21.Březen 2010,13:08

6. Kuře španělské

1 kuře, 200g šunky nebo šunkového salámu, 2 lžíce másla, 2 lžíce oleje, 4 stroužky česneku, 5 rajčat, pepř, sůl.
Kuře naporcujeme a opečeme ze všech stran na másle. Mezitím v jiném hrnci rozehřejeme olej a osmahneme na něm jemně usekaný česnek. Osmahneme jenom krátce aby česnek nezhořkl a hned přidáme kousíček másla, nakrájená rajčata, osolíme a opepříme a dusíme. Až se šťáva vysmahne, podlijeme horkou vodou nebo vývarem, přidáme nasekanou šunku nebo salám, porce opečeného kuřete a ještě pod pokličkou dodusíme doměkka. Podáváme s brambory.

7. Kuře plněné rýží

Místo tradiční nádivky plníme kuře například houbami nebo ananasem, mrkví, oříšky a podobně. Kuře naplníme rýžovou nádivkou, zašijeme a pečeme nasucho na víčku zapékací misky. Kuře můžeme plnit i bramborami. Syrové brambory osolíme, přidáme bylinky, kmín, lupínky másla, opět naplníme kuře a pečeme na sucho. Ochucenou rýži můžeme také naplnit hlavičky žampionů, upéci a posypat strouhaným sýrem.

8. Kuře mnoha vůní

1 kuře, 200g Olomouckých tvarůžků, 150g libovější anglické slaniny, palička česneku, 4 jablka, sůl, pepř, sladká paprika, olej.
Kuře zevnitř důkladně vymažeme utřeným česnekem. Dutinu naplníme pokrájenými tvarůžky promíchanými se slaninou a řádně zašijeme. Kuře na povrchu lehce osolíme, položíme ho do pekáče s olejem, obložíme polovinami neloupaných jablek a v troubě upečeme. Podléváme podle potřeby.

9. Kuře á la kachna

Očištěné kuře prosolíme a hodně napěchujeme kysaným zelím. Zašijeme a hodně okmínujeme. Podlijeme vodou a omastíme sádlem nebo olejem (ne máslem) a pečeme. Po upečení vybereme z vnitřku kuřete zelí a dáme je na mísu. Kuře naporcujeme a podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem.

10. Kuře nadívané zelím jako kachna

1 kuře, 250g kvašeného zelí, 1 střední cibule, 100g slaniny, 2,5 dl oleje, 2 stroužky česneku, kmín, sůl, sladká paprika, pepř, nové koření mleté, muškátový oříšek strouhaný, tlučený hřebíček.
Nejdříve připravíme nádivku. Ze zelí vymačkáme část šťávy a ještě drobněji je pokrájíme. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, nadrobno nakrájenou slaninu, kmín, trochu pepře, nové koření, rozmačkaný česnek a nakonec špetku muškátového oříšku a hřebíčku. Hřebíčku nesmí být mnoho, neboť jinak přehluší vůni ostatního koření. Můžeme jej i vynechat. Nádivku dobře promícháme a naplníme jí kuře. Naplněné kuře posolíme a opaprikujeme. Je možné použít i kořenící sůl na pečené kuře. Naplněné kuře položíme na pekáč, podlijeme olejem (pro fajnšmekry lze místo oleje použít odpovídající množství vepřového sádla) a vodou, vydatně posypeme kmínem a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme doměkka. V průběhu pečení kuře přeléváme šťávou a obracíme. Upečené kuře rozpůlíme a vyjmeme z něj zelí. Pak je rozporcujeme, porce vložíme zpět do pekáče a necháme spolu se šťávou ještě krátce péci. Podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem.
Poznámka: Zelí lze podávat nejenom zvlášť, ale můžeme je před závěrečným pečením vložit do pekáče společně s porcemi kuřete. Ty potom ještě více připomínají kachnu, šťáva je však nakyslá a zelí mastnější.
 
kategorie: Recepty - drůbež
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤


0 Komentáře: