20.Září 2007

Berete stále ty samé pilulky už od střední školy? Pak je dost pravděpodobné, že zbytečně ohrožujete své zdraví a komplikujete si život nežádoucími účinky, které už byste přitom vůbec nemusela snášet. Věda jde dopředu a hormonální antikoncepce je stále lepší a lepší.

Stejné prášky od sedmnácti?

Vaše prášky, které berete už patnáct let, jsou mezi moderními pilulkami úplní dinosauři. Nové preparáty nabízejí kromě těch starých ještě něco navíc – díky nízkým dávkám hormonů minimalizují nebo úplně eliminují nežádoucí účinky.

 

Například mýtus o přibývání na váze je už dávno vyvrácen a oprávněně se ho mohou bát jen ženy, které užívají starší typ antikoncepce s vysokými dávkami hormonů. Tyto pilulky opravdu jsou do určité míry příčinou přibírání. Pokud se u vás s užíváním antikoncepce vyskytnou jakékoliv potíže, je třeba uvažovat o její změně; proto si s lékařem promluvte o nových, modernějších pilulkách, případně o jiných formách hormonální antikoncepce.

 

Zapomínáte? Zapomeňte na prášky!

Pokud pravidelně minimálně jednou za měsíc s hrůzou zjistíte, že jste si předchozí den nevzala pilulku, neriskujte, nenervujte se a zkuste antikoncepci, která je vhodná i pro roztržité ženy. Nabízí se náplasti, které se vyměňují jednou týdně, injekce, na které je třeba chodit jednou za tři měsíce či podkožní tyčinky, které vydrží až tři roky. Máte i jiné možnosti, než brát každý den pilulku. Někomu zkrátka prášky nevyhovují.

 

Častá nevolnost – spolehlivost tabletek v ohrožení!

Také, pokud trpíte často žaludeční nevolností a zažívacími obtížemi, není pro vás hormonální antikoncepce ve formě tabletek to pravé. Při častém průjmu či zvracení se nestihnou všechny hormony vstřebat do krve a účinnost pilulek je omezena. V takovém případě lékaři doporučují bariérovou antikoncepci (prezervativ) nebo jinou formu hormonální antikoncepce – náplasti, podkožní tyčinky nebo nitroděložní tělísko

 

Vložil: lulukoco ¤