01.Únor 2010,05:12
1


Článek stručně a precizně vysvětluje, jak nepatrný je rozdíl mezi umělou hmotou a tolik propagovanými margaríny.
Převzato z WM magazín: http://www.mwm.cz
Všechno, co bychom měli vědět o transfigurovaných tucích.

Oč jde a jak to začalo..

Transfigurovanémastné kyseliny (anglicky trans-fats) jsou určité druhy nenasycenýchtuků (mohou být mono-nenasycené nebo poly-nenasycené).

Transfigurovanétuky se v přírodě vyskytují v nevelkém množství v masu a mléčnýchproduktech. Tyto přirozené látky ale nepředstavují žádný problém.
Transfigurovanétuky z regálů v obchodech s nimi ovšem nemají mnoho společného. Jsouvytvořené průmyslově částečnou hydrogenací rostliných olejů aživočišných tuků. Tento chemický proces byl vyvinut na počátku 19.století a první výrobek zpracovaný touto metodou poprvé přišel doprodeje v roku 1911 pod názvem Crisco.

Na rozdíl od přirozenýchnejsou transfigurované tuky potřebné, a také nejsou právě prospěšnézdraví. Konzumace transfigurovaných tuků pětkrát zvyšuje rizikokoronární srdeční choroby. Zdravotníci proto celosvětově doporučujíomezení spotřeby transfigurovaných tuků na stopová množství.Transfigurované tuky získané částečnou hydrogenací olejů jsou obecněpovažovány za mnohem horší než přirozené.


2


A teď je to zajímavé…

Margarínbyl původně vyroben jako krmivo, po němž měli rychle přibývat krocani.Ty ale místo toho zabíjel. Ovšem lidé, kteří předtím vložili do výzkumuvšechny své peníze, chtěli aby se jim vrátily, a tak dali hlavydohromady a uvažovali, co udělat, aby je dostali zpět.

Původněto byla bílá hmota bez chuti a zápachu, takže do ni přidali žlutébarvivo a umělou příchuť, a začali to lidem prodávat místo másla.

Tak co, chutná?

ZNÁTE rozdíly mezi transfigurovanými tuky (margaríny) a máslem?

Obojí má stejné množství kalorií.
Máslo má, při 8 gramech oproti 5 gramům v margarínu, o něco více nasycených tuků.
Máslo podporuje vstřebání mnoha dalších živin z jiných jídel.
Máslomá spoustu nutričních výhod, zatímco margarín jen pár a to ještěpřidaných chemiky! Máslo chutná mnohem lépe než margarín a můžepovznést chuť ostatních jídel.
Máslo tu je po staletí, ale margarín méně než 100 let.

A teď o transfigurovaných tucích....

Margaríny obsahují velmi mnoho transfigurovaných mastných kyselin (některé přes 50% ... a ví někdo, CO je těch zbývajících 50%?)

Podleposlední studie Harvard Medical, může konzumace margarínů, ve srovnánís těmi, které konzumují stejné množství másla, zvýšit počet onemocněnísrdce u žen o 53%.

Zvyšují celkový cholesterol a LDL (to je ten škodlivý cholesterol) a snižují HDL cholesterol, (prospěšný cholesterol).

Až pětinásobně zvyšují ohrožení rakovinou.

Snižují kvalitu mateřského mléka.

Snižují odpověď organismu na antigen (imunita).

Snižují odezvu těla na inzulín.

Ale co je nejhorší ....

Margarínu chybí pouze jediná MOLEKULA - aby z něj byla 100% umělá hmota!!!

Toposlední by samo o sobě mělo postačit k tomu, aby se soudný člověkihned a do konce života vystříhal konzumace jakékoli formy "umělýchjedlých tuků", a čehokoli jiného, co prošlo hydrogenací.
Transfigurovanétuky jsou nepřirozené, a proto je tělo nikdy nemůže strávit aspotřebovat ve formě energie. Ale ani správně vyloučit. Hromadí se vněm, lepí se na
buňky, které dusí. Ucpává to arterie,ztučňuje játra a bez ohledu na tělesnou námahu nebo cvičení s tím nicneuděláte. Takže mrtvice, infarkt, selhání jater nebo ledvin neborakovina číhají hned za rohem.

Nevěřte?

Zkuste tohle:

Kuptevaničku umělého jedlého tuku, otevřete to a nechte někde venku ve stínunebo v garáži. Po několika dnech pozorování si povšimnete několika věcí:

* nepřiblíží se k tomu žádní hlodavci, žádný hmyz, ani otravné octomilky, ba ani švábi;

* ani po letech se to nezkazí a nezačne jinak páchnout;

* nemá to žádnou výživnou hodnotu, takže to nic nebude žrát a nic na tom ani v tom neporoste;

* dokonce i plísně a mikroorganizmy se tomu vyhnou (a to už je co říct!!).

Proč to nic živého nechce? Protože to je z 99.99% plast, který život zabíjí!!

Co takhle rozpustit si na pánvi kelímek od jogurtu a namazat si to na topinku? Ne? Tak proč jíte margaríny?

Pamatujte: COKOLI zabíjí život, zabíjí i VÄS .... jen pomaleji.

Poznámka lékaře nakonec

Konečněto nějaký chemik napsal. Rád bych k tomu dodal, že pokud vyšetřujipacientky s podkožními lipomy a celulitidou na ultrazvuku, shodněodpovídají, že jí pouze umělé tuky, že žijí "zdravě". Po pravdě, stakto zdravě žijícími ženami je vhodný jen čistě profesionální kontakt.Jejich tělesné schránky totiž připomínají živoucí mumie.

Kdybykdysi zvýšili příjem těchto umělých tuků v jídelníčku některýchkomunistických prominentů, byli by dokonale nakonzervovaní, takže by sek posmrtnému uchování jejich pozůstatků nemusela stavět nákladnoutechnikou vybavená mauzolea. (MUDr. Studnička)
Vliv margarínu na lidský organismus

Většina odborníků na výživu dnes prohlašuje, že obyčejné máslo je lepší- pokud ho jíme s mírou. Není pochyb o tom, že máslo je přírodníprodukt, zatímco margaríny musí být vyráběny složitým technologickýmprocesem a nejsou tedy přírodním tukem. Margarín by zůstal bez vydatnépomoci barviv a jiných přísad nevábnou šedivou hmotou. Do másla, narozdíl od margarínu nemusí být vitamíny přidávané uměle. Máslo obsahujepřírodní vitaminy ze kterých jsou nejdůležitější A a D. Vitamin A jepotřebný pro dobrý zrak a zdravou pokožku a navíc je důležitýantioxidant. Vitamin D podporuje vstřebávání vápníku, důležitého prvkupro zdravé kosti a zuby.
 
kategorie: občas něco z internetu - různé
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤


1 Komentáře:


  • 01.02.2010 12:12:29, Enigma.cz

    Už mi to někdy emailem přišlo a zjistil jsem, že to není tak horké, http://hoax.cz/hoax/margariny-a-zdravotni-riziko-rama-s-nama/ .
    Zůstává však pravdou, že TFA kyseliny jsou zdraví škodlivé a že margarin je náhražka másla. Dalším faktem je, že margarin byl vynalezen za dob napoleonských tažení.