21.Březen 2010,11:19

31. Koňakové kuře

1 kuře, 8 dl koňaku, celá husí játra, 120g sterilovaných žampiónů, špetka chilli, tlučený hřebíček.
ijhoiu
Čisté kuře podélně rozpůlíme, a uvaříme (dusíme) v 6 dl koňaku. Až bude kuře poloměkké. Potom jednu půlku kuřete naplníme husími játry a posypeme tlučeným hřebíčkem. Druhou půlku naplníme nakrájenými žampióny a posypeme špetkou chilli koření. Obě půlky dáme do pekáčku, podlijeme zbylým koňakem a dopečeme v předehřáté troubě doměkka. Jako příloha jsou vhodné hranolky opečené nasucho.

32. Karamelové kuře

Papáníčko Stelly Zázvorkové.
Kuře operu a dobře osuším. Vnitřek kuřete osolím a vložím do něj jednu oloupanou cibuli, kterou po upečení vyndám. Kuře peču v horké troubě na teflonovém pekáčku prsíčkama dolů a bohatě potírám připravenou směsí z horké vody, oleje, cukru, sladké papriky a citrónové kůry střídavě s rozpuštěným máslem. Po 20 minutách kuře obrátím a za stálého potírání ho dopeču. Takto připravené kuře podávám s kompotem a bílým pečivem.

33. Mandlové kuře

1 kuře, sůl, olej, máslo, 50g mandlí, petrželová nať.
Čtvrtky kuřete posolíme a opečeme na směsi oleje a másla. V troše másla osmahneme rozpůlené mandle. Upečené kuře klademe na nahřáté talíře, posypeme mandlemi a ozdobíme petrželí.

34. Rychlé kuře

1 kuře, sůl, kmín, olej a kousek másla.
Kuře očistíme, omyjeme, osušíme a naporcujeme. Do pekáče vlijeme trochu oleje, nasypeme kmín (nešetříme) a na něj položíme osolené porce kuřete, které na povrchu také trochu posypeme kmínem. Maso opečeme po obou stranách do zlatova a nakonec na něj dáme hoblinky z másla. Příloha: brambory a pórkový salát.

35. Pytlácké kuře

Pro 4 osoby - 4 kuřecí prsa, 1 lžíce másla, 3 na proužky nakrájené mrkve, 1/2 na proužky nakrájené zelené papriky, 1 cibule - nakrájená na kolečka, 700 ml kuřecího vývaru, 100 ml bílého vína, 1 bobkový list, 2 lžíce nasekané čerstvé pažitky, 1/2 lžičky tymiánu, sůl a pepř.
Rozehřejeme máslo, přidáme cibuli, mrkev a papriku. Na mírném plameni opékáme asi 5 minut. Přidáme kuře a přikryjeme pokličkou. Dusíme dalších 5 minut. Přidáme kuřecí vývar, víno a koření a dusíme na mírném plameni (šťáva nesmí bublat) tak dlouho, až je kuře hotové. Příloha: vařené brambory, těstoviny.

36. Labužnické kuře

1 kuře, sáček kysaného zelí, 1 nožička paprikové klobásy (čabajky), grilovací koření, sůl, máslo na pečení.
Klobásu umeleme a smícháme se zelím, které jsme dle potřeby propláchli a pokrájeli. Směsí naplníme kuře a otvor zašijeme. Osolíme, posypeme grilovacím kořením a dáme péci na kousek másla. Podáváme s bramborovými knedlíky.

37. Zadělávané kuře

1 kuře, 40g másla, 60g hladké mouky, sterilovaný květák (případně čerstvý, povařený), 300g kolínek, sůl, citrónová šťáva, mléko.
Kuře rozporcujeme, osolíme, vložíme do kastrolu, podlijeme a dusíme. Když je měkké, vyjmeme ho, mléko rozšleháme s moukou a za stálého míchání vlijeme do šťávy. Několik minut povaříme a šťávu přecedíme. Omáčku dochutíme citrónovou šťávou a podle chuti dosolíme. Nakonec přidáme květák a máslo. Porce kuřete v omáčce prohřejeme. Jako přílohu podáváme kolínka.
 
kategorie: Recepty - drůbež
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤


0 Komentáře: