16.Březen 2010,16:13

62. Kuře s ořechovou omáčkou

1 kuře, 100g másla (máslo rozdělíme a na větší části osmahneme cibuli - zbytek použijeme později), 1 cibule, šťáva z citrónu, 100g vlašských ořechů (vyloupaných), 1 dl smetany, 1 žloutek, 1 lžíce hladké mouky, sůl.
Očištěné a omyté kuře rozkrájíme na porce, které ze všech stran osolíme a opečeme na zpěněné nadrobno pokrájené cibuli. Pak podlijeme horkou vodou nebo kuřecím vývarem a za občasného míchání dusíme doměkka. Maso přendáme na nahřátý talíř, šťávu zaprášíme moukou, doplníme zbylým máslem, podlijeme horkou vodou, povaříme a dochutíme nadrobno rozsekanými ořechy a citrónovou šťávou. Nakonec zjemníme smetanou rozšlehanou se žloutkem a nalijeme na kuřecí porce.

63. Kuře s vinnou omáčkou

1 kuře, 70g másla, 150g celeru, mrkve a petržele, hladká mouka, 1/8 l bílého vína, muškátový květ, 1 citrón, cukr, 2 žloutky, 2 dl smetany.
Ma másle osmahneme zeleninu a vložíme osolené čtvrtky kuřete. Za podlévání dusíme asi 40 min. Maso vyndáme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme, podlijeme vodou, přidáme muškátový květ, nastrouhanou citrónovou kůru a citrónovou šťávu. Dochutíme cukrem a povaříme 6 min. Nakonec zamícháme smetanu s rozkvedlanými žloutky. Již nevaříme. Vložíme maso a necháme prohřát.

64. Kuře s vínem

Kuře, přírodní bílé víno, různé koření, máslo.
Vezmeme patřičný počet kuřat dle počtu strávníků, na jedno kuře jednu láhev přírodního bílého vína, do kterého se přidají nejrůznější ingredience - tabasco, různé koření dle vlastní fantazie, rozpuštěné máslo.
Obsah láhve natáhneme postupně do injekční stříkačky a kuře pořádně napícháme až ke kosti. Připravuje se na grilu a pod něj je potřeba dát pekáč na zachycování šťávy. V průběhu pečení se do kuřete pořád vpravuje to ochucené víno. Kuře je pak obrovsky šťavnatý a ten sos je ještě lepší a všichni si do něj chodí namáčet chleba.

65. Kuře s jogurtem

Pro 4 osoby - 4 kuřecí prsa bez kosti, 3 lžíce hladké mouky, 2 lžíce oleje, 1/2 jemně nasekané cibule, 250 ml horké vody, 2 lžíce citrónové šťávy, 250 ml bílého jogurtu, 2 lžíce Solamylu, 2 lžičky sladké papriky, pepř na dochucení.
Kuřecí prsa opepříme a obalíme v mouce. Opečeme na rozehřátém oleji po obou stranách asi 15 minut. Přidáme cibuli, vodu a citrónovou šťávu. Zakryjeme pokličkou a dusíme na mírném plameni asi 40 minut. Kuře odstraníme z pánvičky, smícháme Solamyl s 2 lžícemi jogurtu a vniklou směs zamícháme do zbytku jogurtu. Směs nalijeme na pánev a za stálého míchání vaříme, až směs zhoustne. Přidáme papriku, zamícháme, nalijeme na kuře a podáváme. Příloha: vařené brambory.
 
kategorie: Recepty - drůbež
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤


0 Komentáře: