06.Prosinec 2007

Přerušovaný styk jako antikoncepční metoda je v dnešní době moderních antikoncepčních prostředků naštěstí využíván jen minimálně. Stále ale dochází k situacím, kdy jiná možnost není aktuálně dostupná, tak to »riskneme«.

Přerušovaný styk – vážně věříte, že vás nezbouchne?

Přerušovaný styk (coitus interruptus)muž vytáhne penis z pochvy před orgasmem a ejakuluje mimo rodidla ženy. Proč přesto, že se ejakulát nedostane tam, kam má, můžete otěhotnět? Protože již tekutina vylučovaná před vlastní ejakulací obsahuje velké množství životaschopných spermií (a pak se mladé holky diví, že jsou těhotné, když se do nich »neudělal«…).

 

Kdy je přerušovaný styk nejčastěji využit jako antikoncepční metoda?

 

  • Často se takto chrání páry, které v brzké době chtějí usilovat o zplození potomka, ale z nějakých důvodů (např. ukončení užívání hormonální antikoncepce, dovolená na obzoru, nebo spontánní potrat v nedávné době) nechtějí, aby k početí došlo nyní.
  • Nebezpečné je použití této metody v situacích, kdy dojde k neplánovanému styku, ještě hůře z cizí osobou. Pokud jste před třemi týdny navštívila mejdan, opila se a skončila v posteli s cizím chlápkem a menstruace se nedostavila, utíkejte k lékaři, můžete být těhotná. A pro jistotu si s odstupem nechte nabrat krev na pohlavně přenosné choroby.
  • Náboženské důvody – pro některé věřící je jakákoli jiná antikoncepce nepřijatelná, a tak, krom výpočtu plodných a neplodných dní, používají tuto metodu jako pojistku. Obvykle s nevalným úspěchem.

 

Metody podobné

 

  • Coitus saxonicus při této technice partnerka stiskne mužův penis před ejakulací,  ta proběhne zpětně do močového měchýře. Tato metoda vyžaduje nácvik při onanii, pravděpodobnost otěhotnění je ještě vyšší než u přerušovaného styku.
     
  • Coitus ante portas tady se jedná o styk pouze na kraj pochvy, obvykle v případě, kdy je žena ještě panna. Penis muže se dostane před panenskou blánu. Dejte si velký pozor, pokud ho hodláte provozovat, stejně jako mýtus, že při prvním styku nemůže dojít k otěhotnění, je mylná i představa, že panenská blána zabrání průniku spermií dále do pohlavního ústrojí partnerky.

 

Jakou použijete antikoncepční metodu je čistě vaše věc, ale mějte na paměti, že tudy cesta nevede. Bylo by zbytečné absolvovat interrupci jen proto, že jste se spolehla z neznalosti, nebo nezodpovědnosti na přerušovanou soulož.

 

Spoléháte se na tuhle antikoncepční metodu? Jak vám vychází?

Vložil: lulukoco ¤