29.Březen 2010,02:30

195. Kapr s husími játry

1,8 kg kapra, 200 g husích jater, 100 g kapřího mlíčí, 100 g žampiónů, 50 g strouhanky ze slaných sucharů, 2 natvrdo vařená vejce, 2 dcl calvadosu nebo vodky, 2 dcl silného hovězího vývaru, sůl, pepř, 200 g slaniny

Staženého kapra naplníme nádivkou z mletého mlíčí, mletých syrových žampiónů, strouhanky, nakrájených vajec, nakrájených husích jater, soli, pepře, vývaru a poloviny calvádosu. Kapra zašijeme, osolíme, položíme na pekáček vystlaný plátky slaniny, dalšími plátky zakryjeme, zalijeme zbylým calvadosem rozředěným s vodou (1:1) a upečeme.

 

196. Kapr s medovým aspikem

800 g kapra, po 50 g mrkve, petržele a cibule, 1 červená paprika, citrón, 2 vejce, 2 nakládané kapie, lžíce octa, lžíce medu, 3 dcl vývaru, 15 g želatiny, sůl

Ve větším množství osolené vody dusíme kapra s nakrájenou mrkví, petrželí, cibulí a paprikou. Pak porce uložíme na mísu, obložíme kolečky citrónu, vařených vajec a kapií. Vývar z dušení procedíme, vmícháme želatinu, ochutíme octem, medem, osolíme a vlažným roztokem vše zalijeme. V chladu necháme ztuhnout.

 

197. Kapří guláš

800 g kapra, 100 g uzeného bůčku, lžička sladké papriky, pepř, 3 cibule, 100 g rajčat, 100 g zelených paprik, 4 feferónky, lžíce másla, lžíce hladké mouky, 2 dcl sladké smetany, sůl

Kapra bez kůže a větších kostí pokrájíme na kousky, zaprášíme moukou, pepřem a paprikou, osolíme a prudce opečeme na vyškvařeném mletém bůčku. Přidáme máslo, nadrobno pokrájenou zeleninu a dusíme asi 20 minut, pak zalijeme smetanou a krátce povaříme.

 

198. Kapr na smetaně

4 porce kapra, 100 g másla, 100 g rajčat, 100 g žampiónů, pepř, 1 dcl bílého vína, 1 dcl smetany, mletá paprika, sůl, lžíce hladké mouky

Porce kapra osolíme, zaprášíme moukou, paprikou a pepřem a prudce opečeme na másle. Vyndáme na talíř, do omastku dáme pokrájené žampióny, rajčata bez měkkých vnitřků a cibuli a vše krátce opražíme, podlijeme a dusíme asi 15 minut, pak zalijeme smetanou, necháme přejít varem a podáváme.

 

199. Kapr se sofijskou omáčkou

4 porce kapra, 100 g másla, sůl, na omáčku: 100 g cibule, 100 g rajského protlaku, 2 stroužky česneku, zelená paprika, lžička čerstvě pokrájených lístků bazalky, lžíce citrónové šťávy, bobkový list, špetka pálivé papriky, 2 lžíce oleje, lžička cukru, sůl

Porce kapra srovnáme do ohnivzdorné mísy, rozdrobíme na ně máslo, přikryjeme pergamenem a 20 minut pečeme. Měkkou rybu polijeme horkou omáčkou. Omáčka: Na oleji osmahneme pokrájenou cibuli, zelenou papriku a česnek, přidáme bazalkové lístky, rajský protlak, koření, citrónovou šťávu, asi 2 dcl vody, cukr a sůl, povaříme 15 minut a procedíme.

 

200. Kapří paštika

1/2 kg kapra, 2 vejce, 3 lžíce strouhanky z dietních sucharů, sůl, pepř, lžíce citrónové šťávy, 200 g šunky, na těsto: 400 g polohrubé mouky, 200 g sádla, sůl, asi 1 dcl studené vody

Mouku, sůl a sádlo zalijeme vodou a zpracujeme na těsto, to zabalíme do igelitu a necháme v chladu odležet. Kapra podusíme na másle, vykostíme, nadrobno rozsekáme, smícháme s vejci, strouhankou a pepřem. Těsto rozválíme na placku, vyložíme jí sádlem vymazanou chlebíčkovou formu tak, aby zbylo na zakrytí, na těsto rozetřeme polovinu kašoviny, poklademe plátky šunky, rozetřeme druhou polovinu kašoviny, zakryjeme zbylým těstem a upečeme ve vyhřáté troubě. Podáváme studené.

 

201. Kapří mísa

8 porcí kapra, 1 l vody, 150 g kořenové zeleniny, 50 g cibule, 10 pepřů, bobkový list, sůl, 1 dcl octa, 400 g majonézy, aspik, natvrdo vařená vejce, čínské zelí, hlávkový salát

Nastrouhanou kořenovou zeleninu a cibuli s kořením vaříme asi 20 minut ve vodě, vývar procedíme, okyselíme octem a 10 minut v něm povaříme rybu. Pak porce vyndáme a necháme oschnout a namáčíme je do majonézy, ukládáme na mísu a zdobíme malými kousky aspiku, kolečky vařených vajec, nudličkami čínského zelí a listy hlávkového salátu.

 

202. Kapr v majonéze

600 g kapra, sůl, pepř, worchester, lžíce citrónové šťávy, 3 dcl bílého vína, 100 g majonézy, 50 g kompotovaných brusinek, 50 g šlehačky, 4 salátové listy

Porce kapra bez kůže a kostí osolíme, opepříme, stříkneme citrónovou šťávou, worchesterem, 2 hodiny necháme odležet a na oleji opečeme. Na další 2 hodiny pak namočíme rybu do vína, po okapání smočíme v omáčce z majonézy rozmíchané s brusinkami a šlehačkou.

 

203. Vánoční kapr v pikantní omáčce

1 kg kapra, 100 g másla, 100 g kořenové zeleniny, 50 g cibule, litr černého piva, špetky pepře a nového koření, 40 g švestkových povidel, 80 g perníku, lžíce octa, lžíce cukru, bobkový list, 40 g sušených švestek, 50 g hrozinek, 50 g mandlí, sůl

Porce kapra bez větších kostí osolíme a upečeme na rozpáleném másle do červena. Vyjmeme, ve výpeku osmahneme pokrájenou zeleninu, přidáme pivo, povidla, strouhaný perník, ocet a cukr, povaříme, protřeme přes síto, vmícháme hrozinky a sekané ořechy a mandle, nakrájené vypeckované švestky a s rybou krátce povaříme.

 

204. Židovský kapr

1 kg kapra, 1 dcl oleje, 150 g cibule, lžička soli, 1,5 dcl smetany, 30 g hladké mouky, špetka muškátového květu, 30 g kečupu, 50 g mandlí

Nastrouhanou cibuli zpěníme na oleji a na ní dusíme porce osoleného kapra. Poloměkké maso zalijeme smetanou smíchanou s moukou, přidáme na nudličky nakrájené oloupané mandle, dodusíme a nakonec přidáme kečup a květ.

 

205. Salzburgský kapr

600 g kapra, lžíce sherry, sůl, 50 g hladké mouky, 1 dcl oleje, 3 lžíce ostrého kečupu, 2 dcl rybího vývaru, lžička sladké papriky, 300 g sterilované kukuřice, 30 g cibule, sůl

Kapra nakrájíme na podkovy, stříkneme sherry, osolíme, zaprášíme moukou a opečeme. Do výpeku přidáme cibuli, kečup, vývar, sterilovanou kukuřici ( bez nálevu ), papriku, chvíli povaříme, osolíme a podáváme s pečenou rybou.

 

206. Kapr s vejci a sýrem

600 g kapra, sůl, 1 dcl oleje, vejce, 80 g tvrdého sýra

Porce kapra osolíme a necháme 20 minut odležet. Potom je po obou stranách opékáme na oleji 15 minut. Opečené zalijeme vejcem rozkvedlaným se strouhaným sýrem a vše ještě 5 minut pečeme v remosce.

 

207. Kapr s rajčatovým protlakem

4 porce kapra, sůl, 1 dcl oleje, lžíce másla, 80 g cibule, 40 g rajčatového protlaku, 2 stroužky česneku, pepř, 1/2 dcl bílého vína, petrželová nať

Osušené porce kapra osolíme a lehce opečeme na oleji. Vyndáme ho, ve výpeku osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, rybu na ni vrátíme, pokryjeme rajčatovým protlakem, utřeným česnekem promíchaným s máslem, opepříme, mírně podlijeme a pod pokličkou krátce dusíme. Dopékáme s vínem a jemně sekanou petrželovou natí.

 

208. Kapr na paprice se žampióny

1,5 kg kapra, lžička soli, 1,5 dcl oleje, 200 g žampiónů, 50 g másla, 50 g mouky, lžička papriky 1 l sladké nebo kyselé smetany

Porce kapra osušíme, osolíme, zvolna opečeme na oleji a podusíme s nakrájenými žampióny. V další pánvi rozpustíme máslo, přidáme mouku, zaprášíme paprikou, osmahneme, zastříkneme vodou a krátce povaříme. Pak přilijeme smetanu, omáčku přivedeme k varu, procedíme na opečené porce ryby se žampióny a podáváme s rýží.

 

209. Kapr na smetaně se zeleninou

1,5 kg kapra, lžička soli, 1 dcl oleje, 250 g kořenové zeleniny, 70 g másla, 70 g hladké mouky, 1 l smetany, 100 g kyselých okurek, 100 g citrónu

Porce kapra osušíme, osolíme a opečeme na oleji, přidáme nahrubo nastrouhanou zeleninu, podlijeme trochou vody a krátce podusíme. V další pánvi rozpustíme máslo, zamícháme do něj mouku, zastříkneme trochou vody, přilijeme smetanu a krátce povaříme. Převařenou omáčku procedíme, přisolíme, přidáme do ní drobně nakrájené okurky a citrónovou šťávu. Porce ryby se zeleninou zalijeme omáčkou a dodusíme.

 

210. Kapr na znojemský způsob

1,5 kg kapra, 100 g slaniny, lžička soli, 1 dcl oleje, 50 g másla, 50 g hladké mouky, 1 l kyselé smetany, 2 dcl bílého vína, 300 g kyselých znojemských okurek

Porce kapra protkneme nudličkami slaniny, osolíme a zvolna opečeme na oleji. Po vyjmutí ryby ve výpeku rozpustíme máslo, přidáme mouku, zastříkneme vodou, zalijeme smetanou, rozšleháme a krátce povaříme. Okurky pokrájíme, osmahneme na zbylé slanině, přidáme s vínem do omáčky, dosolíme a nalijeme na rybu.

 

211. Kapr na víně se šunkou

1,5 kg kapra, lžička soli, 2 citróny, vrchovatá lžička hladké mouky, 1,5 dcl oleje, 150 g cibule, 50dcl bílého vína, 100 g másla, 300 g šunky

Porce kapra nařízneme, do řezu vložíme plátek citrónu, osolíme a zaprášíme moukou. Jemně nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme porce ryby, krátce po obou stranách opečeme, zastříkneme vodou a dusíme. Nakonec přilijeme víno a zamícháme polovinu másla. Na zbytku másla prohřejeme plátky šunky a podáváme porce kapra zakryté šunkou a polité šťávou.

212. Kapr v žampiónovém těstíčku

1,5 kg kapra, lžička soli, 4 vejce, 1 dcl bílého vína, 200 g žampiónů, špetka pepře, 150 g hrubé mouky, lžička oleje do těsta, 3 dcl oleje na smažení

Porce kapra osolíme a opepříme. Z vajec, vína,nakrájených žampiónů, mouky, oleje a špetky soli připravíme těstíčko, porce ryby v něm namočíme a smažíme v horkém oleji dozlatova.

 
kategorie: Recepty - Rybářská kuchařka
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤


0 Komentáře: