28.Březen 2010,16:52

1. Jelec nadívaný zeleninou

Jelci, rajčata, cibule, paprika, slanina, česnek, sůl, máslo

Rajčata a cibuli nakrájíme na kolečka, papriku a slaninu na nudličky. Na prkénku rozetřeme česnek se solí. Jelce vymažeme zevnitř solí a česnekem a vložíme do něj směs rajčat, cibule, paprik a slaniny. Potom jelce ovážeme nití a po obou stranách opečeme na rozpáleném másle. Podáváme s bramborem nebo chlebem.

 

2. Ryby v těstíčku

Malé rybky, mléko, hladká a hrubá mouka, vejce, sůl, tuk, citrón

Z 1/4 l mléka, 10 dkg hladké, 5 dkg hrubé mouky, 2 vajec a soli připravíme těstíčko. Malé rybky osušíme , osolíme, obalíme v hladké mouce a namočíme do těstíčka a rychle vhodíme do rozpáleného tuku. Dozlatova z obou stran osmažíme, zakapeme citrónem a podáváme.

 

3. Ryba na zázvoru

Malé porce kapra nebo štiky, česnek, sůl, paprika, zázvor, olej

Malé porce ryby potřeme kašičkou z utřeného česneku se lžičkou soli, lžičkou papriky, lžičkou zázvoru a dvou lžic oleje a následně klademe do hrnce na sebe. Zatížíme a necháme uležet 1 den v ledničce. Druhý den prudce opečeme na oleji a nakonec dusíme do měkka.

 

4. Karacsonyi jósag (vánoční dobrota)

500 g masa z kapra, candáta, štiky nebo plotic, 100 g másla, sardelová pasta, kapary, sůl, citrón, pepř, 1/2 l kyselé smetany, 5 vajec, 5 lžic strouhanky, nakládané kapie, tvrdý sýr

Maso jemně umeleme a protřeme sítem. Kašovinu dusíme na másle se lžičkou sardelové pasty, lžičkou kaparů, špetkou soli, šťávou z půlky citrónu a pepřem. Do kyselé smetany zamícháme 5 žloutků, přidáme strouhanku, rybí kašovinu a sníh z 5 bílků. Těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy na srnčí hřbet a asi hodinu opatrně pečeme za občasného potírání máslem. Hotové jídlo nakrájíme, zdobíme nakládanými kapiemi a strouhaným sýrem.

 

5. Silvestrovské rybí chlebíčky

1/2 kg kapra nebo jiné ryby, 5 dkg cibule, 2 natvrdo vařená vejce, 10 dkg sterilovaného hrášku, 20 dkg majonézy, veka, nakládaná kapie

Rybu zbavíme kůže a uvaříme v osolené vodě. Maso vykostíme, pokrájíme, přidáme nakrájenou cibuli a vejce, hrášek a majonézu. Dobře promícháme a natíráme na plátky veky, zdobíme kapií.

 

6. Salát "GIEWONT"

Kapr nebo štika, sůl, ocet, pepř, bobkový list, nové koření, 200 g tvrdého sýra, nakládané feferony, 200 g kečupu, červené víno

Rybu uvaříme v osolené vodě s trochou octa a kořením. Maso zbavíme kůže a kostí, přidáme tvrdý sýr nakrájený na malé kostičky, 1 lžíci pokrájených feferonů, kečup a 3 lžíce červeného vína a dobře promícháme.

 

7. Silvestrovský kaviárový salát

Štika nebo kapr, sůl, ocet, 150 g kaviáru, 5 citrónů, cukr, olej, cibule, aspik

Rybu udusíme v osolené a okyselené vodě, maso zbavíme kůže a kostí, přidáme kaviár a šťávu z citronů smíchanou v poměru 1 : 1 s olejem. Podle chuti přisladíme. Zdobíme kolečky cibule a aspikem.

 

8. Haltorma

500 g pečené, dušené nebo vařené ryby, 1/4 l šlehačky, strouhaný křen, sůl

Maso zbavíme kůže a kostí a umeleme. Přidáme šlehačku, 6 vrchovatých lžíc křenu a špetku soli, promícháme a ihned podáváme s bílým pečivem.

 

9. Štěpánská rybí huspenina

1,5 kg sladkovodních ryb, bobkový list, 10 pepřů, 5 nových koření, 2 mrkve, 4 kyselé okurky, 250 g sterilovaného hrášku, sůl, pepř, citrón, cukr, 150 g želatiny

Ve dvou litrech osolené a slabě okyselené vody vaříme, spolu s kořením a mrkvemi, ryby. Po změknutí zbavíme maso kůže a kostí, polovinu umeleme a polovinu pokrájíme. Mrkve také pokrájíme, přidáme nakrájené okurky, hrášek a promícháme s vývarem, který jsme ještě dochutili solí a pepřem, citrónem a cukrem a v němž jsme opatrně (aniž by se vařila) rozpustili želatinu. Necháme ztuhnout ve vhodné formě.

 

10. Royal aspik

1 kg kapra nebo štiky, sůl, ocet, pepř,cibule, citrón, 8 dkg želatiny, 5 žloutků, kaviárové máslo

Kapra nebo štiku vaříme v 1 l osolené, okyselené a opepřené vody, přidáme cibuli. Po uvaření zbavíme maso kůže a kostí, umeleme ho, a ještě protřeme přes síto. Vývar procedíme, přichutíme solí, pepřem, citrónovou šťávou a v teplém rozpustíme želatinu, ještě před tuhnutím v něm rozšleháme 5 syrových žloutků. Vléváme do malých forem, po ztuhnutí vyklopíme a zdobíme citrónem a kaviárovým máslem.

 

11. Silvestrovské jednohubky

Sladkovodní ryby, olej, zázvor,paprika, 6 stroužků česneku, sůl

Vařené, udušené nebo upečené ryby zbavíme kostí a kůže a umeleme. Na 200 g ryb přidáme 3 lžíce oleje, 1/2 lžičky zázvoru, 1/2 lžičky papriky, 6 utřených stroužků česneku s kávovou lžičkou soli. Vše dobře promícháme. Pomazánku natíráme na kolečka bílého pečiva.

 

12. Sofia pasta

500 g sladkovodních ryb, 200 g kečupu, olej, česnek, sůl, pepř

Ryby dobře nasolíme, vydatně potřeme česnekem a upečeme na oleji. Měkké maso zbavíme kůží a kostí, pokrájíme na malé kousky, smícháme s kečupem, ochutíme lžičkou pepře a 5 většími rozetřenými stroužky česneku, podle chuti dosolíme. Používáme jako pomazánku.

 

13. Rybí noky

250 g rybího masa, 40 g másla, 1 vejce, strouhanka, sůl, petrželová nať, lžíce smetany

Rybu vykostíme, maso umeleme a promícháme s ostatními přísadami, uděláme malé noky, které použijeme jako zavářku do rybí polévky, nebo je usmažíme a podáváme se zeleným hráškem.

 

14. Rybí karbanátky

Ryba, sůl, petržel, cibule, česnek, vejce, pepř, hladká mouka

Rybu uvaříme ve slané vodě s petrželí, vykostíme, umeleme. Pak smícháme se strouhanou cibulí, česnekem a vejcem. Okořeníme. Ze směsi uděláme malé karbanátky, které obalíme v mouce a osmažíme. Podáváme s brambory.

 

15. Tajemství hotelu Hilton

500 g rybího masa, 500 g majonézy, sůl, cukr, citrónová šťáva, 1/4 rybího vývaru, 4 dkg želatiny, šlehačka

Maso udusíme, vykostíme a zbavíme kůže. Rozmixujeme s majonézou. Podle chuti přisolíme, okyselíme, případně přisladíme. V rybím vývaru rozpustíme želatinu, přidáme kašovinu a ještě rozmixujeme. Rozléváme do šálků a necháme ztuhnout. Po vyklopení na talířky zdobíme neslazenou šlehačkou.

 

16. Rybí kobližky I

Mleté rybí maso, vařené brambory, petržel, 2 vejce, sůl, hladká mouka nebo strouhanka

Stejné množství rybího masa a vařených brambor smícháme s ostatními přísadami, vytvoříme malé kobližky, obalíme v mouce nebo ve strouhance a smažíme.

 

17. Rybí kobližky II

Mleté rybí maso, lžička másla, strouhanka, lžíce kokosové moučky, sůl, pepř, sníh z bílků, muškátový oříšek, máslové těsto, vejce

Z máslového těsta vyválíme placku, na ní klademe směs vzniklou smícháním všech přísad. Pokryjeme druhou polovinou těsta a vykrajujeme kobližky. Ty potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě na plechu.

 
kategorie: Recepty - Rybářská kuchařka
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤


0 Komentáře: