08.Březen 2010,16:14
103. Kuře po alföldsku
2 menší kuřata (po 800g), sůl, majoránka, 60g vyškvařeného drůbežího sádla, drůbeží vývar nebo voda.
Kuřataosolíme, uvnitř vytřeme trochou majoránky a na povrchu potřeme drůbežímsádlem. Podlijeme trochou vývaru a pečeme do červena. Podáváme sbramborovou kaší nebo hráškovou rýží a s kompotem.
104. Kuře po španělsku
Kuře, 3 lžíce kečupu, 1 lžíce medu, 1 lžíce petrželové natě, 1 lžíce nasekané cibule, sůl, špetka šalvěje, 2 lžíce citrónové šťávy, 1 stroužek česneku.
Kuře osolíme a připravíme sizálivku ze 3 lžic kečupu, 1 lžíce medu, 1 lžíce petrželové natě, 1lžíce nasekané cibule, soli, špetky šalvěje, 2 lžic citrónové šťávy a 1stroužku česneku. Vše promícháme a směsí potíráme kuře při pečení.Příloha: brambory, hranolky.
105. Kuře po francouzsku
1 kuře, 2 cibule, 3 lžíce oleje, sklenka koňaku, 0,5l červeného vína, 100g anglické slaniny, 6 žampiónu, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, zelenou petrželku.
Kuře naporcujeme alehce osolíme. Na rozehřátém oleji porce opečeme z obou stran, přidámenadrobno nakrájenou cibuli a osmahneme. Pak maso přelijeme koňakem azapálíme, v přípravě pokračujeme, až plamínek zhasne. Zalijeme vínem,přidáme nakrájenou anglickou slaninu, opepříme a dusíme. Podléváme jenmaličko, pokud je to nutné. V závěru přidáme ještě nakrájené žampióny,na plátky krájený česnek, zalijeme trochou horké vody a dodusímedoměkka. Můžeme zahustit máslovou jíškou. Na talíři ozdobíme zelenoupetrželkou a podáváme s bramborem nebo rýží.