04.Březen 2010,10:35
ho
Přebarvená hořčice
(Hořčice speciální orientální, výrobce: ALBA plus. 10 bodů)
"Typický příklad výrobku, u něhož se snaží navodit dojem lepší kvality. Pokud
by neobsahovala dvě umělá barviva, bylo by zřejmě její zbarvení dost fádní,"
říká pan Syrový a odhaduje, že s hořčičným semínkem se nejspíš šetřilo.
"Kromě zbytečného zatěžování organismu chemickými látkami nebude hořčice
působit tak, jak má. Hlavní přínos má totiž hořčičné semínko, působící na
prokrvení zažívacího traktu, což podporuje trávení," dodává.
U většiny lidí by nicméně nejspíš chuťově obstála. "Je hodně kyselá, což
signalizuje potřebu zakrýt chuťové nedostatky. Zajímalo by mě, co je to
orientální koření a kdo přišel na ten divný nápad přidávat ho do klasické české
hořčice. Vzato kolem a kolem, nevybočuje z průměru," shrnuje Michopulu.

piv
Tajemné pivo pro diabetiky
(Ambrosius Free, výrobce: Pivovar Holba. 8 bodů)
"Je v něm cítit něco navíc, co tam nepatří. Má podivnou pachuť," přemýšlí Hanka
Michopulu a složení jí dává za pravdu. "Tomu, kdo považuje pivo za přírodní produkt,
by po přečtení údajů o složení asi vstávaly vlasy hrůzou na hlavě.
Otázkou je, co si představit pod pojmy ,upravený chmel' a ,chmelový extrakt'. Něco
z chmelu to asi obsahovat bude, ale kdo ví co. Z dále uváděných látek je šokující
náhradní sladidlo. Že by bylo toto pivo určeno jen pro diabetiky? Barvivo a kyselina
již jen doplňují celkový nepříznivý dojem," rozebírá složení nealkoholického piva
potravinářský technolog, pan Syrový.
Pivo z Jeseníků, ač opět z firmy, která se prezentuje 136letou tradicí již od roku 1874,
se nejspíš neumístí do sortimentu zboží, které běžný spotřebitel, byť třeba i s nižší
kupní sílou, vyhledává.

Borůvkový jogurt s příchutí řepy
(Nízkotučný jogurt borůvka, výrobce: Yoplait Czech. 8 bodů)
"Jelikož umělá sladidla jsou určena pro diabetiky, je nepochopitelné, proč jsou přidávána do běžného,
byť nízkokalorického mléčného výrobku. Ve složení jsou uváděna dvě:
aspartam a acesulfam-K. O jejich možných nepříznivých účincích se můžeme
dočíst leckde a je zcela zbytečné zatěžovat jimi organismus," popisuje
pan Syrový.
Vedle malého obsahu borůvek je jogurt prakticky bez příchuti. "Cítím
nepříjemnou chuť umělého sladidla, ale kdybyste mi dali hádat poslepu,
borůvkovou příchuť bych tedy netipovala ani náhodou. Ne, není cítit po
borůvkách, opravdu ne," říká Michopulu a v chuti nachází spíš stopy řepy.
Značka Yoplait je doma ve Francii, kde byla společnost v roce 1965 založena.
Skutečný Francouz by však tuto směsici škrobu, syrovátky a náhražek
nevzal do úst…
jo

Jak se ukázalo, největším "podvodem" na
zákazníkovi bývá právě chuť, kterou si na
rozdíl od složení na obalu nepřečtete. A to buď
její naprostá absence, nebo její přítomnost,
která však nemá se skutečnými přísadami nic
společného a jen zastírá nulovou kvalitu.
"Největší problém předložených potravin není
špatná chuť, ale její celkový nedostatek. Podíl
pověstných výplňových surovin je už takový,
že ohrožují či vytlačují původní chuť výrobků.
Pak z nich člověk neuspokojí své chuťové
potřeby, a tím víc toho zkonzumuje. Chuťové
uspokojení po jednom takovém špekáčku
nepřichází.
Kvalitativně se výrobky šikovně drží mírně pod
průměrem a až na výjimky nejsou vyloženě
hnusné. I proto je pro lidi obtížné té nekvalitě
vzdorovat, postupně prostě zapomínají, jaká
má chuť doopravdy být," shrnuje Hanka
Michopulu

Která "éčka" škodí?

Příznivě působící látky
E: 100, 101, 140, 150a, 160a,c,d,e, 161b, 162, 163, 170, 175, 270, 290, 300, 306-308, 322, 410, 440,901, 948
Látky přijatelné
E:141, 172, 174, 260, 296, 301, 302, 304, 309, 315, 316, 325-327, 334,350-352, 363, 406, 460,470b, 551-553, 640, 650, 902-904, 920, 949,1102, 1103
Látky méně vhodné
E: 150b,c,d, 153,160b,f, 171, 200, 202, 203, 261, 263, 297, 330-332, 335, 337, 353, 354,400-404,407, 415-418, 420-422, 425, 426, 445, 461, 463-466,469,470-475, 481-483, 491-495, 500-504,508-511, 514-517, 524-530,554-559, 570, 574-579, 585, 912, 914, 938, 939, 941, 942, 953, 957,965,966, 967, 968, 999, 1105, 1200, 1404, 1420, 1422, 1451, 1452, 1520
Látky působící nepříznivě
E:120, 161g, 173, 234, 236, 251, 252, 262, 280-283, 338-341, 343,355-357, 380, 385, 405, 407a,412-414, 432-436, 442, 444, 450-452, 459,468, 476, 477, 479b, 507, 513, 518, 520-523, 535, 536,538, 541,620-635, 900, 943, 950, 951, 959, 1201, 1202, 1204, 1410, 1412-1414,1440, 1442, 1450,1505, 1517, 1518
Výrazně škodlivé látky
E:102, 104, 110, 122-124, 127-129, 131-133, 142, 151, 154, 155, 180,210-224, 226-228, 230-233, 235, 242, 249, 250, 284, 285, 310-312, 320,321, 512, 586, 905, 927, 944, 952, 954, 962, 1519

podle knihy "Tajemství výrobců potravin", více informací o autorovi na natur.toe.cz
Lidové noviny
Vojtěch Bednář
 
kategorie: občas něco z internetu - různé
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤


0 Komentáře: