29.Březen 2010,03:23

150. Kapr modrák

4 porce kapra, šťáva ze 2 citrónů, 2 lžíce pokrájené petrželky, 2 vejce, strouhanka, olej

Staženého kapra zbaveného páteře rozporcujeme, osolíme, vydatně zakapeme citrónovou šťávou, posypeme petrželovou natí a hodinu necháme v ledničce odležet. Pak porce obalíme v rozšlehaném vejci, strouhance a znovu ve vejci a strouhance. Smažíme v oleji, podáváme se zeleninovým salátem.

 

151. Gruzínský kapr

4 porce kapra, mrkev, cibule, petržel, lžíce octa, sůl, na omáčku : 50 g vlašských ořechů, 5 lžic mléka, 5 lžic oleje, 5 stroužků česneku, lžíce citrónové šťávy, sůl, cukr

Porce kapra s pokrájenou zeleninou podusíme v osolené vodě, pak ji vyndáme, očistíme od zeleniny, dáme na talíře a zalijeme omáčkou. Omáčka : strouhané ořechy rozmixujeme s utřeným česnekem a všemi ostatními přísadami. Podáváme studené.

 

152. Kamčatský salát z kaprů

3/4 kg pečeného kapra, 1/4 kg brambor, 100 g mrkve, 100 g celeru, 100 g majonézy, 100 g zavařených brusinek, 100 g jogurtu

Pečeného kapra zbavíme kůže a kostí a pokrájíme na malé kousky. Brambory ve slupce, celer s mrkví uvaříme v osolené vodě a vystydlé nahrubo nastrouháme, přidáme k rybě spolu s brusinkami a vše promícháme s majonézou rozšlehanou s jogurtem.

 

153. Ukrajinské kapří závitky

4 porce kapra, 200 g vařeného uzeného bůčku, cibule, mrkev, pepř, sůl, křen

Porce zbavíme kůže a větších kostí, osolíme, opepříme, posypeme strouhanou mrkví a strouhanou cibulí, do středu vložíme hranolek bůčku, svineme do závitku, převážeme obinadlem z gázy a na pařáku v páře asi 30 minut dusíme, pak gázu odstraníme. Závitky podáváme se strouhaným křenem a bílým pečivem.

 

154. Uzbecký kapr s jikrami

4 porce kapra, 200 g kapřích jiker, 3 dcl šťávy z rajčat, salátová okurka, lžíce pokrájené celerové a petrželové natě, sůl, olej

Porce kapra bez kůže a větších kostí namočíme přes noc do rajské šťávy. Jikry uvaříme v osolené vodě, když se rozpadnou přecedíme je. Hliněný pekáček vytřeme olejem, uložíme do něj usušené a posolené porce, posypeme je jikrami, obložíme kolečky okurky a rajčaty pokrájenými na tenké plátky, zasypeme natí, zakapeme olejem, podlijeme 4 lžícemi rajčatové šťávy v níž jsme maso marinovali, pekáček zakryjeme a pečeme asi 20 minut.

 

155. Kapr ve vinném těstíčku

1,5 kg kapra, sůl, 4 vejce, 1 dcl bílého vína, 1/4 kg hrubé mouky, olej

Porce kapra bez kůže a velkých kostí osolíme. Z vajec, vína a mouky a trochy soli připravíme těstíčko, v němž každou porci smočíme a na horkém oleji do zlatova usmažíme.

 

156. Zapékaný kapr

4 porce kapra, lžíce bramborové mouky, sůl, 1/2 kg brambor, 100 g cibule, 1 dcl smetany, 2 vejce, 3 dcl oleje

Stažené půlky kapra bez velkých kostí osolíme a poprášíme moukou a na oleji opečeme. Kapra vyndáme a opečeme kolečka brambor a cibule. Do mísy narovnáme půlky kapra, obložíme brambory a cibulí, vše zalijeme v osolené šlehačce rozšlehanými vejci a troubě zapečeme.

 

157. Zapečený kapr se sýrem

4 porce kapra, 100 g másla, 100 g čerstvých žampiónů, 100 g tvrdého sýra, sůl

Stažené porce kapra bez větších kostí osolíme, vložíme do máslem vymazaného pekáčku, posypeme pokrájenými žampióny, strouhaným sýrem, pokapeme rozpuštěným máslem a asi 15 minut zapékáme.

 

158. Kapří karí

4 porce kapra, 2 lžíce solamylu, 50 g másla, cibule, 1 dcl masového vývaru, lžíce bílého vína, bílek, lžička karí koření, sůl, 100 g sádla

Vykostěného kapra osolíme, poprášíme solamylem, obalíme v rozšlehaném bílku a na rozpáleném sádle prudce opečeme. V kastrolu smícháme strouhanou cibuli s karí, vínem a vývarem, v němž jsme rozpustili půl lžičky solamylu. Za stálého míchání krátce povaříme a do omáčky vložíme opečené porce, prohřejeme a podáváme.

 

159. Kapr s olivami

Půlka kapra, 1/2 kg rajčat, 15 oliv, lžička tymiánu, petrželková nať, lžíce mouky, 1 dcl oleje, sůl

Maso osolíme a necháme asi 1/2 hodiny v chladu, pak ho obalíme v hladké mouce a prudce opečeme na oleji, maso vyndáme, olej z větší části slijeme a do zbytku přidáme vypeckované olivy a nakrájená rajčata bez jader. Ochutíme tymiánem, osolíme a 10 minut podusíme. Rybu upravíme na ohnivzdornou mísu, navrstvíme na ní zeleninu, vložíme asi na 5 minut do předehřáté trouby a podáváme zdobené petrželkovou natí.

 

160. Nákyp z kapra

700 g kapra, 50 g másla, 50 g hladké mouky, 2 dcl mléka, 50 g ementálu, 4 vejce, pepř, muškátový oříšek, sůl, olej, strouhanka

Maso podusíme na části másla, zbavíme kůže, vykostíme a umeleme. Ze zbylého másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji studeným mlékem a zvolna přivedeme k varu. Po zhoustnutí omáčku odstavíme a po vychladnutí do ní přidáme mleté rybí maso, žloutky, strouhaný ementál, koření a sůl. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků, vše vlijeme do olejem vymazané a strouhankou vysypané formy a vaříme asi hodinu v páře. Nákyp podáváme s rajskou omáčkou nebo jen politý rozpuštěným máslem.

 

161. "Bigosz" z kapra

800 g kapra, 600 g hlávkového zelí, 50 g cibule, 50 g slaniny, 50 g sádla, 100 g čerstvých hub (nejlépe lišek), lžíce hladké mouky, 2 jablka, 3 dcl silného masového vývaru, lžíce rajského protlaku, pepř, lžíce octa, cukr, sůl

Rybu stáhneme, vykostíme, pokrájíme na kostičky a osolíme. Zelí nastrouháme, přelijeme vroucí vodou, zalijeme vývarem, přidáme pokrájené hoby, cibuli a vaříme 20 minut. Maso opepříme, obalíme v mouce, osmažíme na sádle a rozškvařené slanině, přidáme k zelí spolu s oloupanými a pokrájenými jablky a dusíme dalších 15 minut. Zahustíme jíškou připravenou na sádle a slanině zbylé od smažení masa, dochutíme protlakem, přisladíme, popř. přikyselíme a dosolíme.

 

162. Kapr Hilton

1,5 kg kapra, 3 dcl bílého sektu, 300 g karotky, 100 g zelených fazolek, pórek, celerová nať, cibule, 150 g másla, 2 dcl sladké smetany, pepř, sůl

Kapra rozřízneme na hřbetě, odstraníme páteř a tímto otvorem ho vykucháme a odstraníme žaberní oblouky. Fazolky, karotku a pórek pokrájíme na malé kousky, osolíme, opepříme, osmahneme na polovině másla, kapra touto nádivkou naplníme a zašijeme. Osolíme, posypeme nastrouhanou cibulí, dáme do pekáčku vymaštěného zbytkem másla, podlijeme sektem a půl hodiny pečeme. Pak kapra přendáme na mísu, omáčku povaříme, zakvedláme do ní smetanu, přelijeme do omáčníku a rybu s ní podáváme.

 

163. Trnavský kapr

Půlka kapra, hlava, ocas, jikry, 150 g cibule, 50 g petržele, 50 g mrkve, 2 stroužky česneku, 10 zrnek pepře, rajče, zelená paprika, sůl, želatina, cukr, ocet, 2 natvrdo vařená vejce

Hlavu, ocas a jikry, všechnu zeleninu a pepř vaříme v osolené vodě asi půl hodiny. Vývar procedíme a vroucí nalijeme na kapra, jehož hřbet jsme několikrát nakrojili. Když je kapr měkký přendáme ho na mísu. Vývar přes plátno ještě procedíme a na každé 2 dcl vývaru přidáme lžičku octa, lžičku cukru, a 10 g želatiny. Roztok necháme ztuhnout, pak ho nařežeme na malé kousky a kapra jimi pokryjeme a přizdobíme kolečky natvrdo vařených vejec.

 

164. Rožmberský nevolník

1 kg kapra, 1 kg kyselého zelí, 2 dcl smetany, 50 g cibule, lžíce polohrubé mouky, lžička sladké papriky, sůl, olej

Porce kapra osolíme, obalíme v mouce s paprikou a na horkém oleji usmažíme. Na zbylém oleji osmažíme pokrájenou cibuli, přidáme k ní zelí, trochu sladké papriky, podlijeme vodou a do měkka udusíme. Olejem vytřeme ohnivzdornou misku, rozestřeme do ní polovinu zelí, na ně položíme porce kapra a zbylým zelím zakryjeme. Vše zalijeme smetanou, propečeme a horké podáváme.

 
kategorie: Recepty - Rybářská kuchařka
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤


0 Komentáře: