21.Březen 2010,11:53

15. Pečené kuře v zelenině

2 porce pečeného kuřete, 1 cibule, 2 lžičky oleje, 50g netučného párku nebo drůbežího salámu, mletá sladká paprika, 300g rajčat, 150g vařeného květáku, 2 sterilované okurky, sůl, sójová omáčka, trocha šťávy z pečeného kuřete, petrželka.
Z porcí kuřete odstraníme větší kosti, maso nakrájíme na kousky, párek na tenká kolečka (salám na kostičky), rajčata ponoříme na 10 sekund do vařící vody, oloupeme a nakrájíme na dílky, květák rozebereme na růžičky, okurky nakrájíme na kolečka. Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme mletou papriku, po zpěnění hned vmícháme rajčata a krátce podusíme. Osolíme je, přidáme uzeninu, květák, okurky, sůl, sójovou omáčku, usekanou petrželku a krátce podusíme. Připravené kuře prohřejeme ve šťáve od pečení, přidáme je k zelenině a vše ještě krátce podusíme.

16. Pečené kuře s ranou zeleninou

1 kuře, sůl, 150g zeleniny (mrkev, celer, petržel, pórek, kedluben), 2 lžíce oleje, 2 mladé cibulky.
Kuře osolíme. Na oleji zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme pokrájenou zeleninu, podlijeme trochou vody a dusíme do poloměkka. Kuře naplníme zeleninou, zašijeme a pečeme.

17. Nadívané kuře zgödöllö

Pro 4 osoby - 1400g kuře (2 ks), 100g houby, 150g kuřecí játra, 100g máslo, 20g sůl, 3g mletý pepř, 30g petrželka, 4 ks houska, 2 dl mléko, 4 ks vejce, 1g majoránka, 200g slanina, 0,5 dl olej.
Z maďarské kuchyně - Houby omýt a pokrájet na malé kostičky. Podobně nakrájet i husí játra a oboje osmahnout v polovině množství másla. Okořenit solí, mletým pepřem a petrželkou. Housky namočit do mléka. Žloutky smíchat se zbylým máslem, přidat připravenou směs hub s játry a rovněž dobře vymačkané housky. Okořenit solí, pepřem, majoránkou a vše promíchat. Nakonec přimíchat ušlehané bílky. Kuřata omýt a zvenku i zevnitř osolit. Rukou uvolnit kůži směrem od krku a do uvolněné kapsy mezi kůží a masem vměstnat připravenou náplň. Slaninu nakrájet na tenké plátky a obalit jimi prsa kuřete. Takto připravená kuřata položit do pekáčku a s trochou oleje péci v předehřáté troubě asi 160° dozlatova. Propečená kuřata naporcovat a podávat s čerstvě smaženými hranolky a salátem.

18. Nadívané jarní kuře

1 kuře, kuřecí játra, 2 vejce, 3 žemle, 1 lžíce másla, mléko, sůl, muškátový květ, 1 lžička sekané petrželky, 1 lžíce spařených rozsekaných kopřivových listů, olej.
Žemle rozmočíme v mléce, vymačkáme a utřeme s kořením, natěmi, solí, rozehřátým máslem, žloutky a rozsekanými játry. Vmícháme tuhý sníh z bílků. Kuře naplníme nádivkou a zašijeme. Pečeme za občasného podlévání dozlatova.

19. Surinamské kuře v zelí

1 celé vykuchané a očištěné kuře, 500g kysaného zelí, 1 velká cibule, 1 feferonka, 1 červená kapie, čtvrt lžičky mletého zázvoru, 100g slaniny, 2 lžíce oleje, sůl.
Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli a na ni dáme kyselé zelí i s lákem. Kuře naporcujeme, osolíme a dáme zprudka po všech stranách osmahnout na nakrájené a rozškvařené slanině. Přidáme je k zelí, ochutíme nakrájenou feferonkou a zázvorem a společně pod poklicí dusíme do poloměkka. Nakonec doplníme na kostičky nakrájenou očištěnou kapii a dodusíme doměkka. Podle potřeby během dušení podlijeme vodou a zamícháme. Podáváme s rýží uvařenou s několika kousky hřebíčku.
 
kategorie: Recepty - drůbež
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤


0 Komentáře: