27.Prosinec 2009,21:46
kolacky

Jakupéct koláčky, když nemáte mouku, droždí, tvaroh, povidla, ba ani zrnkomáku? Nemožné do třiceti minut, zázraky do druhého dne :o) Za půlhodinky můžete mít křupavé koláčky na stole. Budou báječné a naprostooriginální, protože jsou to pusinkové koláčky, plněné lahůdkovounádivkou, lehkou jako peříčko. Když mě "napad tenhle nápad", anichvilku jsem nezapochybovala o tom, že to musí fungovat.


PUSINKOVÉ KOLÁČKY
  • 1 listové těsto
    (žádná hanba, když je koupené)
  • 3 vejce - potřebovat budeme jenom bílky
  • moučkový cukr (proč ne se špetkou vanilky?)
  • strouhaná čokoláda (rovná polévková lžíce bude stačit)
  • strouhané mandle (stejné množství jako čokolády, nejsou-li mandle, mohou být ořechy)
  • kapkaalkoholu (pro pány koňak, pro dámy likér, nezletilce o alkohol klidněošiďte, chutná to i bez něj, pro baletky a křehké víly šetřete alkoholem i cukrem)
Rozpálíme troubu na 170°C, aby se stihla pěkně zahřát, protože koláčky budou sedět na plechunež se nadějete. Listové těsto lehce rozválíme. Pokud je tence vyválenéna pečícím papíru, tak s ním nemusíme dělat nic. Rozklepneme vejce,oddělíme bílky od žloutků a z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého poušlehání vmícháme cukr a pár kapek alkoholu. Přidáme lžíci strouhanéčokolády, trochu mletých mandlí a namažeme na těstovou placku tak, jakokdyž děláme štrúdl.
Těsto svineme jako roládua nic nedbáme toho, že sníh nám vylézá horem dolem. Nyní nakrájíme nasilnější plátky a řeznou plochou je stavíme na plech jako komínky.


lupič


Vyteklýsníh lžičkou setřeme a navršíme ho na každý dílek těsta jako čepici. Ženevěříte, že z toho mohou být pěkně kulaté koláčky? V horké trouběpečeme cca 30 minut. Hotové jsou v momentě, když se nafouknou, zakulatía sněhová čepice pěkně zrůžoví.
Určitě váspřekvapí, jak se ukázkově zakulatí a budou plné té nejlepší koláčkovénádivky, jakou jste možná ještě v tomto spojení nejedli. V ústech sebudou slastně rozpouštět a sladké křupavé drobečky se budou snášet kzemi, když si zapomenete vzít talířek.
Proklatědobré pusinkové koláčky zmizí závratnou rychlostí, ale to jejich kouzlozůstane na jazyku ještě dost dlouho. Abych si pojistila jejichnesmrtelnost, hned jsem si zapsala recept :-) Nepekla jsem je naposledya jak se znám, některé své nápady poztrácím ve své děravé paměti. Odčeho mám tento blok? Listové těsto mám pro všechny případy pořád poruce. Dají se s ním dělat roztodivné kousky ;-) Na příště mám jeden moczajímavý nápad.
 
kategorie: Recepty - sladkosti a cukroví
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤


0 Komentáře: