16.Březen 2010,16:09

66. Kuře s bylinkovou nádivkou

1 kuře, sůl Nádivka: 80g bílé veky, 1 vejce, 4 lžíce šlehačky, 3 lístky máty, pažitka, petrželka, 1 lžíce oleje, 1 mletá sladká paprika, sůl.
Kuře uvnitř osolíme, naplníme nádivkou a otvor zašijeme. Osolíme i vně a křídly založíme dozadu. Nohy přivážeme k biskupu. Položíme do pekáče břichem dolů, podlijeme vodou a dusíme přikryté v troubě asi 20 minut. Obrátíme kuře prsíčky nahoru, podle potřeby podlijeme a dopékáme odkryté. Nádivku vyrobíme tak, že veku nakrájíme na kostky, zalijeme smetanou rozšlehanou s vejcem a solí, přidáme olej, usekané bylinky, papriku a lehce promícháme.

67. Kuře se šlehačkou

Kuře, hladká mouka, vejce, strouhanka, máslo, šlehačka.
Kuře rozdělíme na menší porce. Obalíme v hladké mouce, vejci a strouhance. Na tuku osmažíme do růžova. Do máslem vymazaného pekáčku naskládáme takto usmažené porce těsně vedle sebe a zalijeme je šlehačkou. Dáme do trouby a pečeme asi půl hodiny. Příloha: brambory, rýže, zelenina.

68. Kuře se slaninou

1 kuře, 6 proužků slaniny, tlučený jalovec, máslo, pepř, sůl.
Omyté kuře osolíme a vnitřek vytřeme tlučeným jalovcem. Na kuře poklademe proužky slaniny, jemně opepříme, obložím e kousky másla, podlijeme vodou a za občasného podléváním upečeme. Podáváme s vařenými brambory pokapanými máslem a posypanými sekanou petrželovou natí.

69. Kuře se zeleninou Ginza

Pro 4 osoby - 6 sušených hub šítaké (mohou být i jiné druhy), 2 kuřecí řízky ( prsa), 4-5 listů pekingského zelí, 50g bambusových výhonků z konzervy, 250g mražených zelených fazolek, kousek čerstvého zázvoru, 1 stroužek česneku, 6 drobných rajčat, 2 lžíce bílého vína, pepř, 2 lžičky Solamylu, 2 dl kuřecího vývaru, 2 lžíce oleje, 3 lžíce sójové omáčky, špetka cukru.Na marinádu: 3 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce bílého vína.
Houby namočíme. Kuřecí maso nakrájíme na kostičky o straně asi 1 cm, vložíme do marinády ze sójové omáčky a vína a necháme asi dvě hodiny marinovat. Pekingské zelí nakrájíme na čtverečky, tužší žebra odstraníme. Zázvor nastrouháme a česnek nasekáme nadrobno. Solamyl dobře rozmícháme v 1 lžíci bílého vína. Ve větší pánvi rozehřejeme 1 lžíci oleje, přidáme zázvor a česnek a zamícháme. Pak přidáme pekingské zelí a okapané houby. Dusíme asi 2 minuty za stálého míchání. Zalijeme 4 až 5 lžícemi vývaru a ještě krátce dusíme - zelenina by měla zůstat křupavá. Pak obsah pánve vyjmeme a rozehřejeme v ní zbylý olej. Do oleje vložíme marinované kuřecí maso a smažíme asi 1 minutu. Zakapeme zbylým vínem. Přidáme bambusové výhonky, fazolky a rajčata a krátce smažíme společně. Pak vmícháme máčený Solamyl a postupně přiléváme zbylý vývar, až je omáčka tekutá a průhledná. Nakonec dochutíme sójovou omáčkou, pepřem a cukrem. Podáváme s rýží.
 
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤


0 Komentáře: