28.Březen 2010,16:10

 

52. Křupaví ježdíci

600 g ježdíků, 50 g slaniny, 50 g másla, lžíce oleje, sůl, drcený kmín

Ježdíky zbavíme hlavy a vytáhneme střívko, srovnáme je na olejem vymaštěný pekáč, osolíme, okmínujeme, zalijeme směsí másla a vyškvařené slaniny a pečeme, až jsou ryby křupavé.

 

53. Dušení ježdíci

600 g ježdíků, 200 g cibule, 3 bobkové listy, 3 dcl sladké smetany, 2 dcl sladké smetany, 2 dcl podmáslí, lžíce hladké mouky, 50 g másla, špetka muškátového oříšku, lžíce usekané pažitky, sůl, 1dcl mléka

Rybky osolíme, zasypeme strouhanou cibulí, rozdrceným bobkovým listem a necháme odležet v lednici do druhého dne. Pak na ně nalijeme vroucí podmáslí se smetanou a asi 10 minut povaříme. Rybky vybereme na mísu a uložíme do tepla. Omáčku procedíme, rozmixujeme, zahustíme moukou zakvedlanou do trochy mléka, přidáme máslo, strouhaný muškátový oříšek, pažitku, za stálého míchaní omáčku povaříme a na rybky vrátíme.

 

54. Ježdíci na smetaně

10 ježdíků, 50 g hladké mouky, pepř, sůl, máslo, 1 dcl smetany, pohanková kaše

Ježdíky osolíme, opepříme, obalíme v mouce, prudce opečeme na másle, zalijeme smetanou a zvolna dodusíme. Podáváme s omaštěnou pohankovou kaší.

 

55. Mřenky se sýrovou omáčkou

600 g mřenek, 50 g karotky, 50 g petržele, 50 g cibule, bobkový list, 10 pepřů, 5 nových koření, špetka estragonu, 100 g másla, 100 g tvrdého sýra, lžíce pokrájené pažitky, lžíce strouhanky z dietních sucharů, sůl

Mřenky povaříme 5 minut v malém množství vody s kořením, solí a strouhanou zeleninou. Pak je vyndáme na mísu a zalijeme omáčkou, kterou připravíme tak, že na másle osmahneme strouhanku, přilijeme 2 naběračky čisté polévky, v níž jsme mřenky vařili, přidáme estragon, pažitku, strouhaný sýr a vaříme, až se sýr rozpustí.

(mřenka mramorová je celoročně hájená - lze nahradit jinou drobnou rybkou - starý recept)

 

56. Smažené střevle

600 g střevlí, 5 dcl mléka, 1 dcl pomerančového džusu, sůl, dvě vejce, polohrubá mouka, strouhanka, olej

Ryby přes noc namočíme do mléka smíchaného s džusem. Druhý den osušíme, osolíme, obalíme v mouce, vejcích a strouhance a v horkém oleji usmažíme.

(Střevle potoční je celoročně hájená, lze nahradit jinou drobnou rybkou - starý recept)

 

57. Rybí guláš

Asi 600 g sladkovodních ryb, citrónová šťáva, 2 cibule, 2 lžíce oleje, 3/4 kg červených a zelených paprik, mletá sladká a špetka pálivé papriky, mletý pepř, sůl, lžička hladké mouky, vývar z masa, pórek

Staženou a vykostěnou rybu rybu nakrájíme na malé kostky, zakapeme citrónovou šťávou a necháme asi hodinu v chladničce odležet. Nadrobno pokrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme proužky papriky, osmahneme, okořeníme, osolíme, podlijeme vývarem a asi 10 minut podusíme. Přidáme maso, poprášíme hladkou moukou, podlijeme vývarem a podusíme do měkka. Opatrně mícháme. Rozdělíme na porce, posypeme na kolečka nakrájeným pórkem a podáváme s chlebem nebo pečivem.

 

58. Rajčata plněná rybou

300 g sladkovodní ryby, 12 rajčat, 2 vejce, 2 lžíce citrónové šťávy, 150 g majonézy, sůl

Rybu uvaříme v osolené, citrónem okyselené vodě. Vařenou rybu stáhneme a vykostíme, nakrájíme nadrobno a smícháme s nakrájenými vařenými vejci a majonézou. Z rajčat odřízneme vršky, vnitřek vydlabeme, naplníme rybí směsí a přikryjeme odříznutým vrškem.

 

59. Nakládané rybky

1 kg drobných ryb, sůl, 50 g hrozinek, 50 g mandlí, citrónová kůra, 3 dcl octa, 7 dcl vody, 3 hřebíčky, 10 pepřů, 5 nových koření, 2 bobkové listy, 300 g cibule

Ryby uvaříme v osolené vodě, v láhvi od okurek je proložíme kolečky cibule a zalijeme studeným roztokem připraveným povařením všech zbývajících přísad. Necháme dva dny uležet.

 
kategorie: Recepty - Rybářská kuchařka
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤


0 Komentáře: