06.Únor 2010,03:59
a1


Ingredience:
600 g předního (nebo zadního) hovězího masa, 80 g sádla (nebo oleje), 2-3 střední cibule,
2 lžičky mleté sladké papriky, sůl, 1/2 lžičky drceného kmínu, rovná lžička majoránky,
2 lžíce hladké mouky, 2 stroužky česneku, 1/4 l vývaru z kostky bujónu,
100 g strouhaného sýra, 3 lžíce kečupu

Postup
Nejdřívesi opláchneme a osušíme maso a nakrájíme ho na kostky. Potom sioloupeme cibuli a nakrájíme na kostičky. Připravíme si vývar, nebonecháme v horké vodě rozpustit kostku "gulášová šťáva" - připravenátekutina nám bude sloužit na podlévání.
V kastrolu nechámerozpálit sádlo (lze použít i olej, ale výsledná chuť je trochu jiná),na něm osmahneme dozlatova nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené maso apo všech stranách ho orestujeme. Potom ho poprášíme hladkou moukou anecháme trochu opražit. Přidáme mletou sladkou papriku, sůl, drcenýkmín, prolisovaný česnek, vše zamícháme a opět trochu osmahneme.
Potom za stálého míchání postupně podléváme vývarem až je maso "zatopené".
Přidámemajoránku a kečup, promícháme a pod pokličkou necháme maso dusit dozměknutí. Občas zkontrolujeme, zamícháme, případně přilijeme vývar.Když je maso měkké, guláš ochutnáme a případně ochutíme. Můžeme přidati dvě lžíce sterilovaného hrášku, který necháme pouze prohřát. Natalíři guláš posypeme nahrubo strouhaným sýrem a případně i na nudličkyrozkrájenou šunkou. Vhodnou přílohou je rýže, knedlík či chléb, hodí sezapít pivem.

Poznámka:Vzhledem k delší době úpravy masa se vyplatí dělat v papiňáku. Papinův hrnec zavíráme v okamžiku, kdy se maso má dusit a odkryjeme po 35 až 40 minutách.
 
kategorie: Recepty - Guláše
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤


0 Komentáře: