21.Březen 2010,13:39

1. Kuře kung-pao

40 dkg kuřecího masa na kostičky, smíchat s jedním vejcem a 1 lžičkou solamylu, osolit a promíchat. Vložit do rozpáleného oleje a osmažit do zlaté barvy. Pak přidáme 5 dkg loupaných arašídů, chilli papričky na malé kousky, zalijeme zálivem ze 2 lžic sojové omáčky, 1 lžíce červeného vína, špetky cukru, soli a glutasolu. Ještě krátce pomícháme.

2. Kuře žiguli

1 kuře, 200g nivy, 2 lžičky drceného rozmarýnu (nebo čerstvý), lžíce křenu nebo Krenexu, asi 4 lžíce bílého vína, 1/8 (120g) másla, hlávkový salát na ozdobu.
Kuře rozpůlíme a obalíme ve strouhané nivě. Pokud sýr opadává, tak kuře položíme do pekáče a nivu na něj nasypeme. Pak přidáme rozmarýn a poklademe plátky másla. Lehce podlijeme a v rozehřáté troubě upečeme. Když je kuře hotové vmícháme do šťávy křen a bílé víno a necháme ještě přejít varem. Kuře nesolíme, protože dost slanosti získá od nivy. Jednotlivé porce položíme na salátové listy a podáváme s hranolky nebo vařenými bramborami.

3. Kuře Karkulka

Kuře, hladká mouka, mletá sladká paprika, olej, sůl.
Kuře rozporcujeme na docela malé kousky, na talíř nasypeme díl hladké mouky a díl sladké papriky, dobře promícháme. Osolené porcičky kuřete v této směsi obalíme. Do pánve dám dost oleje (nebo použijeme fritovací hrnek), a porce usmažíme.

4. Kuře tahitské

1 kuře, 6 lžic másla, 1,25 dl vermutu, sůl, pepř, lžička rozmarýnu, lžička kari, 2 lžíce worcesteru, tabasco, 2 lžíce sójové omáčky.
Nejprve si připravíme omáčku: máslo rozehřejeme, přidáme vermut, rozmarýn, karí, sójovou i worcestrovou omáčku, pár kapek tabasca. Dobře promícháme a velmi zvolna vaříme asi půl hodiny. Kuře nebo kuřecí porce osolíme a opepříme a pečeme na rožni nebo na mřížce nad dřevěným uhlím. Často potíráme připravenou omáčkou.

5. Kuře floretinské

1 kuře, 1 cibule, 1 mrkev, kousek celeru, bobkový list, šťávu z půlky citrónu, 1,25 dl bílého vína, 1 vejce, hladkou mouku, sůl, pepř, olej na smažení.
Kuře rozdělíme na porce, cibuli nakrájíme nadrobno, mrkev a celer jemně nastrouháme, přidáme k cibuli a zalijeme bílým vínem a citrónovou šťávou a ještě přidáme rozdrobený bobkový list. Do této směsi vložíme porce kuřete a necháme nejlépe přes noc odležet v chladu. Dbáme, aby maso bylo směsí dobře pokryto. Před přípravou maso osušíme, obalíme v hladké mouce a rozšlehaném vajíčku, které lehce osolíme a opepříme. V rozehřátém oleji potom všechno osmažíme. Podáváme s bramborem. Nezapomeneme na zeleninový salát.
 
kategorie: Recepty - drůbež
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤


0 Komentáře: