11.Srpen 2007

Každá sezóna s sebou přináší svůj vlastní řád, co a jak se bude nosit, co má v našem šatníku figurovat. Tato žádoucí diktatura z přehlídkových mol, i když se často opakuje, je vždy hitem. Tím novým – starým must have, jsou letní šaty. Šaty jsou zpět a vrátily se v plné síle. Udeřily takovou silou, že je musí mít každá žena bez ohledu na věk a postavu. Šaty se hodí skoro ke každé příležitosti a na světě snad ani neexistuje ženštější kus oblečení, než jsou takové letní romantické šatičky.

Retro, výrazné, až jedovaté barvy, babydoll styl, minišaty, vesmírný styl, futurismus, oversized, aplikace, divoké, exotické a domorodé vzory… Ani jeden z návrhářů neopomenul šaty, tento kousek prostě letnímu období vládne. Proč? Kvůli svým proměnám, žádné šaty nejsou nikdy stejné, návrháři si s nimi vyhrávají tak, aby si každá z žen dopřála to, co se jí líbí a sluší. Najdeme tolik variací. Šaty s kapsami od Chloe, asymetrické od Lavinu, s balonovými rukávy od Stelly McCartney až ke kombinacím trička ze šatů pocházejících z přehlídkového mola od Dries Van Noten a Barbary Bui nebo Sarah Jessicy Parker, která neodolala předvést se v tom i na ulici.

Móda se stále vrací a i letos tomu není jinak. Je ovlivněna minulostí a hlavně pěti ženami minulého století.

Pět ikon 20. století hrají hlavní roli na módních přehlídkách a kolekcích velkých módních domů, každý návrhář objevil svou novou můzu. Marylin Monroe, její jméno by mohlo bý synonymum pro sex symbol ve slovníků. Norma Jean Mortensen, známější spíše jako Marylin Monroe, je žena, která se vrací v podobě už ne tak smyslné, ale i přesto je tam. Sonya Rykiel ji obdivuje a přináší minišaty s pruhy. Jestli byly diamanty nejlepším přítelem Marylin, tak vaším teď budou námořnické pruhy, která teď znovu slaví comeback a to nejen na letních šatech.

Vodorovné pruhy rozšiřují postavy, tak vybírejte s rozvahou. Mohou být klasické modro-bílé, ale také černobílé, se kterýmí zabodujete. Jako vězenkyně rozhodně vypadat nebudete. Po vzoru Marylin a můzy Andyho Warhola Eddie Sedwick se oblékají mnohé celebrity. Dobře zvolené střihy a doplňky jako pásky, mašle, vysoké podpatky a vhodně vybraná kabelka z vás udělají novou hvězdu.

Klasika a věčná elegance patřily k Britt Ekland. I v létě se pracujícím ženám hodí šaty, které si mohou vzít do práce. Britt Ekland proslavila spíše jen její milostná avantýra s Rodem Stewartem, ale i si zaslouží pozornost. Její styl je jednoduchý, ale s trochou odvážnosti. Minišaty, barevné šaty s psychedelickými vzory od Puccino, ale tweedové šaty s kabátkem byly její modlou. Šaty v chanelovském stylu jsou do práce přímo dělané.

Jane Fonda, rebelská dcerka Henryho Fondy docílila nejen toho, že polovina planety cvičí aerobik, ale také toho, že její role ve futuristickém snímku Barbarella od Rogera Vadima se proměnila v ikonickou. Její kostýmy science fiction vyrobené Paco Rabannem, teď v jisté mutaci zaplňují mola i v hodně zmírněné podobě i naše obchody. Návrháři totiž raději místo oceli volí hedvábí a taft, plasty a laky, acetát a polivinyl. Stačí se podívat na korzety od Dolce a Gabbany, Fendi šaty převážně v bílých, černých a stříbrných barvách a robotickou kolekci od Balenciagy.

Snad jednou z nejznámějších modelek celých dob byla superštíhlá Twiggy. Se svým dětinským obličejem, delikátní figurou, se proměnila v kult 60. let. Nejen Mia Farrow se stala inspirací značky Chloe, ale i už zmíněná Twiggy. 60. léta byla perfektním obdobím pro minišaty.

Wallpaper, jak módní časopisy barevné potisky 60. let nazývají. Nová vize geometrických vzorů a hra barev a vzorů jako z kaleidoskopu. Minišaty jsou výhrou pro dívky, které se mohou pochlubit krásnýma a dlouhýma nohama, toto léto toho dostatečně využijte. Umírněné barvy Versace, plastikové minišaty od Marni, velice módní patchwork a aplikace od Chloe a provedení od Prady.

Při vyslovení jména Jane Birkin se mnohým vybaví slavná kabelka od značky Hermes-Birkin. Jmenuje se tak podle Angličanky Jane Bikin, která svým křehkým hlasem očarovala doslova každého. Její styl oblékaní z ní udělal idol mladých lidí 70. let. Její rockerská duše se tentokrát přesouvá až na druhé místo a vítězí její obličej lolity a jsou vivět háčkové šaty ve stříbrných barvách od značek jako například Trend les Copains. Nicméně rockový a heavy metal styl na šatech je dalším hitem. ,,Decibely“ stříbrné barvy a destiček, flitry, blýskavé aplikace, lebky, to vše na minišatech značek Lanvin, Sonya Rykiel, Burberry Prorsum.

Na vrcholu jsou však technicolor barvy. Barvy, které vám dodají energii, vzrušující, intenzivní, optimistické a vitální. Smršť barev se na nás žene od návrhářů Ungara, Etra, YSL, Jil Sander, Versaceho a mnoha dalších. Pokud se nemůžete rozhodnout, tak dejte na žlutou barvu, která je považována za číslo jedna. Zářivé barvy s divokými vzory jsou absolutními vítězi na letních šatech. Se střihy 60. let nebo babydoll jsou nejlepší.

Ať už zvolíte šaty jakékoliv, toto léto neprohloupíte. Nezapomeňte, že pásky přes šaty jsou pořád v kurzu, velké tašky k minišatům jsou přímo ukázkové, minibundičky přes šaty jsou ternem a korály, náramky a jiné šperky šaty dokonale oživí.

Top 8:
1) Baby doll šaty
2) Minišaty
3) Futuristický a robotický styl
4) Technicolor a metalické barvy
5) Aplikace
6) Divoké vzory
7) 60. léta
8) Objemné šaty a balonové rukávy

FOTOGALERIE

Nechte se inspirovat letními šaty

BalenciagaBalmainBurberry
ChanelGiambatita ValliMarni
Allesandro del acquaChristopher kaneFendi dress
Vložil: lulukoco ¤