19.Červen 2010,21:55

Bramborová polévka

2l vody
500g brambor
2 menší mrkve
1 kořen petržele
1/2 menšího celeru
kousek kapusty
1 kedlubna
50g čerstvých, nebo 20g sušených hub (sušené houby předešm namáčíme na 1/2 hodiny do studené vody, nebo mléka)
40g hladké mouky
40g tuku
kmín
sůl
majoránka
2 stroužky česneku
petrželová nať

Očištěné brambory a kořenovou zeleninu propláchneme studenou vodou, nakrájíme na kousky a dáme vařit do osolené vody s trochou kmínu. Po krátkém povaření přidáme pokrájené houby, přivedeme k varu a zahustíme světlou jížkou z tuku a hladké mouky. Polévku dovaříme, odstavíme z ohně, ochutíme majoránkou a třeným česnekem - pozor, polévka již byla solená, proto při tření česneku šetříme solí. Nakonec přidáme na drobno nasekanou petrželovou nať.

Odměny:

Do bramborové polévky můžeme přidat také kroupy. Na uvedené množství jich postačí 70g. Vaříme je zvlášť a do polévky přidáme, až když je hotová

Jindy můžeme v bramborové polévce vařit i kousek uzeného masa, které potom do polévky pokrájíme na drobné kostičky.

Velmi dobrou chuť polévky získáme, použijeme-li vývar z vepřového kolena, nebo kousku ovaru

jidlo_piti_nahled044Bramborová polévka bílá

1l vody
500g brambor
sůl
50g másla
50g hladké mouky
1 žloutek
2dcl mléka
pažitka

Omyté oloupané brambory dáme do osoléné vařicí vody. Po uvaření vodu slijeme a brambory rozmačkáme na jemnou kaši. Připravíme si světlou jíšku, kterou zalijeme vývarem z brambor a 10 minut povaříme. Po uvcaření jíšky vmícháme do polévky bramborovou kaši. Přidáme mléko s rozšlehaným žloutkem a již nevaříme. Nakonec dosolíme a přidáme drobně nakrájenou pažitku.

003Bramborová polévka s paprikou a salámem

1 1/2l vody
300g brambor
200g salámu
10g mleté sladké papriky
50g tuku, nebo 2 lžíce oleje
1 lžíce jíšky
1 větší cibule
sůl
pepř
majoránka

Do vroucí osolené vody dáme vařit očištěné a na kostičky nakrájené brambory. Mezi tím na části tuku osmažíme cibulku, přidáme pokrájený salám, mírně jej opečeme a zaprášíme sladkou paprikou, kterou za stálého míchání krátce osmahneme. Polévku zahustíme připravenou jíškou, přidáme cibulku a osmaženým salámem a paprikou a vaříme 10 minut. Ochutíme pepřem, majoránkou a solí. Pro zvýraznění chuti přidáme Masox, který vaříme již ve vodě s bramborami, v tom případě již polévku nesolíme.

mushroom

Bramborová polévka gulášová

500g brambor
250g hovězího masa
1 1/2l vývaru z hovězího masa
pepř
sůl
paprika
1 cibule
1 lžíce tuku
1 lžíce hladké mouky
polévkové koření

Drobně pokrájenou cibuli osmažíme, přidáme pepř, papriku a na drobno pokrájené hovězí maso, osmahneme, podlijeme trochou vývaru a dusíme, až je maso měkké. Brambory oloupeme a pokrájíme na kostičky, propláchneme a dáme vařit do hovězího vývaru. Přidáme jíšku, kterou jsme si připravili ze lžíce mouky a lžíce tuku a brambory uvaříme do měkka. Pak do polévky dáme dušené hovězí maso, promícháme a necháme ještě přejít varem. Podle chuti můžeme ještě přidat lžíci polévkového koření.

 
kategorie: Recepty - polévky
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤


0 Komentáře: