11.Srpen 2007

Máte rádi sladké? Neumíte se zbavit zlozvyku mlsání čokolády a bonbónů? Pokud ještě neznáte mango, neváhejte ani minutu a vyzkoušejte ho. Je sladké a šťavnaté. Má uklidňující účinky a dodává pokožce a vlasům barvu.

Toto exotické ovoce patří k prastarým odrůdám a jeho původ je adresován do jihoasijské Indie. V dnešní době se mango pěstuje na mnoha místech světa s teplým klimatem. Plody mangovníku mohou dorůst až do váhy dvou kilogramů. Mango má žlutou, červenou, zelenou či oranžovou barvu, velmi časté je i žíhání. Tvar manga je převážně podlouhlý.

Mango je voňavé, sladké a velmi chutné ovoce. Svou chutí připomíná broskev, avšak oproti ní je aromatické. Zralé mango není ani příliš měkké, ani příliš tvrdé. Nejlepší k jídlu je plod, který se poddá tlaku prstů. Uvnitř manga je velmi tvrdá pecka, která je tak jako slupka nepoživatelná. V obchodech je mango k dostání celoročně.

Mango má preventivní účinky proti infekcím a nachlazení, chrání sliznice a podporuje biosyntézu v buněčném jádře. Pomůže vám také, máte-li unavené oči, dodá vám energii či pomůže při špatném usínání. Plody mangovníku obsahují vitamín E, C, B a karoten, dále minerální látky a stopové prvky. Pojídání manga se odrazí na vašem zdraví i na vaší kráse. Mango působí pozitivně na vlasy, pleť, štítnou žlázu a hormony.

Je-li mango vaším favoritem, tak zajisté víte, že ho můžete pojídat nejen za syrového stavu. Z manga se dají připravit ovocné saláty, zavařeniny či pyré. Skvělé je do dezertů a zmrzlinových pohárů. Uvaříte-li ho, můžete ho servírovat jako přílohu k rybám, drůbežímu masu či k šunce.

Ovocný exotický salát:
Ingredience:
- 4 ks pomeranče, 1 ks limetky, 8 ks kiwi, 2 ks jablek, 2 ks banánu, 2 ks manga, 2 ks granátového jablka
- 50 g mandlových lupínků, 50 g slunečnice, 1 balíček skořicového cukru a 4 lžíce medu

Příprava:
Veškeré ovoce oloupeme a nakrájíme s výjimkou granátového jablka, které rozpůlíme a lžičkou vybereme jednotlivé červené bobulky. Ovoce, slunečnici a mandlové lupínky promícháme, následně zasypeme skořicovým cukrem a zalijeme medem rozmíchaným s limetkovou šťávou. Salát můžeme případně dosladit. Servírujeme vychlazené.

Vložil: lulukoco ¤