemi skrývá i colu, rum a limetku.



Cuba Libre je velice snadný na přípravu, nepotřebujete shaker ani jiné barmanské potřeby. Stačí vám jen sklenička. Základem je karibský rum, cola, limetka a led.

Příprava
Ingredience: tmavý nebo světlý rum – Havana nebo Bacardi 4cl, limetka ½, třtinový cukr 1lžička, Coca Cola na dolití, led

Do vysoké sklenice dáme kávovou lžičku třtinového cukru a 2 čtvrtky omyté limetky, dobře rozdrtíme tak, aby se cukrr spojil s limetkovou šťávou a chutě prostoupily. Přilijeme rum, přidáme několik kostek ledu a dolijeme colou. Vše jemně promícháme a můžeme podávat. Sklenice můžete ozdobit plátkem limetky a vložit do sklenice pár long brček.
Už ho stačí jen vychutnat

Vložil: lulukoco ¤