14.Červen 2010,11:32

c3

Alkohol za volant rozhodně nepatří, ale může se stát, že po nějaké oslavě, kdy má člověk pocitz, že už je OK, nebude to pravda a nemusí jít o zcela zbytkový alkohol. Nikdo z nás nenosí běžně testr v kapse a tak pozor!

Pokud se v dechové zkoušce dostanete na 0,4 promile v krvy to může být přes 1,0 a to už je trestný čin, je proto lepší chtít tři pokusy dechové zkoušky na místě, kde - pokud se budou hodnoty shodovat - alespoň dvě, není odběr nutný a pokud jste teda nezavinili nehodu a pokud si myslíte, že to z Vás do odběru krve vyprchá, tak se bohužel hledí na odborníka, který propočítá hodnoty na dobu nehody.

Může se stát, že díky jedné nezodpovědné jízdě máte 6 tresných bodíčků. Pokud nepřesáhnete 1,0 promile, tak je k tomu zákaz řízení na 1/2 roku a po polovině si můžete zažádat o prominutí půlky trestu. Za rok se dva vrací, ale pozor, nesmíte do té doby nic vymňouknout.

Může se Vám však stát, že při práci venku vymrznete a dáte si třeba groček, aniž by jste si uvědomili, že máte venku auto a od posledního průšvihu uplynulo jen pár měsíců.

Cestou Vás odchytí hlídka a nechá Vám dýchnout. V dechu naměří 0,48 druhé měření je 0,37 a třetí 0,35.

Při nejnižší sazbě dostanete dalších 6 měsíců zákazu řízení, kde si můžete žádat o prominutí poloviny trestu, ale problém je v bodech. Při Vaší nepozornosti můžete totiž přijít o posledních 6 bodů.

Přečtěte si proto závěrečný protokol pořádně, ne každý úředník je totiž pozorný a férový!

Podle zákona se od nejnižší naměřené hodnoty odečítá 0,10 promile, jako nepřesnost dýchacího přístroje. Můsí to být v protokolu napsané, zda jsou hodnoty uvedené po odečtení, nebo před odečtením, pokud to tam není, musí Vám těch 0,10 odečíst - takže z nejnižší naměřené hodnoty 0,35 se  po odečtení stane 0,25. Jedná se o to, že pokud máte nad 0,30, odeberou Vám posledních 6 bodíků a budete bez řidičáku rok, což je na nové zkošky, pokud jste pod 0,30 odeberou se jen tři body, takže Vám ještě stále 3 zbydou a můžete po polovině trestu zase dostat papíry.

Hodně štěstí a raději bez grogu!

 
kategorie: Aktuálně
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤


1 Komentáře: