ŠPÍZ BŘECLAVAN:
Na špíz střídavě napichujeme kousky lančmítu, čabajky, papriky, anglické slaniny a houskového knedlíku (za knedlíkem musí být slanina). Osolíme, opepříme. Grilujeme asi 15 minut, potíráme máslem (olejem).
GRILOVANÁ JEHLA:
Párky nakrájíme na 5 cm špalíčky a podélně nařízneme. Do zářezu vložíme plátky tvrdého sýra a celé zabalíme do plátků anglické slaniny. Na jehlu střídavě napichujeme obalený párek, čtvrtky rajčat a kolečka sladkokyselé okurky. Grilujeme asi 25 minut.
ZELENINOVÉ ŠPÍZY:
5 utřených stroužků česneku, čerstvý nasekaný tymián a bazalka, 2 lžíce citrónové šťávy, 3 lžíce oleje, pepř, sůl. Do připravené marinády naložíme na plátky nakrájené 3 malé cukety, 5 menších rajčat, 1 červenou, 1 žlutou papriku, 2 cibule. Necháme 2 hodiny uležet. Okapané napichujeme střídavě na grilovací jehly, z každé strany 5 minut grilujeme a potíráme marinádou.
TŮMOVSKÉ ŠPEJLE:
Trochu másla utřeme s olejem, nastrouhanou citrónovou kůrou, sekanou petrželkou, utřeným česnekem se solí a pepřem. Připravenou marinádou potíráme kloboučky hub. Napichujeme na špejle střídavě s kousky cibule a slaniny. Grilujeme nebo opékáme přímo nad ohníčkem. Během grilování potíráme zbylou směsí.