08.Březen 2010,16:26

101. Kuře na víně

Kuře, 3 červené papriky, 500g žampiónů, 2 pórky, 2 polévkové lžíce sádla, sůl, bílý pepř, sladká paprika (koření), špetka cukru, 3/8 l kuřecího vývaru, 1/8 l bílého vína, 2 lžičky solamylu, 3 polévkové lžíce šlehačky, trochu citrónové šťávy, plátky citronu na ozdobení.
Kuřeomyjeme a osušíme. Rozdělíme je na 8 kousků. Papriky očistíme anakrájíme na čtverečky. Žampiony omyjeme a nakrájíme. Pórky nakrájet nakolečka. Ve velké pánvi nebo kastrole zahřejeme máslo, kousky kuřete naněm opečeme do zlatohněda. Maso po celou dobu stále obracíme, aby byloopečené ze všech stran. Osolíme, opepříme a okořeníme sladkou paprikou.Pokrm podlijeme kuřecím vývarem a vínem. Přiklopíme poklicí a dusímezhruba 30 minut. Přidáme nakrájenou zeleninu a vaříme ještě 10 minut.Ve smetaně rozkvedláme solamyl. Touto směsí zahustíme omáčku apřibližně 3 minuty za občasného míchání a při mírném ohni ještěpovaříme. Na závěr omáčku dochutíme solí, pepřem, cukrem a citrónovoušťávou. Kuře podáváme v omáčce ozdobené plátky citronu. Příloha:brambory, hranolky.

102. Kohout na víně

Půlka kuřete (cca 500g), 40g anglické slaniny, 40g másla, 4 malé cibule, 80g žampiónů, půl litru červeného vína, tymián, bobkový list, půl kávové lžičky hladké mouky, malá sklenička koňaku, sůl.
Očištěnékuře nakrájíme na malé kousky (cca 10) a osolíme. Anglickou slaninuzbavenou kůže nakrájíme na malé kostičky, vložíme do hrnce, rozpustíme,přidáme polovinu másla a na této směsi kuře krátce opékáme po všechstranách, až se trochu zbarví. Pak přidáme na čtvrtky nakrájenou cibulia po chvíli rovněž na čtvrtky nakrájené žampióny. Zalijeme vše vínem,přidáme tymián, bobkový list, osolíme a na prudkém ohni nechámenepřikryté vařit. Až je víno asi z poloviny vyvařené, hrnec přikryjemepoklicí, zmírníme plamen a ještě asi 20 minut necháme dusit. Zbytekmásla promísíme s moukou a v malých částech vmícháme ke kuřeti,přilijeme koňak a dusíme ještě asi 5 minut. Vhodnou přílohou je pečenábramborová kaše nebo bramborové krokety. Podáváme se stejným vínem,jaké jsme použili na přípravu kuřete.
 
kategorie: Recepty - drůbež
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤


0 Komentáře: