29.Březen 2010,02:49

 

180. Pikantní kapr s jogurtem

4 porce kapra, 100 g jogurtu, sůl, špetka cukru, lžička mletého zázvoru, špetka chili, špetka kardamonu, špetka mletého hřebíčku, hrst mandlí

Rybu dáme do pekáčku a zalijeme jogurtem, v němž jsme rozmíchali sůl, cukr a koření. Posypeme oloupanými, na nudličky nakrájenými mandlemi a asi 30 minut zapékáme.

 

181. Kapr v bílém

4 porce kapra, 1 dcl smetany, 120 g másla, 30 g hladké mouky, 2 dcl bílého vína, 50 g cibule, 2 žloutky, pepř, sůl

Porce ryby osolíme, opepříme, zaprášíme moukou a opečeme na rozpáleném másle, přidáme nastrouhanou cibuli, víno a 10 minut dusíme. Porce vyndáme, uložíme do tepla, výpek zakvedláme smetanou a žloutky, dosolíme a omáčku nalijeme na rybu.

 

182. Kapří baba

600 g kapra, 400 g brambor, sůl, pepř, 200 g mražených rajčat, 3 dcl bílého vína, 4 stroužky česneku, 2 dcl oleje

Do olejem vymaštěné remosky dáme kolečka v oleji namočených, osolených a opepřených brambor, na ně medajlonky z kapřího osoleného a okořeněného masa bez kůže a kostí, pak kolečka rajčat a nadrobno pokrájený česnek. Vše zalijeme zbývajícím olejem, vínem a pečeme asi půl hodiny.

 

183. Balatonský kapr

1 menší kapr, 2 dcl oleje, 150 g cibule, 500 g rajčat, sůl, půl lžičky pepře, lžička cukru, 2 dcl červeného vína, 50 g mouky

Kapra nakrájíme na podkůvky, nastrouhanou cibuli osmahneme na oleji, přidáme osolené, moukou zaprášené rybí maso, pokrájená rajčata, sůl, pepř, cukr, podlijeme červeným vínem a asi 20 minut dusíme.

 

184. Kapr s kukuřičnými lupínky

600 g kapra, sůl, vejce, lžička vody, balíček kukuřičných lupínků, 50 g husího sádla, 2 lžíce ostrého kečupu

Porce ryby bez kůže a kostí, osolíme, smočíme ve vejci rozšlehaném s vodou a obalíme v rozdrcených kukuřičných lupíncích. Dáme na pekáček vymazaný husím sádlem a bez podlévání opékáme 6 minut po každé straně. Podáváme s ostrým kečupem.

 

185. Kapr v ořechové omáčce

600 g kapra, 30 g cibule, 30 g petržele, 30 g mrkve, lžička cukru, pepř, 2 dcl smetany, 30 g hladké mouky, 50 g ořechů, 3 dcl vody, sůl

Nastrouhanou zeleninu, sůl, cukr a špetku pepře vaříme 15 minut ve vodě. V procezeném vývaru dusíme dalších 15 minut osolené porce kapra. Do smetany zakvedláme mouku s ořechy, povaříme a přidáme k rybě.

 

186. Kapr v kyselém zelí

4 porce kapra, sůl, 50 g hladké mouky, lžíce sladké papriky, 50 g cibule, 50 g kyselého zelí, lžíce oleje, 2 dcl smetany

Rybu osolíme a ze všech stran zaprášíme moukou smíchanou s částí papriky a upečeme na oleji. Na výpeku zpěníme pokrájenou cibuli se zbytkem papriky, přidáme zelí, sůl, 3 lžíce vroucí vody a dusíme. Do olejem vymaštěné ohnivzdorné mísy pak rozprostřeme část zelí, na něj dáme porce upečené ryby, zakryjeme zbytkem zelí, vše zalijeme smetanou a zapékáme ještě asi 10 minut.

 

187. Novosadský kapr

Půlka kapra, 2 dcl oleje, 3 stroužky česneku, půl lžičky pepře, sůl, 2 dcl bílého vína

Celou osušenou půlku kapra uložíme do mísy, zalijeme olejem rozmíchaným s utřeným česnekem a 1 den v lednici marinujeme. Pak rybu vyndáme, necháme okapat, osolíme, opepříme a za občasného podlévání vínem upečeme.

 

188. Uzený pečený kapr

Menší kapr, sůl, 2 dcl oleje, 4 stroužky česneku

Kapra osolíme, 3 hodiny necháme odležet v chladu a pak 3 hodiny udíme. Uzenou rybu rozkrájíme na podkůvky, každou potřeme olejem s rozetřeným česnekem a po obou stranách prudce opečeme.

 

189. Kapr Pomodoro

600 g kapra, 50 g hladké mouky, 1,5 dcl oleje, 50 g cibule, 3 stroužky česneku, lžička sardelové pasty, bobkový list, 2 dcl bílého vína, půl lžičky pepře

Kapra nakrájíme na podkůvky 1,5 cm silné, osolíme, obalíme v hladké mouce a prudce opečeme na oleji. Pak rybu vyndáme, do výpeku přidáme strouhanou cibuli, utřený česnek, sardelovou pastu, rozdrcený bobkový list, víno a vaříme 5 minut. Do omáčky vrátíme rybu, chvíli podusíme a těsně před podáváním zaprášíme pepřem.

 

190. Indický kapr na česneku

800 g kapra, sůl, 3 stroužky česneku, 3 lžíce octa, špetka šafránu, špetka strouhaného muškátového oříšku, 1 cibule, 2 pálivé papriky, 1 dcl oleje

Česnek utřeme se solí, přidáme koření, ocet, případně trochu vody a kašičkou potřeme porce kapra z obou stran. Pak je vložíme do pekáčku s rozpáleným olejem, zasypeme nadrobno nakrájenou cibulí a paprikami, nepatrně podlijeme vodou a 20 minut pečeme.

 

191. Indonézský kapr kořeněný

800 g kapra, 1 dcl oleje, lžička pálivé papriky, lžička mletého kmínu, půl lžičky kurkumy, lžíce vody, 6 stroužků česneku, lžička zázvoru, 3 cibule, rajče, sůl, 5 dcl mléka z kokosového ořechu, petrželová nať

Koření utřeme s česnekem, solí, vodou a kašičkou potřeme porce ryby po obou stranách. Necháme hodinu odležet. V oleji prudce osmahneme pokrájenou cibuli a vymačkané rajče, přidáme rybu, podlijeme mlékem z kokosu a 20 minut dusíme. Zdobíme petrželkou, podáváme s rýží.

 

192. Jávský pečený kapr

800 g kapra, lžíce cukru, 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce krájené petrželové natě, 2 stroužky česneku, 2 zelené papriky, lžička pepře, 3 lžíce citrónové šťávy, 5 lžic rajské šťávy, 3 lžíce oleje

Kapra nakrájíme na nudličky, papriky na kolečka, česnek utřeme, všechny přísady smícháme dohromady a necháme hodinu v chladu. Pak směs upravíme na grilovací pekáček a 10 minut grilujeme.

 

193. Tchajwanský kapr na kari

800 g kapra, 3 lžíce másla, 2 cibule, 3 rajčata, 1 kořenová petržel, lžička kari, lžíce kokosového mléka, 2 lžíce citrónové šťávy, 3 lžíce jogurtu, sůl

Na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme kari a minutu smažíme. potom vmícháme nastrouhanou petržel, nakrájená rajčata, kokosové mléko a po 15 minutách dušení i rybu pokapanou citrónovou šťávou. Vše zalijeme jogurtem a 20 minut zapečeme. Podáváme s rýží.

194. Kapr s omáčkou "Orly"

800 g kapra, 1 vejce, 3 lžíce hladké mouky, špetky pepře, sladké papriky, muškátového oříšku, soli, 2 dcl oleje, mléko, na omáčku : 2 lžíce oleje, 2 lžíce másla, 2 cibule, 1 stroužek česneku, lžíce cukru, 4 rajčata, 3 lžíce rajského protlaku, 1 bobkový list, pepř, sůl

Mouku, sůl a koření smícháme se žloutkem a mlékem na hustší palačinkové těsto. Přidáme sníh z bílku, osolené kusy ryb v těstíčku smočíme, osmažíme na oleji a horké poléváme omáčkou. Omáčka : na másle s olejem osmahneme nastrouhanou cibuli, utřený česnek, nakrájená rajčata, protlak, cukr, sůl, koření a 20 minut vaříme. Hotovou omáčku přecedíme.

 
kategorie: Recepty - Rybářská kuchařka
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤


0 Komentáře: