04.Květen 2010
Stripsy jako z fastfoodu

 dokáže věrně napodobit jemné smažené kuře, po kterém se mohou utlouct miliony lidí po celém světě. Potřebujete na 4 porce: 4 kuřecí prsa, 500 ml podmáslí, 15 g hladké mouky, sůl a pepř, lžičku mleté papriky, česnek, steakové koření, trochu strouhaného muškátového oříšku a olej na smažení.

Porce masa naložíme do podmáslí a necháme 4 hodiny odležet. Mouku smícháme s veškerým kořením a maso v ní obalíme. Kousky pak smažíme ve větším množství oleje, nejlépe pak ve fritéze.

Kuřecí prsa plněná brokolicí

Jestli plníte prsa pouze šunkou, sýrem a ananasem, tady je další varianta! Potřebujete: 4 kuřecí prsa, 4 plátky šunky, 4 plátky tučného sýra, brokolici, mouku, vejce, strouhanku a sůl.

Růžičky brokolice povaříme asi 2 minuty a scedíme. Maso očistíme, naklepeme a osolíme. Poklademe plátky šunky, sýra a růžičkou brokolice. Vytvoříme balíčky, opatrně je obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance. Na rozehřátém oleji usmažíme ze všech stran dozlatova. Maso pak položíme na ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk.

Pikantní kuřecí křidýlka

Největší radost máte z toho, když si lahodné kousíčky masa musíte samy najít na kuřecím křidýlku? Upečte je v této marinádě! Kromě kuřecích křídel potřebujete: 6 lžic kečupu, 3 lžíce oleje, 3 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce medu, 2 jemné pokrájené cibulky, 3 stroužky česneku, sůl a pepř, oregano, tymián, bazalku, skořici a chilli.

Všechny suroviny smícháme dohromady a vytvoříme marinádu, množství koření záleží na vás. Touto marinádou potřeme kuřecí křídla nebo paličky a uložíme do lednice přes noc. Pak už jen na ně přidejte kousek másla a dejte péct.

Kuřecí křidélka nepotřebují přílohu
Kuřecí křidélka nepotřebují přílohu
 

Náhoda z kuřecích jater

 s kuřecími játry – tak zkusila náhodou tento recept a je prý vynikající. Zkuste ho také! Potřebujete: 500 g kuřecích jater, 1 klobásku výraznější chuti, 3 větší cibule, 3 plátky anglické slaniny, mletou papriku, drcený kmín, pepř, 1 stroužek česneku, 200 g mražené zeleniny (hráček, kukuřice a mrkev).

Na oleji si pomalu orestujeme nakrájenou cibuli skoro dozlatova. Přidáme na drobné kostičky nakrájenou klobásu a slaninu a osmahneme. K tomu dáme kuřecí játra a koření (bez papriky). Nakonec přidáme papriku a prolisovaný česnek. Krátce restujeme a podlijeme vodou. Přidáme mraženou zeleninu a dusíme do změknutí zeleniny. Můžeme nakonec zahustit a dochutit polévkovým kořením. Nesmíme zapomenout osolit, ale až nakonec, jsou to přeci jen játra! Podáváme s rýží nebo vařenými brambory.

Kuře s vaječnou nádivkou

Jednoduchý a přesto velmi chutný pokrm . Potřebujete: kuře, 1 šlehačku, 4 celá vejce, 2 polévkové lžíce krupice, sůl a pepř.

Kuře uvaříme a obereme z kostí (z vývaru je možná polévka). Maso naskládáme do vymazaného pekáčku. Vedle smícháme ostatní ingredience a směsí kuře přelijeme. Pečeme dozlatova. Podáváme s brambory či salátem.

Kuřecí stehna s těstovinami

Pečená stehýnka na zelenině jsou opravdovou fantazií! Potřebujete: kuřecí stehna, mrkev, celer, pórek, grilovací koření, smetanu, mouku, těstoviny a sůl.

V pekáči orestujeme zeleninu – mrkev, celer a pórek. Trochu ji i podlijeme, na to dáme osolená kuřecí stehna, která ještě okořeníme grilovacím kořením. Vše dohromady upečeme. Hotová stehýnka vyndáme a do výpeku přidáme smetanu zahuštěnou trochou hladké mouky. Krátce povaříme, smícháme s uvařenými těstovinami a podáváme.

Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)
Tiramisu po česku

Uvaříte dvě deci husté kávy a smícháte ji s malým panákem rumu necháte vychladnout. Vedle si připravíte klasický vanilkový pudink, kde můžete přidat trochu více mléka, smícháte ho s kostkou měkkého tvarohu a dosladíte. Piškoty (lépe se to dělá z těch podélných, ale je to jedno) namáčíte v kávě a pokladete jimi dno nádoby třeba dortové formy. Na ně nalijete část pudinku s tvarohem, zase piškoty... opakujete a končíte tvarohem, který posypete vrchovatou lžící kakaa (granka). Pro ty, kteří mají raději méně sladké, doporučuji kakao typu holandského. Zakryjete fólií nebo alobalem a necháte v lednici ztuhnout.

Varianta:

Na plech vyskládáte piškoty, zalijete vychladlou instantní kávou natolik, aby se piškoty nasákly a naskládáte na ně libovolné ovoce (meruňky, maliny, jahody...). V misce ušleháte čtyři žloutky, 150 g moučkového cukru a dvě balení pomazánkového másla, ochutíte rumem. Krém rozprostřete na ovoce, posypete kakaem a dáte přes noc do ledničky.

  • Italové nepoužívají tvaroh, ale sýr mascarpone
  • místo rumu můžete použít kávový likér, esenci, amaretto, dezertní víno Marsala nebo vaječný koňak
  • do pomazánkového másla můžete ještě zašlehat dvě šlehačky
  • místo piškotů lze použít BB sušenky
  • můžete přidat i želatinu

Piškotované ovoce s krémem

Smícháte 10 dkg moučkového cukru se třemi žloutky, vanilkovým cukrem, třemi lžičkami solamylu a půl litrem mléka. Za stálého šlehání metlou zahříváte ve vodní lázni, až vznikne krém. Do mísy vrstvíte střídavě piškoty, ovoce (rybíz, jahody, meruňky...), krém... končíte piškoty, dáte vychladit a překlopíte na ozdobný podnos či plochý talíř. Dozdobíte šlehačkou.

Tiramisu z piškot
Tiramisu z piškot

Moje oblíbená páj za studena

Jablka zbavíte jádřinců a ve vodě s hřebíčkem a kolečky citronu necháte krátce povařit oslazením vznikne čerstvý kompot, který se rozdává přímo na misky. Vy ale do vzniklého „jablečného vývaru“ ještě klasickým způsobem zavaříte vanilkový pudink. Tedy bez mléka, předem rozkvedlaný v hrnečku s vlažnou jablkovou šťávou a podle kvantity třeba dva. Vznikne vlastně jablečné želé s kousky ovoce, kam můžete přimíchat třeba i bobulky rybízu. Do dortové nebo pizza formy pokladete piškoty, zalijete vzniklým želé a necháte vychladit. Můžete zdobit šlehačkou, ale občerství samo o sobě.

Piškoty s karamelem

Za stálého míchání rozpustíte v kastrolku 30 kostek cukru a přilijete do něj postupně čtvrt litru mléka, ve kterém jste rozmíchaly dva žloutky a lžičku hladké mouky. Zahříváte a mícháte tak dlouho, až vznikne hladký krém. Princip je stejný v misce začínáte piškoty, pokračujete čerstvým nebo mraženým ovocem a zaléváte krémem. Zdobíte šlehačkou a grankem.

Dort za studena

V 500 ml vody rozmícháte 100 g kvalitního kakaa a za stálého míchání přivedete k varu, až asi po minutě vaření zhoustne. Necháte prochladnout a zatím si do pěny utřete 250 g másla s 10 dkg moučkového cukru. Chladné kakao pak vmícháváte po troškách. Na dno libovolné formy (dortové) nakladete piškoty (celkem potřebujete asi 250 g), lžící na ně potřete část krému, pokračujete piškoty... Poslední by měl vyjít krém, který pokladete jahodami, dozdobíte šlehačkou, lístky máty...

Dort z piškot chutná nejvíc s čerstvým ovocem
Dort z piškot chutná nejvíc s čerstvým ovocem

Dort Malakov

120 g másla utřete do pěny spolu se 120 g cukru a  třemi žloutky. Přidáte 10 dkg mletých mandlí nebo ořechů a pomalu ředíte čtvrt litrem mléka. Dortovou formu vystelete piškoty po dně i po stranách, postříkáte rumem (griotkou) a zalijete připraveným krémem. Pokračujete střídavě a končíte piškoty. Dort zatížíte a necháte v ledničce do druhého dne. Po jeho vyklopení se můžete vyřádit s ozdobami ovoce, šlehačka, loupané mandle...

Vylepšená žemlovka

Na dno vymaštěného pekáčku pokladete plátky žemle namočené v mléce, na ně vrstvu nakrájených či strouhaných jablek, posypete cukrem, sekanými ořechy, rozinkami a skořicí. Dál už kladete vrstvu piškotů pokropených mlékem a jablka. Rozpečete ve vyhřáté troubě a chvilkami pomastíte máslem.

Vlastní piškoty s banánem

Můžete si upéct vlastní piškoty, dokonce do zásoby! Tři bílky vyšleháte spolu se 100 g cukru krupice do hustého sněhu. Potom opatrně do sněhu vmícháte tři žloutky a 100 g hladké mouky. Plech si potáhněte pečicím papírem a na něj ze vzniklé hmoty tvarujte piškoty podle svých představ (nemáte-li tvořítko, stačí ustřihnout roh igelitového pytlíku). Piškoty posypete moučkovým cukrem a pečete v předehřáté troubě jen deset minut. Možná už včera si uděláte kakao s cukrem, ale ne z mléka ze smetany a necháte ho do druhého dne v lednici. Teprve potom ho vyšleháte a vznikne pařížská šlehačka, kterou nanesete na piškoty (můžete zase sáčkem), doplníte ji půlkou banánu a polijete čokoládovou polevou. S plátky opražených mandlí máte luxusní moučník!

Piškoty se dají i použít jako:

  • strouhanka na zahušťování sladkých jídel a moučníků. Nepotřebujete k tomu ani mlýnek, stačí je na vále „rozmašírovat“ válečkem na těsto nebo v pytlíku roztlouci paličkou.
  • Výborné jsou už jen jednoduše pomazané máslem, slepené po dvou a posypané moučkovým cukrem nebo namáčené v čaji, kávě, či kakau.
Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)
  • 120 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 500 g hladké mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 100 g sádla
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička strouhané citronové kůry
  • maková náplň:
  • 200 g mletého máku
  • 250 ml mléka
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • půl lžičky skořice
  • 2 lžíce strouhaných mandlí
  • 3 lžíce rumu
  • hrst piškotových drobečků na zahuštění
  • 1 hodina
    4 osoby
    4 osoby
    Máslo a sádlo nechte změknout. Připravte si vlažné mléko a rozpusťte v něm cukr a rozdrobené droždí. Do mísy odvažte mouku, moučkový cukr, přidejte vanilkový cukr, citronovou kůru, sůl a vejce. Vmíchejte máslo, sádlo a mléko s rozpuštěným droždím. Směs v míse rozmíchejte a přesypte na vál. Vypracujte těsto, které vraťte do mísy a nechte na teplém místě kynout 45 minut (těsto po vykynutí svůj objem příliš nezvětší). Do kastrůlku se silným dnem odměřte mléko, přisypte mletý mák a 1 lžíci cukru. Vařte 15 minut za stálého míchání. Pokud se mák přichytává dna, přilijte ještě trochu mléka. Uvařený mák nechte vychladnout. Do makové hmoty přidejte zbylý cukr, skořici, mandle a rum. Aby byla náplň hustá, zahustěte ji piškotovými drobečky (na válu je rozdrtíte válečkem na těsto). Vykynuté těsto rozdělte na 4 díly a každý vyválejte na obdélník asi 30x35 cm. Těsto potřete náplní a srolujte pomocí hrany obou rukou. S tímto těstem se pracuje dobře, je vláčné a netrhá se. Troubu předehřejte na 160 stupňů Celsia. Na plech rozložte pečicí papír. Záviny rozložte na plech a potřete vejcem, rozmíchaným s trochou vody. Záviny se pečou dozlatova, asi 25 minut. Po upečení je nechte v troubě zcela vychladnout, teprve potom je vyndejte. Záviny většinou při pečení popraskají, ale neztrácejí tím na velmi dobré a vláčné chuti, kterou jim dodává sádlo.Makový závin

    Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)

    Z mléka odlijeme 100 ml a rozdrobíme do něj droždí. Přidáme cukr a hrubou mouku a rozmícháme hustý kvásek, ten necháme vzejít na teplém místě. Do větší mísy dáme citronovou kůru, sůl, zbylé teplé mléko, vejce, rum a rozšleháme. Přisypeme mouku promícháme. Přidáme kvásek a vymícháme těsto. Pánev na smažení lívanců vytíráme olejem a smažíme asi 1 cm silné lívance.
    Maliny rozmačkáme s cukrem, tvaroh promícháme s cukrem. Na talíř narovnáme lívance, dáme na ně kopeček tvarohu a maliny s cukrem.

    Ingredience:

    500 ml mléka, 10 g droždí, 25 g krupicového cukru,100 g hrubé mouky, 1 lžička nastrouhané citronové kůry, špetka soli, 1 vejce, 2 lžíce rumu, 200 g hladké mouky, 2 lžíce oleje.

    Dohotovení:
    300 g ovoce, 50 g krupicového cukru, 200 g měkkého tvarohu, 100 g moučkového cukru.

    Počet osob, pro které je recept napsán:: 4

    livance-s-malinami-a-tvarohem.jpg (57 KB)

    Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)

    Kachní prsíčka omyjeme, osušíme a kůži naříz­neme do tvarů kosočtverců. Zázvor a česnek olou­peme a posekáme. Feferonky najemno posekáme. Papriky a lahůdkovou cibulku omyjeme, očistíme a nakrájíme na kolečka. Cukrový hrášek očistíme a omyjeme. Nudle uvaříme podle návodu.

    Ve woku nebo na pánvi rozehřejeme 1 lžíci ole­je. Vložíme maso kůží dolů a opékáme na mírném ohni 10 min. Obrátíme a opékáme další 3 min. Vyjmeme a necháme odpočinout. Pak maso na­krájíme na nudličky.

    Osmažíme zázvor, česnek, feferonky, papriky, cibulky a hrášek. Přilijeme sójovou omáčku a vývar, přidáme nudle a maso a společně prohřejeme.

    Ingredience:

    na osobu asi 720 kcal, 24 g bílkovin, 45 g tuků, 53 g sacharidů
    2 kachní prsa (po 200 g),
    30 g celého zázvoru,
    2 stroužky česneku,
    2 feferonky,
    1 červená a žlutá paprika,
    1 svazek jarní lahůdkové cibulky,
    200 g lusků cukrového hrášku,
    150 g čínských nudlí,
    3 lžíce sezamové­ho oleje,
    60 ml sójové omáčky,
    125 ml zeleninového vývaru (z kostky),
    50 g ředkvičkových (nebo sójových) výhonků

    Doba přípravy pokrmu: do 30 minut

    Počet osob, pro které je recept napsán:: 4

    cinske-nudle-s-kachnou.jpg (11 KB)

    Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)

    Čtvercovou formu (20×20 cm) vymažte mírně tukem a vyložte ji pečicím papírem.

    Máslo, oba druhy cukru, čokoládu a javorový sirup mírně zahřívejte za stálého míchání v rendlíku, až získáte hladkou hmotu. Odstavte a nechte vychladnout.

    V misce smíchejte vejce a čokoládovou příchuť. Vmíchejte vychladlou čokoládovou hmotu. Mouku, kakaový prášek a kypřicí prášek prosejte do mísy a zlehka přidejte do těsta.

    Naplňte jím formu a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C. Na povrchu vznikne pevná kůrka a těsto se začne odtahovat od stěn formy. Moučník nechte vychladnout, nakrájejte ho na porce, posypejte cukrem moučkou a ozdobte kousky čerstvého ovoce.

    Ingredience:

    100 g másla
    180 g cukru krupice
    80 g hnědého cukru
    130 g tmavé čokolády
    1 lžíci javorového sirupu
    2 vejce
    1 lžičku čokoládové nebo vanilkové příchuti
    100 g hladké mouky
    2 lžíce kakaového prášku
    1/2 lžičky kypřicího prášku

    Doba přípravy pokrmu: do 1 hodiny

    Počet osob, pro které je recept napsán:: 10

    lity-cokoladovy-moucnik.jpg (37 KB)

    Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)

    Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které necháme půl hodiny odležet ve folii v lednici. Formu vymažeme máslem a vyložíme asi 2/3 těsta, vyrobíme tak dno dortu. Zbytkem těsta vyložíme formu ze stran.
    Ve vodní lázni rozpustíme nutellu, čokoládu, mléko a smetanu. Po vychladnutí vmícháme jedno celé vejce a nalijeme do formy, pečeme v předehřáté troubě na 
175 stupňů asi 20min.

    Ingredience:

    Těsto:
    110g hladké mouky
    50g cukru krupice
    45g másla
    1/5 kypřícího prášku
    10g kakaa
    2 žloutky
    kapka oleje extra virgin
    špetka soli

    Krém:
    150g nutelly
    50g hořké čokolády na vaření
    100ml smetany
    100ml mléka
    1 vejce

    Počet osob, pro které je recept napsán:: Neuvedeno

    torta-alla-gianduja.jpg (21 KB)

    Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)

    V hmoždíři si utlučeme česnek a petrželku s tymiánem, přidáme sezamový olej a touto směsí pokryjeme maso, které opékáme na pánvičce. Maso osolíme a opepříme, vyndáme z pánve a necháme tři minuty odpočinout.

    Na stejné pánvi opečeme hrášek, přidáme lžičku mouky, víno, máslo, cibuli a na závěr sojovou omáčku. Na talíř klademe těstoviny, plátky masa a přelijeme směsí.

    Ingredience:

    jehněčí karé
    sladké hráškové lusky
    cibule
    coctail rajčátka
    česnek
    tymián
    petrželka
    máslo
    sezamový olej
    olivový olej
    hladká mouka
    bílé víno
    sojová omáčka

    Doba přípravy pokrmu: Neuvedeno

    Počet osob, pro které je recept napsán:: Neuvedeno

    jehneci-kotlety.jpg (39 KB)

    Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)
    02.Květen 2010

    Maminčina jahodová mňamka

    20 min
    Této pochoutce ještě nikdo neodolal. Jahody můžeme použít čerstvé nebo kompotované.

    Postup přípravy receptu

    Připravíme si dortovou formu, kterou těsně před použitím vypláchneme ledovou vodou.

    Z pudinku, vody a cukru připravíme "falešnou" želatinu. Pudink se vaří podle návodu, pouze místo mléka použijeme právě vodu a použijeme o trošku více cukru.

    Do připravené formy nalijeme 1/2 hmoty, rychle poklademe jahodami a zalijeme zbytkem želé. Po celé ploše klademe piškoty plochou stranou vzhůru.

    Než pudink vystydne, rozmícháme smetanu s cukrem dohladka, aby nezůstaly hrudky. Na piškoty nalijeme vrstvu smetany, poklademe plátky banánů, přidáme zbytek smetany a celý dortík uzavřeme piškoty opět plochou stranou nahoru.

    Dáme na noc do lednice ztuhnout.

    Vyklopíme a můžeme zdobit šlehačkou nebo čokoládovou mřížkou.

    Ingredience

    Fotografie receptu: Maminčina jahodová mňamka

    Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)
    400 g
    hladká mouka
    200 g
    cukr krupice
    2 balíčky
    vanilkový cukr
    4 ks
    vejce
  • krém
    2 dl
    pikao
    černá káva
    2 ks
    mascarpone
    2 ks
    žloutek
    2 ks
    tavený sýr
    140 g
    cukr moučka
    2 kelímky
    kysaná smetana
  • na ozdobu
    holandské kakao
  • na potření
    pikao
    černá káva
  • Postup přípravy receptu

    Plech vymažeme a vysypeme nebo pouze vyložíme pečícím papírem. Můžeme použít velký plech a těsto rozdělit na tři díly, nebo malý plech a těsto prokrojit dvakrát.

    Žloutky utřeme s cukrem do světlé pěny. Pak přidáme mouku a nakonec opatrně vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme na plech, vložíme do mírně vyhřáté trouby a pečeme max. na 175 °C asi 20 minut.

    Na krém vyšleháme mascarpone, žloutky, obdélníky taveného sýru, smetany a cukr. Do krému přidáme pikao a znovu prošleháme. Pokud je krém příliš hustý, přidáváme po trochách silnou černou kávu, až získáme krém, který nám půjde krásně mazat. Krém si rozdělíme na 3 díly.

    Upečený vychladlý korpus rozdělíme na 3 díly. Spodní díl pokapeme jemně kávou (případně kávovým likérem) a lehce potřeme pikaem. Na pikao přijde třetina krému. Druhý díl lehce potřeme pikaem a potřenou stranou přiklopíme na krém. Druhý díl opět jemně pokapeme kávou a lehce potřeme pikaem. Na pikao přijde druhá třetina krému. Třetí díl také lehce potřeme pikaem a potřenou stranou přiklopíme na krém. Povrch tiramisu opět jemně pokapeme kávou, potřeme pikaem a namažeme zbylý krém. Povrch uhladíme a bohatě posypeme kakaem.

    Pikao tiramisu uložíme do chladničky minimálně na 2 hodiny, ale raději přes noc, uležet.

    Fotografie receptu: Pikao tiramisu

    Vložil: berdana ¤ Komentářů (0)